Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 12 máj 2021, 9:58 nie, totalitne praktiky predstavuju zakaz zhromazdovania, obmedzenia zivnostnikov a sukromnikov, ktori nemozu zit a pracovat volne, napriek tomu, ze v sucasnosti neexistuje jediny epidemiologicky dovod obmedzit ich, to je podlozene aj slavnymi semaformi, ktore sa manualne upravuju len z jedineho dovodu - aby boli neustale predlzovane obmedzenia a aby si vlady este udrzali posledne zbytky doveryhodnosti, kedze ista cast spolocnosti za seba nevie rozhodovat a musi byt nad nimi panovnik, ktory zabezpeci (alebo aj nie) vsetky ich potreby
Aj to pohlad, no skutocny dovod je pracovna povinnost zdravotnikov a podobne opatrenia pomahajuce zvladat hospitalizovanych vyzadujucich viac personalu.
Epidemiologicky dovod je - obmedzit sirenie virusu. Ja viem, ty opakujes, ze to nema zmysel, lebo je to virus respiracny a veris, ze zmutuje na sezonny kaslik.
Nuz, mozme pozorovat uz vyse roka, ze spolocnost trpi katastrofickou neschopnostou spravne sa rozhodovat. Od priznania kto sa bol lyzovat v Taliansku, cez nenastupenenie do karanteny po letnej dovolenke, cez zdruzovanie sa vo velkych skupinach na horach aj napriek zakazu-neodporucaniu az po dovolenky v exotike pocas lockdownu.
Ak by boli ludia ako oblubeni Svedi a napriklad by si nasadili handru na nos a usta ked musia prejst davom ludi na namesti, alebo ked su v interieri bez toho, aby im to niekto prikazal, aby by namiesto dvoch metrov radsej udrziacali aj tri, tak by neboli potrebni panovnici a ich prikazy. Vidime ale, ze kulturne to neide vsade rovnako.
totiz, ak by sa vsetko hned teraz otvorilo, tak by to malo NULOVY dopad na celu spolocnost
Nastasie bolo minule leto, kde sa fazy otvarania zlucili a uz na koci jula robila corona techtle-mechle v Prahe. Stale mas moznost poslat email SAGE v UK a npisat im svoj nazor na ich roadmap. Otvara sa od konca marca (okrem skol, ktore boli uz dva-tri tyzdne skor) a zlobu to nerobi. Stale je tam dost priestoru, aby boli zostavajuce kroky odlozene ak zacne stupat pocet hospitalizovanych.
data nezohladnujuce pocet obyvatelov:
CA FL.jpg
cervena ciara zobrazuje, kedy boli uvolnene vsetky opatrenia na Floride, v CA zatial take stastie nemame; Fla. asi znamena flat :)
Po rokoch prace s LiDARom z Floridy by som s poslednym tvrdenim aj suhlasil... ale ku umrtnosti na virus: tam to nie je ani flat ani pokles. V Kalifornii to pokles kazdopadne je. Pre mna jednoznacne otvarat pomaly.
som sklamany, ze je pre teba osobna sloboda niecim nechcenym, napriek tomu, ze navonok posobis ako liberal, woke ma na teba vplyv?
Woke?
Osobna sloboda je super. Zodpovednost za svoje ciny je este viac. Ak si ja uplatnim svoju egoisticku slobodu, pojdem navstivit rodinu v srednej Europe, budu kvoli mne v karantene a rovnako bude v karantene moja domacnost v UK. Ak si nedonesiem virus a niekoho cestou nenakazim. Takze priority.
huh?
to trochu rozved
The Daily, podcast The New York Times. Piatok, 7.5. 2021
https://podcasts.apple.com/gb/podcast/t ... 0520608752
Tu vedci hovoria, ze kolektivnu imnutu nedosiahneme. Ty clanok na rovnaku temu v slovencine nazves desenim ludi. Tak asi aj na druhom konci oceanu su len fear mongers.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

gorsche napísal: 12 máj 2021, 10:07 Inak beardie, pamatam si ako si ma pri prvej (ne)vlne na jar pindal za to ze som siel na bicykel a ze som mal ostat doma. Samozrejme ludia menia nazory no celkom zaujimavy obrat.
ano, pretoze v aprili bol nedostatok informacii o infekcnosti, rychlosti prenosu, ohrozenych skupinach, IFR, atd.

tieto info su verejne zname az od maja/juna 2020

vtedy bolo treba mat sa na pozore, teraz je to uz len ignoracia faktov

iba idioti nemenia svoje nazory pod vahou faktov, nemam dovod zmenit svoj nazor, ak je druhou stranou podlozeny
taktiez som upravil svoje predstavy o sireni virusu po zaockovani, kedze sa protilatky vyskytuju aj na slizniciach, na ktorych su virusy uspesne eliminovane, a teda sa nemozu sirit dalej, priznam bez problemov, ze som sa mylil

Autoeditácia príspevku po 33 min 23 sek:
jackb napísal: 12 máj 2021, 12:07 Aj to pohlad, no skutocny dovod je pracovna povinnost zdravotnikov a podobne opatrenia pomahajuce zvladat hospitalizovanych vyzadujucich viac personalu.
napisem o zakaze stretavat sa, o zivnostnikoch a sukromnikoch a ty to zabijes lekarskym personalom? preco to robis?

preco neustale vytahujes panakov, ktori spominani vobec nie su a temy sa netykaju? mas nejaku specialnu potrebu zatahovat diskusie do sraciek alebo to robis z nevedomosti?
Epidemiologicky dovod je - obmedzit sirenie virusu. Ja viem, ty opakujes, ze to nema zmysel, lebo je to virus respiracny a veris, ze zmutuje na sezonny kaslik.
koronavirus sa stal endemickym, treba to akceptovat
Nuz, mozme pozorovat uz vyse roka, ze spolocnost trpi katastrofickou neschopnostou spravne sa rozhodovat.
suhlasim, stado vede vul a ryba smrdi od hlavy
ignoracia relevantnych vedeckych faktov sa za posledny rok ukazala v plnej nahote, miesto odbornikov sa pocuvaju pritakavaci odtrhnuti od reality, ktori dostavaju svoje vyplaty do zasmradenych kanclikov bez ohladu na negativne vplyvy ich rozhodnuti (parafraza myslim Sulika alebo niekoho podobneho)
Ak by boli ludia ako oblubeni Svedi a napriklad by si nasadili handru na nos a usta ked musia prejst davom ludi na namesti, alebo ked su v interieri bez toho, aby im to niekto prikazal, aby by namiesto dvoch metrov radsej udrziacali aj tri, tak by neboli potrebni panovnici a ich prikazy.
to sa dialo len vynimocne, realita je taka, ze vacsina ludi si zila svoje bezne nudne zivoty, ktore boli obmedzene standardnymi epidemiologickymi opatreniami
rovnako ako neexistencia dopadov virusu na skolopovinne deti, uz len za toto by mali byt clenovia vlady trestnopravne stihani, my tu teraz rok po ignoracii faktov vitazoslavne pustame do skol postupne vsetky rocniky, otras
Stale je tam dost priestoru, aby boli zostavajuce kroky odlozene ak zacne stupat pocet hospitalizovanych.
nie je dovod zdrzovat, ak je zaockovanych aspon jednou davkou uz 52,4 % obyvatelstva a dalsie skupiny su bud premorene, imunne alebo imunne (deti a ludia pod 40 bez komorbidit)
Po rokoch prace s LiDARom z Floridy by som s poslednym tvrdenim aj suhlasil... ale ku umrtnosti na virus: tam to nie je ani flat ani pokles. V Kalifornii to pokles kazdopadne je.
to aj na Floride, v absolutnych cislach nizsi, lebo nikdy nevystrelili tak vysoko ako CA
Pre mna jednoznacne otvarat pomaly.
1 realny dovod, ked jasne vidis, ze Florida je OK?
Woke?
nevies, co to je?
v tomto pripade to sedi ako rit na serbel
Osobna sloboda je super. Zodpovednost za svoje ciny je este viac. Ak si ja uplatnim svoju egoisticku slobodu, pojdem navstivit rodinu v srednej Europe, budu kvoli mne v karantene a rovnako bude v karantene moja domacnost v UK. Ak si nedonesiem virus a niekoho cestou nenakazim. Takze priority.
tvoja rodina uz je naockovana, rovnako aj tvoja domacnost v UK, ak nie su, tak je to len ich vyber, kedze moznosti mali, pripadne su tak mladi, ze im to neublizi

snad pre vysvetlenie, v ramci mojej prace mam aj rolu s nazvom risk manager a vykonavam cinnost s nazvom hodnotenie rizika, vzhladom na pocet nakazenych, mozny dopad a rychlost sirenia mi vychadza, ze hrozba je zanedbatelna a opatrenenia su v sucasnosti uz len kusok od zbytocnych
to sa samozrejme moze casom zmenit, ale vtedy sa spravi aj novy risk assessment (hodnotenie rizik), ten sa ma totiz aktualizovat neustale, vzdy pri kazdej zmene vstupnych parametrov
The Daily, podcast The New York Times. Piatok, 7.5. 2021
dostanem sa k tomu

Autoeditácia príspevku po 15 min 40 sek:
este jeden koment na zamyslenie sa: je spravne ockovat neohrozene skupiny obyvatelstva experimentalnou vakcinou bez znamych dlhodobych vplyvov na organizmus (specialne smerujem k bezdetnym zenam a muzom)?
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 12 máj 2021, 12:57 Autoeditácia príspevku po 33 min 23 sek:
napisem o zakaze stretavat sa, o zivnostnikoch a sukromnikoch a ty to zabijes lekarskym personalom? preco to robis?

preco neustale vytahujes panakov, ktori spominani vobec nie su a temy sa netykaju? mas nejaku specialnu potrebu zatahovat diskusie do sraciek alebo to robis z nevedomosti?
Ja som ti vysvetlil, preco je nutny ten nudzovy stav. Ak to nie si ochotny prijat, aspon nemusis byt vulgarny.
koronavirus sa stal endemickym, treba to akceptovat
Netusim ako definujes “endemicky” ty, no ja viem, ze ide o organizmus zijuci na malom uzemi vo velmi specifickych podmienkach. Napriklad kamzik, ci kvetinky na skalach Muranskej planiny. Mam za to, ze SARS-Cov-2 zije v kazdom, kto mu je exponovany.
ignoracia relevantnych vedeckych faktov sa za posledny rok ukazala v plnej nahote, miesto odbornikov sa pocuvaju pritakavaci odtrhnuti od reality, ktori dostavaju svoje vyplaty do zasmradenych kanclikov bez ohladu na negativne vplyvy ich rozhodnuti (parafraza myslim Sulika alebo niekoho podobneho)

Potlesk. Podme konecne nasledovat co pisu odbornici v Lancete a nie co sa pise na roznych weboch, zdiela na bludweby a twittre. Prosim.
to sa dialo len vynimocne, realita je taka, ze vacsina ludi si zila svoje bezne nudne zivoty, ktore boli obmedzene standardnymi epidemiologickymi opatreniami
rovnako ako neexistencia dopadov virusu na skolopovinne deti, uz len za toto by mali byt clenovia vlady trestnopravne stihani, my tu teraz rok po ignoracii faktov vitazoslavne pustame do skol postupne vsetky rocniky, otras
Standardnymi epidemiologicky opatreniami. Aj tie v strednej Europe populisticki politici a ich volici odmietaju.
Mozem vediet co ta vedie neustale mi pripominat nieco o skolach?
nie je dovod zdrzovat, ak je zaockovanych aspon jednou davkou uz 52,4 % obyvatelstva a dalsie skupiny su bud premorene, imunne alebo imunne (deti a ludia pod 40 bez komorbidit)
dufam, ze SAGE maju spolocny email a napises im tam.
to aj na Floride, v absolutnych cislach nizsi, lebo nikdy nevystrelili tak vysoko ako CA

1 realny dovod, ked jasne vidis, ze Florida je OK?
Florida OK nie je. Mesiac umrti medzi 50 a 60 kazdy den len na coronu nie je OK. V Kalifornii veselo klesa.
nevies, co to je?
v tomto pripade to sedi ako rit na serbel
Netusim. Pocul som to vykrikovat na YT jedneho ceskeho fanusika oranzoveho americkeho Harabina. Ale ten chalan nazyva Amazon marixstami, takze hladat vyznam jeho slov mi pride ako mrhanie casom.
tvoja rodina uz je naockovana, rovnako aj tvoja domacnost v UK, ak nie su, tak je to len ich vyber, kedze moznosti mali, pripadne su tak mladi, ze im to neublizi
Dakujem, ze vies mojej rodine a domacnosti viac ako viem ja :) Nemusime ist do detailov, ale kvoli systemu ockovanie ani ti chronicky chori a 65+ ci so znizenou mobilitiu ockovani nie su. A druha davka v UK je najskor po dvoch mesiacoch. Tak len aby si mal reality check.

No snad aj tym lekarom zdravotnikom zacne vychadzat, ze nevidia pacientov, ktori potrebuju starostlivost pre covidovych pacientov. Lebo prave to co maju oni “v poli” je viac ako to co ukazuje tabulkovy procesor v kancelarii ci za kuchynskym stolom sluziacim pre poteby WFH
dostanem sa k tomu
tesim sa
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 12 máj 2021, 13:32 Ja som ti vysvetlil, preco je nutny ten nudzovy stav.
blbost
Spoiler
Nemocnice môžu mať problém
Skončenie núdzového stavu môže spôsobiť problémy v nemocniciach. Nemocnice bez núdzového stavu tiež nemôžu vyčleniť pre covidových pacientov lôžka na úkor iných oddelení, ako to robia už mesiace.

Zdravotníkom bez stavu núdze skončia obmedzenia, pre ktoré nemôžu dať výpoveď, nesmú štrajkovať, musia pracovať aj na iných oddeleniach, než na aké boli prijatí, a dovolenky môžu čerpať len obmedzene.

Ako ukončiť núdzový stav bez toho, aby zrazu chýbali zdravotníci, diskutovala podľa informácií SME v pondelok večer aj koaličná rada. „Určite sa tým bude zaoberať aj vláda,“ potvrdila šéfka tlačového odboru úradu vlády Simona Mikušová.

Vláda má rokovať o návrhu, ktorý by v nemocniciach udržal núdzový režim aj bez núdzového stavu. Jeho autor Ondrej Dostál z SaS však ešte nevie povedať, či bude jeho súčasťou aj pracovná povinnosť pre zdravotníkov.

„Zatiaľ o tom diskutujeme, neviem sa k tomu bližšie vyjadriť,“ tvrdí Dostál. Pripustil, že obmedzovať práva lekárov a sestier mimo núdzového stavu môže naraziť na ústavu.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22656224/nudzovy ... -art-avizo
Netusim ako definujes “endemicky” ty, no ja viem, ze ide o organizmus zijuci na malom uzemi vo velmi specifickych podmienkach.
Jako endemie či endemický výskyt choroby se v epidemiologii označuje výskyt (zpravidla nakažlivého) onemocnění v určité omezené oblasti, kde se v populaci udržuje i bez přísunu zvenčí.
mozno som mal napisat, ze celosvetovo endemicky, i ked z diskusie to bolo celkom jasne
Potlesk. Podme konecne nasledovat co pisu odbornici v Lancete a nie co sa pise na roznych weboch, zdiela na bludweby a twittre. Prosim.
su nejake studie o tom ako sa ma rozvolnovat? :D
existuje viacero oblasti, ktore mi davaju za pravdu
Standardnymi epidemiologicky opatreniami. Aj tie v strednej Europe populisticki politici a ich volici odmietaju.
v strednej Europe, vlastne ani inde v Europe okrem Svedska (a Bieloruska) neboli nasadene standardne epidemiologicke opatrenia, prave naopak
Mozem vediet co ta vedie neustale mi pripominat nieco o skolach?
si proponentom obmedzeni, ktore su preukazatelne skodlive
dufam, ze SAGE maju spolocny email a napises im tam.
urcite
Florida OK nie je. Mesiac umrti medzi 50 a 60 kazdy den len na coronu nie je OK. V Kalifornii veselo klesa.
50-100 umrti denne na Floride pocas poslednych 2 mesiacov pol roka po uplnom otvoreni je podla mna uplne adekvatna hodnota, podla teba je to vela
50-260 umrti denne v Cali pocas poslednych 2 mesiacov pri stale existujucich restrikciach je podla teba uplne skvele cislo
tak nejak?
Netusim. Pocul som to vykrikovat na YT jedneho ceskeho fanusika oranzoveho americkeho Harabina. Ale ten chalan nazyva Amazon marixstami, takze hladat vyznam jeho slov mi pride ako mrhanie casom.
to je to mentalne smerovanie, kedy si vyberu nejaku marginalnu skupinu, ktoru protezuju a zbytok spolocnosti otravuju
ciselne to az prekvapivo sedi - 0,3 % transgender sa az naramne ponasa na 0,3 % IFR
dostuduj si to, aby si nebol za transfoba, niektori moji kolegovia z UK uz maju v podpisoch he/him
Dakujem, ze vies mojej rodine a domacnosti viac ako viem ja :) Nemusime ist do detailov, ale kvoli systemu ockovanie ani ti chronicky chori a 65+ ci so znizenou mobilitiu ockovani nie su. A druha davka v UK je najskor po dvoch mesiacoch. Tak len aby si mal reality check.
sux, uz prva davka znizuje tazky priebeh o 80+ %
No snad aj tym lekarom zdravotnikom zacne vychadzat, ze nevidia pacientov, ktori potrebuju starostlivost pre covidovych pacientov.
zacnu im "kapat", lebo rok neboli na prehliadkach, takze ocakavam celkom masivne narasty poctov onkologickych pacientov
Lebo prave to co maju oni “v poli” je viac ako to co ukazuje tabulkovy procesor v kancelarii ci za kuchynskym stolom sluziacim pre poteby WFH
mojich Linnmonov mi neurazaj, obaja su v dedikovanej casti velkometrazneho bytu, ktora sluzi k takmer permanentnemu HO ;-)
pohlad zhora, resp out-of-the-box, ocividne dost vyznamne chyba, inak by tie neucinne opatrenia uz davno zrusili
krajina, ktora je v TOP6 v pocte umrti, sa este stale neuvedomila, smutne

Autoeditácia príspevku po 7 min 10 sek:
specialne ako na zavolanie:
Koalícia sa dohodla na tom, že nahradí núdzový stav zákonom o hospodárskej mobilizácii. V priebehu niekoľkých dní by sa teda mali skončiť zákazy vychádzania či zhromažďovania.
https://dennikn.sk/2387266/nudzovy-stav ... i/?ref=mpm

ako bonus, zdravotnikov nebude nikto nutit
Novela umožní aj reprofilizáciu lôžok. Ministerstvo zdravotníctva tak bude môcť naďalej prikázať nemocnici, aby vytvorila lôžka pre covidových pacientov, a to nielen štátnym, ale aj súkromným nemocniciam.

Novela však prináša jednu zmenu – nebude už možné zdravotníkom počas mimoriadnej situácie nariaďovať pracovnú povinnosť. „Dohodli sme sa v koalícii, že v tomto návrhu pracovná povinnosť nebude,“ povedala Cigániková. Dodala, že ak by v nejakom okrese vypuklo ohnisko, núdzový stav sa dá uplatniť aj regionálne.

Podľa Cigánikovej však bolo doteraz vydaných len 14 príkazov na pracovnú povinnosť. „Nikdy tento inštitút nebol zneužívaný a nebude ani v budúcnosti,“ povedala.
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 12 máj 2021, 14:09 mozno som mal napisat, ze celosvetovo endemicky, i ked z diskusie to bolo celkom jasne
Ja neviem uz:
Jako endemie či endemický výskyt choroby se v epidemiologii označuje výskyt (zpravidla nakažlivého) onemocnění v určité omezené oblasti, kde se v populaci udržuje i bez přísunu zvenčí.
je to pandemia, lebo ten virus uz nie je v urcitej obmedzenej oblasti. alebo myslis aj na extra terrestrials, kedze virus je obmedzeny len na jednu planetu?
su nejake studie o tom ako sa ma rozvolnovat? :D
existuje viacero oblasti, ktore mi davaju za pravdu
primo na rozvolnovanie asi nie, ale na kedy je to spravne a na ako dlho (kvoli imunite) tu uz snad nieco bolo
v strednej Europe, vlastne ani inde v Europe okrem Svedska (a Bieloruska) neboli nasadene standardne epidemiologicke opatrenia, prave naopak
prof Krcmery si mysli opak, alebo aspon pred vyse rokom si myslel. takze asi naopak. pocuvajme tych odbornikov aj ked sa nam to nepaci, prosu,.
si proponentom obmedzeni, ktore su preukazatelne skodlive
lebo zamedzuju rozsirovaniu virusu? anglicke deti boli v skole pocas novembroveho lockdownu, skoly sa v marci otvorili tri tyzdne pred prvym rozvolenim. nema problema. a ak by ucitelia mali tie PPE v potrebnom case, tak nech su skoly otvorene aj pocast umiernie 1500 ludi denne.
50-100 umrti denne na Floride pocas poslednych 2 mesiacov pol roka po uplnom otvoreni je podla mna uplne adekvatna hodnota, podla teba je to vela
50-260 umrti denne v Cali pocas poslednych 2 mesiacov pri stale existujucich restrikciach je podla teba uplne skvele cislo
tak nejak?
ano. 5-nasobny pokles je uspech. stagnacia na 50-100 je neuspech.
to je to mentalne smerovanie, kedy si vyberu nejaku marginalnu skupinu, ktoru protezuju a zbytok spolocnosti otravuju
ciselne to az prekvapivo sedi - 0,3 % transgender sa az naramne ponasa na 0,3 % IFR
dostuduj si to, aby si nebol za transfoba, niektori moji kolegovia z UK uz maju v podpisoch he/him
vdak za vysvetlenie. tu na anglickom vidieku si to este nenaslo fanusikov. ak by to bol prikaz zhora, tak mi vela kolegov neostane. prehladal som si maily a ma to len jeden externy HR manager.
ale co to ma s tym, ze ja nechem, aby mi 'slobodni egoisti' zabili priatelobv a nlenov rodiny?
sux, uz prva davka znizuje tazky priebeh o 80+ %
take update. vaccine sa podarilo dostat k menej mobilnym clenom rodiny a ceske centra si spominaju na onko pacientov a na tych na imuno supresivach. ano, 80% bezpecia pred nemocnicou je fajn. lenze tento rok som bol izolacii kvoli lahkemu priebehu a nemam chut to ludom darovat, ked uz je krajina takmer cela otvorena.
zacnu im "kapat", lebo rok neboli na prehliadkach, takze ocakavam celkom masivne narasty poctov onkologickych pacientov
vidis a pri premoreni by sa onko pacienti dostali este neskor, lebo by tych lozok potrebovali ovela viac. takze ak by sa slo podla prof Krcmeryho, nemuseli mat ludia s rakovinami problem...
mojich Linnmonov mi neurazaj, obaja su v dedikovanej casti velkometrazneho bytu, ktora sluzi k takmer permanentnemu HO ;-)
pohlad zhora, resp out-of-the-box, ocividne dost vyznamne chyba, inak by tie neucinne opatrenia uz davno zrusili
krajina, ktora je v TOP6 v pocte umrti, sa este stale neuvedomila, smutne
ved tak kazdy sa na WorkFromHome pripravil ako sa dalo. hlavne ked mohli WFH aj pred tym ako to bolo nutne.
ja si myslim, ze prave tych 128 tisic mrtvych je dovod, preco sa UK nehrnie to prekotneho otvarania. mat taky pocet obeti este raz, tak by to bolo na repete 5th of November.
Autoeditácia príspevku po 7 min 10 sek:
specialne ako na zavolanie:
Koalícia sa dohodla na tom, že nahradí núdzový stav zákonom o hospodárskej mobilizácii. V priebehu niekoľkých dní by sa teda mali skončiť zákazy vychádzania či zhromažďovania.
https://dennikn.sk/2387266/nudzovy-stav ... i/?ref=mpm
ako bonus, zdravotnikov nebude nikto nutit
uz folklorne subory nacvicuju tanceky s rakvami na dake ludove tony mixnute elektronikou? 12 tisíc mrtvych z 28 ale treba sa zdruzovat. Good Idea Slovakia.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 13 máj 2021, 15:08je to pandemia
je to pandemia a virus s nami zostane navzdy, podobne ako ine respiracne virusy
kedy sa to oficialne zmeni z pandemie na celosvetovo endemicky virus, to netusim
prof Krcmery si mysli opak, alebo aspon pred vyse rokom si myslel. takze asi naopak.
prof. Krcmery nejde podla konkretnych doporuceni WHO pre riesenie respiracnych pandemii, spominal som to tu viackrat, aj som presne vypisal, co presne sa robi zle
lebo zamedzuju rozsirovaniu virusu? anglicke deti boli v skole pocas novembroveho lockdownu, skoly sa v marci otvorili tri tyzdne pred prvym rozvolenim. nema problema. a ak by ucitelia mali tie PPE v potrebnom case, tak nech su skoly otvorene aj pocast umiernie 1500 ludi denne.
su krajiny, kde sa nikto nechranil a mali podobne cisla ako krajiny, kde deti do skol nechodili, ako to vysvetlis?
ano. 5-nasobny pokles je uspech. stagnacia na 50-100 je neuspech.
je uspech aj 10-nasobny narast? alebo ten uz netaktne zamlcis?
ale co to ma s tym, ze ja nechem, aby mi 'slobodni egoisti' zabili priatelobv a nlenov rodiny?
taka situacia uz nastane len velmi vynimocne, ale, toto je velmi dolezite, nikdy sa jej nezbavime
tak ako sa umiera na infarkty, tak sa bude umierat aj na covid, v dramaticky nizsej miere ako poslednu zimu, ale umierat sa bude
takmer vsetci tomu mozu byt uchraneni, ak sa zaockuju
ak to chciet nebudu, napriek tomu, ze im to bude dookola opakovane, je to ich slobodne rozhodnutie a ak zomru, bude to iba a len na nich
vidis a pri premoreni by sa onko pacienti dostali este neskor, lebo by tych lozok potrebovali ovela viac. takze ak by sa slo podla prof Krcmeryho, nemuseli mat ludia s rakovinami problem...
nie, pri premoreni by boli odhaleni v tom case, v akom by boli odhaleni, ak by ziadne lockdowny neboli, cize skor ako teraz
ja si myslim, ze prave tych 128 tisic mrtvych je dovod, preco sa UK nehrnie to prekotneho otvarania. mat taky pocet obeti este raz, tak by to bolo na repete 5th of November.
preco porovnavas situaciu z novembra 2020 so situaciou v maji 2021?
naozaj si neuvedomujes, ze pocet ohrozenych je teraz nepomerne iny ako vtedy?
uz folklorne subory nacvicuju tanceky s rakvami na dake ludove tony mixnute elektronikou? 12 tisíc mrtvych z 28 ale treba sa zdruzovat. Good Idea Slovakia.
zase ignorujes realitu, situacia je neporovnatelna
nielen, ze potencialny pocet mrtvych je limitovany, ale desiatky percent ludi z ohrozenych skupin su zaockovane a pocasie, ktore ma vyznamny vplyv na dopad, je lepsie ako v zime
to nie je 1 a 0, to je spektrum a teraz sa blizime skor k tej nule
preco si stale myslis, ze sme na jednotke?
jackb napísal: 12 máj 2021, 12:07 The Daily, podcast The New York Times. Piatok, 7.5. 2021
Tu vedci hovoria, ze kolektivnu imnutu nedosiahneme. Ty clanok na rovnaku temu v slovencine nazves desenim ludi. Tak asi aj na druhom konci oceanu su len fear mongers.
nie, oni nezavadzali a neklamali ako ten mnou citovany clanok s vyjadreniami Kollara, oni v tom podcaste ponukali fakty a vysvetlenia
ked ti ja poviem, ze tu s nami virus zostane uz navzdy, tak fnukas, ked to povedia oni, tak ti to nevadi a zacnes to akceptovat
v tom podcaste vysvetlovali, ze napriek tomu, ze sa nejake desiatky percent ockovat nechcu dat, stale bude okolo 70 percent zaockovanych alebo premorenych, co znizi rychlost sirenia a potreby hospitalizacie

"herd immunity is not an off/on switch, it's a continuum and we are somewhere along that path and the more we keep walking along there, the better our world will look, less scary it will look, so it doesn't have to be a dire thing"

komunitna imunita nie je, rovnako ako premorenie, binarna moznost, ako to stale vnimas, nerozumiem, preco tomu nechces pochopit

ako dlho si ochotny skryvat sa, chranit sa a dodrziavat tie obmedzenia, nosit respirator, atd?
konkretne kolko dni, tyzdnov, mesiacov si ochotny znasat to?
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 13 máj 2021, 16:03 je to pandemia a virus s nami zostane navzdy, podobne ako ine respiracne virusy
kedy sa to oficialne zmeni z pandemie na celosvetovo endemicky virus, to netusim
vyboldoval som ti v predoslom poste z akeho dovodu je tvoj pojem 'celosvetovo endemicky' protimluv, lebo cokolvek endemicke je na velmi specifickom uzemi za velmi specifickych podmienok. nie vsade a bez rozdielu.
prof. Krcmery nejde podla konkretnych doporuceni WHO pre riesenie respiracnych pandemii, spominal som to tu viackrat, aj som presne vypisal, co presne sa robi zle
prof. Krcmery s pandemiemi uspesne bojoval a Slovensko sa mu moze podakovat za len 28 mrtvych.
su krajiny, kde sa nikto nechranil a mali podobne cisla ako krajiny, kde deti do skol nechodili, ako to vysvetlis?
ale tak ten graf z Reuters sme videli. takze 'nechranili' a 'chodili do školy' je velmi nadnesena generalizacia
je uspech aj 10-nasobny narast? alebo ten uz netaktne zamlcis?
huh? ty si vytiahol tieto dve krajine na porovnanie poklesu :)
taka situacia uz nastane len velmi vynimocne, ale, toto je velmi dolezite, nikdy sa jej nezbavime
tak ako sa umiera na infarkty, tak sa bude umierat aj na covid, v dramaticky nizsej miere ako poslednu zimu, ale umierat sa bude
takmer vsetci tomu mozu byt uchraneni, ak sa zaockuju
ak to chciet nebudu, napriek tomu, ze im to bude dookola opakovane, je to ich slobodne rozhodnutie a ak zomru, bude to iba a len na nich
na infarkt sa vacinou nezomiera preto, ze sa egoisticky blbec nakazí a roznasa nakazu.
nie, pri premoreni by boli odhaleni v tom case, v akom by boli odhaleni, ak by ziadne lockdowny neboli, cize skor ako teraz
no zrazu. este nedavno sa este zomieranie v procese premorovania povazovalo za nutnost a teraz by uz v tych nemocniciach boli len zdravotnici starajuci sa on non-covid, lebo ti s virusom chodievaju zomierat inde...
preco porovnavas situaciu z novembra 2020 so situaciou v maji 2021?
naozaj si neuvedomujes, ze pocet ohrozenych je teraz nepomerne iny ako vtedy?
2020? to som napisal? prepac. tu to mame ako kulturnu referenciu na 1605 ked nespokojni ludia chceli vyhodit do vzduchu cloveka na cele statu.
ale ak porovname nov 2020 a maj 2021, tak mame o asi 80 tisic menej ludi, ktori uz zomreli.
zase ignorujes realitu, situacia je neporovnatelna
nielen, ze potencialny pocet mrtvych je limitovany, ale desiatky percent ludi z ohrozenych skupin su zaockovane a pocasie, ktore ma vyznamny vplyv na dopad, je lepsie ako v zime
to nie je 1 a 0, to je spektrum a teraz sa blizime skor k tej nule
preco si stale myslis, ze sme na jednotke?
lebo ludi nie je ockovanych dost. preto. dakujem, ze pocasie uz ma vyznamny vplyv na dopad. ceninm si tento pokrok.
nie, oni nezavadzali a neklamali ako ten mnou citovany clanok s vyjadreniami Kollara, oni v tom podcaste ponukali fakty a vysvetlenia
ked ti ja poviem, ze tu s nami virus zostane uz navzdy, tak fnukas, ked to povedia oni, tak ti to nevadi a zacnes to akceptovat
v tom podcaste vysvetlovali, ze napriek tomu, ze sa nejake desiatky percent ockovat nechcu dat, stale bude okolo 70 percent zaockovanych alebo premorenych, co znizi rychlost sirenia a potreby hospitalizacie
ja si ta vazim ako matematika, statistika a ekonoma. ak budem opat budem pocitat teploty pred stovkami tisicmi rokov z rovnice, ktorej nerozumiem, tak ta poziadam o pomoc. ak ide o mikrobilogiu ci epidemiologiu a ine tak ja radsej ludi, ktori to maju main job.
70% znizi ale nezastavi. pre mna nestaci.
"herd immunity is not an off/on switch, it's a continuum and we are somewhere along that path and the more we keep walking along there, the better our world will look, less scary it will look, so it doesn't have to be a dire thing"
toto je nerozporujem. podme ju dosiahnut a nevymyslajme preco tak neurobit.
komunitna imunita nie je, rovnako ako premorenie, binarna moznost, ako to stale vnimas, nerozumiem, preco tomu nechces pochopit
ale je. bud ju dosiahneme tym, ze sa nas da dost zaockovat, ked na nas pride rad, alebo ju nedosiahneme. a obmedzenia budu na ucet tych, ktori sa dat odmietaju aj ked logicky dovod nie je.
minule si polemizoval o neodskusanych vakcinach. ak by sa ma niekto pytal, tak si prosim AZ. ta je old-school na vyskusanom principe.
ako dlho si ochotny skryvat sa, chranit sa a dodrziavat tie obmedzenia, nosit respirator, atd?
konkretne kolko dni, tyzdnov, mesiacov si ochotny znasat to?
skryvat sa? nepovedal by som, ze sa skryvam. ale dajme tomu, ze ked bude v parku koncert a bude aj stream (pokojne za peniaze), tak ja si vyberiem zivot a ostanem doma pozerat sa na neho, bez toho aby som sa nakazil ja, aby som zneprijemnil zivot svojej domacnosti a bez toho, aby som nakazil inych.
respirator sa v tejto krajine nikde a nikam nenosil. zariadil si zivot tak, aby som musel do potravin raz za tyzden. ostatne pouzitia masky z nanovlakna su jednotky minut na benzinke, verejnom WC, alebo na outdoor mieste s vacsou koncentraciou ludi. take ako ked ides na vylet...
rad by som bol s priatelmi a rodinou na opacnom konci Europy, no stale plati to ako pri koncerte.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Inak ako je to teraz s tými AG testami, keď idem do iného okresu a oba sú rúžové. Podľa toho, čo som našiel, tak keď idem do práce, už nepotrebujem žiaden test, ale ak idem z práce/do práce po 21hod., tak zrazu už test potrebujem (lebo vírus sa asi šíri v noci) a v rúžovom okrese platí test 21 dní, ale keď idem z práce večer, tak už platí len 7 dní. Plus aj keď test v rúžovom okrese platí 21 dní, tak platnosť testu záleží od toho kam idem a čo idem robiť.

:D

A navyše som sa tento týždeň ani nevedel prihlásiť na test, vypisovalo mi to hlášku "pre danú osobu nie je možné vybaviť danú požiadavku, skúste neskôr alebo volajte NCZI". Som sa príliš testoval, tak ma blokli? :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Vedci zistili ze po 9tej vecer sa extremne zvysuje prenos. Mozno preto lebo bezny obcan musi sediet doma tak si uz virus nemoze vyberat a schytaju to pracujuci :D

Akoze fakt by som to uz neriesil. Editacia mailu/sms a vsetci budu spokojni.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Kukám že Medvedík je v drvivej názorovej menšine, ak nie zdanlivo sám.
K tomuto dňu som na jeho strane a súhlasím s takmer všetkým čo hovorí. Takmer.
Prečítal som si svoje vlastné príspevky v tejto téme a viacmenej stále držím líniu a názory až na technikálie zostávajú.

Nezhodneme sa iba v pár technických detailoch.
Najviac asi v tom, že Beardie navrhol pár spôsobov ako ochrániť rizikových. Tie smart riešenia, ako izolácia rizikových.
Ja hovorím, že nie je možná.
"Dedo, musíš na pol roka do hotela."
"Ale ja nechcem."

Inak ale premorenie je neodvratné. Jedného dňa to dostihne každého z nás, či sa nám to páči alebo nie. Nutná je iba príprava formou vakcinácie. Iný spôsob nie je.

Akýkoľvek boj proti koroňáku je márny a zbytočný a je to strata energie a prostriedkov.
(Hovorím to z pozície človeka, ktorému umrel otec na covid a ja sám trpím ešte dozvukmi post-covidu a moji kamoši tiež)
Jediné relevantné opatrenie je oddialenie momentu premorenia do momentov, kedy sú k dispozícii vakcíny.
Preto som tu kládol otázku na dva hypotetické smery:
"Ochota premoriť sa, ak viem, že vakcína bude za 1 rok?"
"Ochota premoriť sa, ak iba tušíme, že vakcína možno bude za 5 rokov?"

Prišli sme o 1 rok života s ohromnými škodami, materiálnymi aj duševnými. Dnes už poznáme straty aj máme dáta že čo kde a ako.

Kubo: Teraz ja prosím Teba o zodpovedanie Medvedíkovej otázky:
"Ako dlho si ochotný svedomito dodržiavať opatrenia?" Mňa zaujíma počet dní, týždňov, mesiacov.
Kovid nikdy nezmizne. Jedného dňa budeme premorení všetcia. Aj ty. Nedá sa tomu zabrániť.
jackb
Redeemer
Redeemer

Andi_Cibula napísal: 13 máj 2021, 21:40 Kubo: Teraz ja prosím Teba o zodpovedanie Medvedíkovej otázky:
"Ako dlho si ochotný svedomito dodržiavať opatrenia?" Mňa zaujíma počet dní, týždňov, mesiacov.
Kovid nikdy nezmizne. Jedného dňa budeme premorení všetcia. Aj ty. Nedá sa tomu zabrániť.
Ale to sa presne vycislit neda. No minimalne do potrebneho preockovania aspon tu v Britanii. Okrem toho, tu sa snad v pondelok otvoria interiery restauracii, takze opat tomu dam daky cas kym zacnem premyslat ci ist na terasu je dobry napad.
Ale ten azijsky napad s handrou na nose v chripkovej sezone a v miestach vysokej koncetracie osob sa mi paci a ten si presne na tieto ucely planujem nechat.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Inak do hotela by nešiel len dedo a rovesníci, ale aj tisíce mladých ľudí s rizikovou diagnózou. Stačí sa v téme o očkovaní pozrieť, koľko užívateľov len tohto fóra dostalo email z poisťovne a prednostnú pfizer/modernu z dôvodu rizikovej diagnózy. A nešli by do hotelov - šli by do izolovaného koncentračného gheta na druhom konci sveta, aby neobsadili hotely čistej covidom neohrozenej rase a neodopierali im právo cestovať po hoteloch a premorovať sa.

Súhlasím, že nakoniec sa premoríme, lenže premorovanie v systéme s kolabujúcim zdravotníctvom je vlastne genocída. Skutočný účel opatrení by mal byť, aby sme sa riadene premorovali a znížili nápor na nemocnice vzhľadom na ich kapacity = aby každý covidový aj necovidový pacient mal zabezpečenú adekvátnu zdravotnú starostlivosť.
jackb
Redeemer
Redeemer

brm napísal: 14 máj 2021, 7:43 Inak do hotela by nešiel len dedo a rovesníci, ale aj tisíce mladých ľudí s rizikovou diagnózou. Stačí sa v téme o očkovaní pozrieť, koľko užívateľov len tohto fóra dostalo email z poisťovne a prednostnú pfizer/modernu z dôvodu rizikovej diagnózy. A nešli by do hotelov - šli by do izolovaného koncentračného gheta na druhom konci sveta, aby neobsadili hotely čistej covidom neohrozenej rase a neodopierali im právo cestovať po hoteloch a premorovať sa.
preto som to hned na zaciatku prirovnak ku Čapkovej Bíle nemoci.
pruser je, ze ti v ohrozenej skupine a zaroven mladi su aj vyskumnici, ktori realne mozu pracovat na skutocnom lieku proti tomuto virusu a tak ho degradovat na sezonny soplik. ale ich vylucenim zo spolocnosti, aj ked tam budu mat rovestnikov si spolocnost nepomoze.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 13 máj 2021, 17:46 vyboldoval som ti v predoslom poste z akeho dovodu je tvoj pojem 'celosvetovo endemicky' protimluv, lebo cokolvek endemicke je na velmi specifickom uzemi za velmi specifickych podmienok. nie vsade a bez rozdielu.
dobre, odteraz budem pouzivat len celosvetovo pritomny
prof. Krcmery s pandemiemi uspesne bojoval a Slovensko sa mu moze podakovat za len 28 mrtvych.
predpokladam, ze mas na mysli pocet mrtvych na Slovensku niekedy po prvej vlne v juni 2020
ked napises takuto chu****, tak je jasne, ze ti dochadzaju argumenty
este dodatok: Krcmery nenastavil pravidla podla doporuceni od WHO, prave naopak, skopiroval totalitne praktiky z Ciny
ale tak ten graf z Reuters sme videli. takze 'nechranili' a 'chodili do školy' je velmi nadnesena generalizacia
graf sme videli a na priklade Floridy vidime, ze otvorenie nemalo ziadne devastacne nasledky, ako ty a dalsi alarmisti predikujete :)
huh? ty si vytiahol tieto dve krajine na porovnanie poklesu :)
ved ano, Florida mala dlhodobe relativne nizke cisla aj ked bola uplne otvorena, naproti tomu uzavreta Cali s lockdownami mala vyrazne viac obeti, az 3-nasobne viac v peakoch pri porovnani s FL
z toho si nezaujaty clovek zoberie, ze lockdowny az tak nechrania a je vhodnejsi pristup, ktory je pouzity v krajine, ktora ma menej mrtvych
na infarkt sa vacinou nezomiera preto, ze sa egoisticky blbec nakazí a roznasa nakazu.
prave preto som sa ta pytal dokedy si ochotny obmedzovat svoj zivot a nabadat k obmedzovaniu zivota svoje okolie, ak rizikove skupiny uz budu zaockovane, alebo maju tuto moznost a to uz povedzme par mesiacov
no zrazu. este nedavno sa este zomieranie v procese premorovania povazovalo za nutnost a teraz by uz v tych nemocniciach boli len zdravotnici starajuci sa on non-covid, lebo ti s virusom chodievaju zomierat inde...
nie, znova ignorujes princip premorenia, ak sa nejaka skupina virusu vystavi a precka ho bez vyraznejsich komplikacii, nielen, ze nevyzaduje lekarsku starostlivost, ale ani virus vyznamne nesiri dalej, toto je podlozene vedeckymi datami, to nie je nejake moje zelanie
je mi naozaj neprijemne opakovat to specialne tebe minimalne siestykrat, mam pocit, ze zbytok citatelov to uz davno pochopil
ale ak porovname nov 2020 a maj 2021, tak mame o asi 80 tisic menej ludi, ktori uz zomreli.
a mozu zomriet znova? alebo co ako?
pocet rizikovych ludi sa vyrazne znizil, niektori zomreli, vacsina je naockovana
znova sa pytam, dokedy sa chces skryvat pred vonkajsim svetom?
dni? tyzdne? mesiace? roky?
lebo ludi nie je ockovanych dost. preto. dakujem, ze pocasie uz ma vyznamny vplyv na dopad. ceninm si tento pokrok.
kolko % populacie (a ked napisem populacie, tak myslim populaciu) pozadujes?
70% znizi ale nezastavi. pre mna nestaci.
skvelo dalej prerazas alarmisticke dno :)
toto je nerozporujem. podme ju dosiahnut a nevymyslajme preco tak neurobit.
aj si si ten podcast vypocul? vies, preco sa to neda?
ale je. bud ju dosiahneme tym, ze sa nas da dost zaockovat, ked na nas pride rad, alebo ju nedosiahneme.
nie, komunitna imunita naozaj nie je binarna hodnota, tvoja viera v dokonaly svet sa zacina podobat na utopisticke scenare isteho huga, ktory nas uz svojou pritomnostou neobstastnuje :lol:
a obmedzenia budu na ucet tych, ktori sa dat odmietaju aj ked logicky dovod nie je.
pravidelne zachranujes vsetkych samovrahov? si proti eutanazii?
skryvat sa? nepovedal by som, ze sa skryvam.
ja to tak vidim, kvoli marginalnej skupine ludi, ktori po povedzme juni 2021 uz mohli spravit vsetko pre svoju zachranu, budes radsej okrem kratkych vychadzok zostavat vo svojom bydle, bez kulturneho vyzitia a bez fyzickych socialnych kontaktov
toto je naozaj nieco, comu nerozumiem
brm napísal: 14 máj 2021, 7:43 Inak do hotela by nešiel len dedo a rovesníci, ale aj tisíce mladých ľudí s rizikovou diagnózou. Stačí sa v téme o očkovaní pozrieť, koľko užívateľov len tohto fóra dostalo email z poisťovne
useknem to tu
kto su rizikove skupiny vieme, ty sam si priniesol dost tvrde data vizualizujuce celkom presne definovane vekove skupiny
v podstate ludia pod 50 su ohrozeni, len ak maju naozaj vazne zdravotne problemy
za rizikovu skupinu nepovazujem 30-rocneho typka, ktoremu ide kazdy april soplik z nosteka, moze mat prednost v ockovani pred inym 35-rocnym typkom, ktoremu nic nie je, ale obaja su mimo niecoho, co honosne nazyvame "rizikova skupina", to po prve

po druhe, IFR je zname, ak by sme brali najhorsiu moznu variantu, cize IFR 0,4 %, na Slovensku to robi priblizne 21600 ludi, kolkoze uz zomrelo? 12k?

tych 22k je bez problemovo realizovatelne aj na Slovensku, z nich to samozrejme urcite nebudu vsetci, pretoze niektori, ako Andi napisal, nebudu ochotni, dalsi ziju sami, resp bez nutneho kontaktu s potencialne ohrozujucimi skupinami
mozeme k tomu pridat dalsich potencialne ohrozenych, realne to nevidim na viac ako 30k
pomohlo by to ekonomike? urcite ano
pomohlo by to znizit pocet mrtvych? urcite ano
je to realizovatelne? s problemami, ale urcite ano

Autoeditácia príspevku po 54 min 29 sek:
co hovorite na covidpassy? trochu mi unika ich potreba, kedze aj zaockovany moze virus prenasat
brm
Darca
Darca

beardie napísal: 14 máj 2021, 14:16tych 22k je bez problemovo realizovatelne aj na Slovensku, z nich to samozrejme urcite nebudu vsetci, pretoze niektori, ako Andi napisal, nebudu ochotni, dalsi ziju sami, resp bez nutneho kontaktu s potencialne ohrozujucimi skupinami
Tak ako celú zimu neboli ľudia ochotní dodržiavať opatrenia, tak ani do izoláciu nebude ochotný nikto ísť, čiže izolácia nebude fungovať a bolo by rovnaké premorovanie ako túto zimu.
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 14 máj 2021, 13:22 predpokladam, ze mas na mysli pocet mrtvych na Slovensku niekedy po prvej vlne v juni 2020
ked napises takuto chu****, tak je jasne, ze ti dochadzaju argumenty
este dodatok: Krcmery nenastavil pravidla podla doporuceni od WHO, prave naopak, skopiroval totalitne praktiky z Ciny
dobre, tak komu a comu mozes Slovensko dakovat len za 28 mrtvych v prvej vlne? ako kto je osobne zodpovedny za 12 tisic v duhej? a ku kazdej odpovedi aj preco. dakujem.
graf sme videli a na priklade Floridy vidime, ze otvorenie nemalo ziadne devastacne nasledky, ako ty a dalsi alarmisti predikujete :)
tak to tie grafy citame opacne. otvorenie vsetkeho a hned nepomhlo Floride ku poklesu mrtvych na Covid v sledovanom obdobi. postupne otvaranie v Kalifornii ma za nasledok pokles poctu mrtvych. go team lockdown.
ved ano, Florida mala dlhodobe relativne nizke cisla aj ked bola uplne otvorena, naproti tomu uzavreta Cali s lockdownami mala vyrazne viac obeti, az 3-nasobne viac v peakoch pri porovnani s FL
z toho si nezaujaty clovek zoberie, ze lockdowny az tak nechrania a je vhodnejsi pristup, ktory je pouzity v krajine, ktora ma menej mrtvych
nemiesaj hrusky a jablka. ako pri Svedsku a UK aj pri Kalifornii a Floride si vytiahol grafy, ze lockdown akymsi zahadnym sposobom sposobuje viac umrti a ze jedina cesta je nainfikovat co najviac ludi. a to si este ignoroval, ze v UK na to infikovanie sa bolo minuly rok velmi vela casu. takze jedina krajina/stat na planete kde "otvorenost" pomohla by malo byt len Svedsko.
prave preto som sa ta pytal dokedy si ochotny obmedzovat svoj zivot a nabadat k obmedzovaniu zivota svoje okolie, ak rizikove skupiny uz budu zaockovane, alebo maju tuto moznost a to uz povedzme par mesiacov
mam rad tvoj optimizmus. ludia 70+, s limitovanym pohybom a po dvoch rakovinach dostavaju na Slovensku svoju prvu davku v tychto dnoch. detto onko pacienti 65+ s dalsimi problemami vyzadujucimi imunosupresiva v CR. takze tvrdit "rizkove skupiny uz su, alebo maju moznost byt ockovane niekolko mesiacov". skus obcas aj reality check.
to je ako s tymi respiratormi. dajme ich do skol a rizkovym. len oni sa tie veci nie a nie spawnut a ludsky faktor mrvil co sa dalo.
takze ja budem pracovat na ochrane ludi az kym nebudu zaockovani vsetci, ktori by byt mali, lebo je na to objektivny dovod.
okrem toho, svoje okolie by som obmedzoval tym, ak by som sa ja vystavoval nakaze a oni by museli sediet v izolacii. alebo by som veril v premorenie a siel by som sa rovnko niekam vedome nakazit.
nie, znova ignorujes princip premorenia, ak sa nejaka skupina virusu vystavi a precka ho bez vyraznejsich komplikacii, nielen, ze nevyzaduje lekarsku starostlivost, ale ani virus vyznamne nesiri dalej, toto je podlozene vedeckymi datami, to nie je nejake moje zelanie
je mi naozaj neprijemne opakovat to specialne tebe minimalne siestykrat, mam pocit, ze zbytok citatelov to uz davno pochopil
reality check: ak sa niekto virusu vystavi je on aj jeho okolie v izolacii. mal som dva krat, takmer po sebe, tu cest a nie dakujem. neurobil by som to ani tomu najhorsiemu nepriatelovi. takze ak by skutocne po infikovani vznikla dozitovtna imunita ako pri ovciach kiahnach, tak aj tak nie. prave infikovanie co najviac ludi dava priestor virusu mutovat. a zatial nepocuva tvoje zbozne prianie, aby to bolo na obycajny soplik.
a mozu zomriet znova? alebo co ako?
pocet rizikovych ludi sa vyrazne znizil, niektori zomreli, vacsina je naockovana
znova sa pytam, dokedy sa chces skryvat pred vonkajsim svetom?
dni? tyzdne? mesiace? roky?
prave, nemali zomriet. za to ze zomreli by mal ist niekto na dozivotie do najtazsieho vazenia. tu v UK je mozno vacsina rizikovych naockovana, ale zdaleka nie v strednej Europe.
a opat ti zopakujem, ze ja sa zdaleka pred svetom neskryvam. netusim na zaklade coho si ku tomu dospel.
co je toto za chory svet, ked ja nechcem ohrozovat svoje okolie a este ma za to ini napadaju?
kolko % populacie (a ked napisem populacie, tak myslim populaciu) pozadujes?
80 - 90%
aj si si ten podcast vypocul? vies, preco sa to neda?
vacsinou odkazujem len na clanky a podcasty, ktorych obsah vobec nepoznam :roll:
lebo z celeho boja s pandemiou, ku ktoremu patri aj ockovanie sa stala politicka vec a tak nasledovnici politkov, pre ktorych je virus len cinsky soplik, sa ockovat jednoducho nedaju. tak isto ako ezomatky, ktore sposobili navrat osypok ako problemu. a to bola tema pred covidom.
nie, komunitna imunita naozaj nie je binarna hodnota, tvoja viera v dokonaly svet sa zacina podobat na utopisticke scenare isteho huga, ktory nas uz svojou pritomnostou neobstastnuje :lol:
ano, velmi mi ho pripominas. vsetko je velmi komplikovane a nic nie je cierne a biele. a musim citat len jedneho autora/autorku a im verit :)
mame kolektivny imunitu voci koronavirusu? je to yes/no question. nemusime z toho robit dalsiu Piesen Ohna a Ladu.
pravidelne zachranujes vsetkych samovrahov? si proti eutanazii?
kym samovrah nema v plane so sebou brat dalsich, tak mi je luto, ze sa pre tento cin rozhodol, ale tak stastnu cestu. hlavne nech to urobi tak, aby neostalo vela problemov. som za legalizaciu eutanazie. pacient bude mat konecne pokoj, lekari a zdravotnici o dlhdohobe a neriesitelne starosti menej.
celkom odlisne od nakazenie sa virusom, jeho sirenim, izolovanim ludi doma ci na na nemocnicnych lozkach.
ja to tak vidim, kvoli marginalnej skupine ludi, ktori po povedzme juni 2021 uz mohli spravit vsetko pre svoju zachranu, budes radsej okrem kratkych vychadzok zostavat vo svojom bydle, bez kulturneho vyzitia a bez fyzickych socialnych kontaktov
toto je naozaj nieco, comu nerozumiem
pocas lockdownu na jar minuleho roka moja oblubena skupina mala koncerty online, tuto jar som sledoval divadlne nastudovanie mojej oblubenej knihy z divadla. a nikoho som nevystavil problemom. a fyzicke socializovanie mam tiez, dakujem za opytanie. len sa jednoducho nehrniem to tlacenice, vlaku ci busu aj ked tie su prakticky prazdne.
pekne podla pravidiel a nevystavovat inych problemom.
beardie
Redeemer
Redeemer

brm napísal: 14 máj 2021, 14:42 Tak ako celú zimu neboli ľudia ochotní dodržiavať opatrenia, tak ani do izoláciu nebude ochotný nikto ísť, čiže izolácia nebude fungovať a bolo by rovnaké premorovanie ako túto zimu.
takze radsej neskusme nic a nechajme tych ludi umriet, napriek tomu, ze niektori z nich by sa radi izolovali, ale nemaju na to vhodne priestory, super
brm
Darca
Darca

Kde som napísal, že im zakazujem izolovať sa? Ja tvrdím, že ak izolácia nebude povinná, kopec ľudí nebude ochotných nastúpiť do izolácie - tak ako kopec ľudí aj z rizikových skupín nebolo ochotných dodržiavať opatrenia aj keď boli povinné.

Keďže žiadne ďalšie opatrenia by neboli, zároveň by neexistoval žiadny covid automat obmedzujúci práva ľudí a ekonomiku, je veľká pravdepodobnosť, že sa títo neizolujúci ľudia nakazia a zahltia zdravotníctvo. Ak by ich náhodou nemocnice prestali prijímať, zahltili by zase krematória a pohrebníctva.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 14 máj 2021, 14:43 dobre, tak komu a comu mozes Slovensko dakovat len za 28 mrtvych v prvej vlne? ako kto je osobne zodpovedny za 12 tisic v duhej?
ak to chces uplne konkretne, tak ludom zodpovednym za vyskum koronavirusov vo Wuhanskom laboratoriu, ti mozu za neodbornu manipulaciu, nahodne vynesenie virusu mimo vyhradenu zonu a nasledny prenos do celeho sveta
tak to tie grafy citame opacne. otvorenie vsetkeho a hned nepomhlo Floride ku poklesu mrtvych na Covid v sledovanom obdobi. postupne otvaranie v Kalifornii ma za nasledok pokles poctu mrtvych. go team lockdown.
nie, ty si ten alarmista, ktory sa boji vonkajsieho sveta
na priklade Floridy sme videli, ze ziadna apokalypsa nehrozi, naopak, na priklad Cali vidime, ze ani lockdown nevie umrtiam zabranit
nemiesaj hrusky a jablka. ako pri Svedsku a UK aj pri Kalifornii a Floride si vytiahol grafy, ze lockdown akymsi zahadnym sposobom sposobuje viac umrti
ano, lebo spomaluje prirozene riadene premorenie obyvatelstva a odsuva dopad virusu na najhorsie mozne obdobie
a to si este ignoroval, ze v UK na to infikovanie sa bolo minuly rok velmi vela casu.
viackrat som ti vysvetlil, i na zaklade dat zo Svedska, aka je premorenost po X mesiacoch, zase ignorujes realne ziskane data
nie, v UK nebolo dost casu na premorenie, lebo ani vo Svedsku to po 10 mesiacoch od riadeneho premorenia nemala za sebou viac ako polovica populacie
pokojne ti tie linky poslem znova
takze jedina krajina/stat na planete kde "otvorenost" pomohla by malo byt len Svedsko.
nie, riadene premorenie pomaha vsade vdaka jeho principom, pre vacsinu ludi jednoducho pochopitelnymi
takze tvrdit "rizkove skupiny uz su, alebo maju moznost byt ockovane niekolko mesiacov".
pre ignorantov ako ty, ktory sice cituju cely moj prispevok a potom si z neho vyberu presne to, co sa hodi do ich narativu, ale ignoruju zbytok, tentokrat znova a aj s vyznacenim buduceho casu
skus obcas aj reality check.
skus citat s porozumenim a nepreskakuj podstatne casti mojich postov
to je ako s tymi respiratormi. dajme ich do skol a rizkovym. len oni sa tie veci nie a nie spawnut a ludsky faktor mrvil co sa dalo.
tie respiratory sa bez problemov naspawnovali v obchodoch, ked sa zrusil zakaz ich predaja beznym koncovym zakaznikom
stat odsunul ochranu na jednotlivych obyvatelov, co je sice nie uplne standardne, ale legalne
napriek tomu, ze su dostupne uz mesiace, aj tak budu az teraz otvorene vsetky skoly, az teraz sa otvaraju vsekty obchody, atd
takze ja budem pracovat na ochrane ludi az kym nebudu zaockovani vsetci, ktori by byt mali
takze z ulity nevyjdes nikdy, lebo nikdy nebude zaockovana nadkriticka masa populacie, dakujem, to som potreboval vidiet
reality check: ak sa niekto virusu vystavi je on aj jeho okolie v izolacii.
to uz nebude, povedzme o 2 mesiace, vobec potrebne, akekolvek povinne izolacie budu len totalitnymi nariadeniami bez podlozitelneho dovodu
potom z ulity vylezies?
prave infikovanie co najviac ludi dava priestor virusu mutovat.
pouzivas slova ako reality check a nasledne napises toto :)
viackrat som ti uz vysvetlil, ze i premoreny a zaockovany clovek bude virusu dalej vystavovany, kedze ako sme si povedali uz minule - virus bude coskoro celosvetovo pritomny
mutacie teda budu prebiehat i nadalej, co s tym spravis?
prave, nemali zomriet. za to ze zomreli by mal ist niekto na dozivotie do najtazsieho vazenia.
svoju poziadavku smeruj do Wuhanu
este k tej casti, ku ktorej si sa nevyjadril - ti ludia uz zomreli, takze rizikovych ludi je uz o tych 127k menej, IFR sa meni, samozrejme smerom nadol
a opat ti zopakujem, ze ja sa zdaleka pred svetom neskryvam. netusim na zaklade coho si ku tomu dospel.
z tohto
zariadil som (pozn beardie: "som" je doplnene, snad sa to tam hodi, tazko povedat, niekedy je problem precitat co pises) si zivot tak, aby som musel do potravin raz za tyzden.
bude aj stream (pokojne za peniaze), tak ja si vyberiem zivot a ostanem doma pozerat sa na neho
co je toto za chory svet, ked ja nechcem ohrozovat svoje okolie a este ma za to ini napadaju?
preco nebolo tvoje UK okolie este zaockovane, kedze aspon 1 davku ma uz 52 % populacie a dalsich asi 20 % je deti a mladistvych, cize sme na ~72 %? bud nie su rizikova skupina, co je asi vacsina populacie pod 50 rokov, alebo ... aka je vlastne druha varianta? (tie pocty ludi, ktori sa nemozu kvoli zdravotnym obmedzeniam ockovat, je par, mozno vo vyske par bazickych bodov)
80 - 90%
tato hodnota ma suvis s predchadzajucou citaciou a taktiez s mojou otazkou na zamyslenie, fakt chces pichat do tiel mladych ludi latky, ktore nemaju za sebou aspon 10 rokov vysledkov, napriek tomu, ze je tato skupina obyvatelstva v podstate absolutne bez rizika? das mi jediny dovod?
to je velmi zaujimavy ciel, skoro ako isty pan doktor Mengele :lol:
vacsinou odkazujem len na clanky a podcasty, ktorych obsah vobec nepoznam :roll:
hej, preto som ta uz minimalne 3x nachytal na zdrojoch, ktore si do diskusie sam priniesol
lebo z celeho boja s pandemiou, ku ktoremu patri aj ockovanie sa stala politicka vec a tak nasledovnici politkov, pre ktorych je virus len cinsky soplik, sa ockovat jednoducho nedaju. tak isto ako ezomatky, ktore sposobili navrat osypok ako problemu. a to bola tema pred covidom.
takze aj ked si si vedomy, ze je to nerealne, budes o to silou mocou bojovat? rovnako ako bojujes proti rakovine hrubeho creva, pluc alebo chorob srdca, ktore maju nasobny pocet umrti?
nebolo by vhodnejsie snazit sa zmenit svet v tych oblastiach, kde to ma zmysel?
ano, velmi mi ho pripominas. vsetko je velmi komplikovane a nic nie je cierne a biele. a musim citat len jedneho autora/autorku a im verit :)
a snad vsetko je cierne alebo biele? "only Siths deal in absolutes"
mame kolektivny imunitu voci koronavirusu? je to yes/no question.
v niektorych oblastiach sa k nej blizime, kedze zavisi od mnohych faktorov, pricom 2 hlavne su:
- rychlost prenosu virusu
- percento premorenej/zaockovanej populacie
:smt006
kym samovrah nema v plane so sebou brat dalsich, tak mi je luto, ze sa pre tento cin rozhodol, ale tak stastnu cestu. hlavne nech to urobi tak, aby neostalo vela problemov. som za legalizaciu eutanazie. pacient bude mat konecne pokoj, lekari a zdravotnici o dlhdohobe a neriesitelne starosti menej.
celkom odlisne od nakazenie sa virusom, jeho sirenim, izolovanim ludi doma ci na na nemocnicnych lozkach.
nie, ja to vidim na uplne ten isty typ obyvatelstva
ak mal niekto dostatok casu nechat sa zaockovat, netrpi ziadnym obmedzenim, kvoli ktoremu sa nemohol dat ockovat a napriek nekonecnej informacnej prevahe sa rozhodne nepodstupit to, je mi ako clovek ukradnuty a JA sa kvoli nemu nebudem obmedzovat, nevidim dovod
a fyzicke socializovanie mam tiez, dakujem za opytanie. len sa jednoducho nehrniem to tlacenice, vlaku ci busu aj ked tie su prakticky prazdne.
pekne podla pravidiel a nevystavovat inych problemom.
ak to tvrdis ty, tak to tak urcite bude :)

takze kolko dni/tyzdnov/mesiacov ci rokov? alebo este stale trvas na 80-90 %?
ked ta tak citam, tak mam pocit, ze ti aktualny svet vyhovuje a pozorujem absolutnu averziu k riziku, dal si si niekedy sportku?

Autoeditácia príspevku po 2 min 49 sek:
brm napísal: 14 máj 2021, 15:30 Kde som napísal, že im zakazujem izolovať sa? Ja tvrdím, že ak izolácia nebude povinná, kopec ľudí nebude ochotných nastúpiť do izolácie - tak ako kopec ľudí aj z rizikových skupín nebolo ochotných dodržiavať opatrenia aj keď boli povinné.
ten post som pochopil skor tak, ze naco sa snazit, aj tak to budu vsetci sabotovat, lebo "tak ako kopec ľudí aj z rizikových skupín nebolo ochotných dodržiavať opatrenia aj keď boli povinné."
Keďže žiadne ďalšie opatrenia by neboli, zároveň by neexistoval žiadny covid automat obmedzujúci práva ľudí a ekonomiku
preco by nemali byt ziadne dalsie opatrenia?
stacili by predsa standardne epidemiologicke opatrenia, ta izolacia by bol len bonus, ktory by vyrazne ztazil az znemoznil pristup virusu k ohrozenej casti populacie
brm
Darca
Darca

Bol som v tom, že si proti štandardným epidemiologickým opatreniam, ktoré tu platili väčšinu zimy v rámci covid automatu - potom beriem späť a nemám problém so všetkými opatreniami + dobrovoľnou izoláciou.

;)
Napísať odpoveď