jackb napísal: 14 máj 2021, 14:43
dobre, tak komu a comu mozes Slovensko dakovat len za 28 mrtvych v prvej vlne? ako kto je osobne zodpovedny za 12 tisic v duhej?
ak to chces uplne konkretne, tak ludom zodpovednym za vyskum koronavirusov vo Wuhanskom laboratoriu, ti mozu za neodbornu manipulaciu, nahodne vynesenie virusu mimo vyhradenu zonu a nasledny prenos do celeho sveta
tak to tie grafy citame opacne. otvorenie vsetkeho a hned nepomhlo Floride ku poklesu mrtvych na Covid v sledovanom obdobi. postupne otvaranie v Kalifornii ma za nasledok pokles poctu mrtvych. go team lockdown.
nie, ty si ten alarmista, ktory sa boji vonkajsieho sveta
na priklade Floridy sme videli, ze ziadna apokalypsa nehrozi, naopak, na priklad Cali vidime, ze ani lockdown nevie umrtiam zabranit
nemiesaj hrusky a jablka. ako pri Svedsku a UK aj pri Kalifornii a Floride si vytiahol grafy, ze lockdown akymsi zahadnym sposobom sposobuje viac umrti
ano, lebo spomaluje prirozene riadene premorenie obyvatelstva a odsuva dopad virusu na najhorsie mozne obdobie
a to si este ignoroval, ze v UK na to infikovanie sa bolo minuly rok velmi vela casu.
viackrat som ti vysvetlil, i na zaklade dat zo Svedska, aka je premorenost po X mesiacoch, zase ignorujes realne ziskane data
nie, v UK nebolo dost casu na premorenie, lebo ani vo Svedsku to po 10 mesiacoch od riadeneho premorenia nemala za sebou viac ako polovica populacie
pokojne ti tie linky poslem znova
takze jedina krajina/stat na planete kde "otvorenost" pomohla by malo byt len Svedsko.
nie, riadene premorenie pomaha vsade vdaka jeho principom, pre vacsinu ludi jednoducho pochopitelnymi
takze tvrdit "rizkove skupiny uz su, alebo maju moznost byt ockovane niekolko mesiacov".
pre ignorantov ako ty, ktory sice cituju cely moj prispevok a potom si z neho vyberu presne to, co sa hodi do ich narativu, ale ignoruju zbytok, tentokrat znova a aj s vyznacenim buduceho casu
prave preto som sa ta pytal dokedy si ochotny obmedzovat svoj zivot a nabadat k obmedzovaniu zivota svoje okolie, ak rizikove skupiny uz budu zaockovane, alebo maju tuto moznost a to uz povedzme par mesiacov
skus obcas aj reality check.
skus citat s porozumenim a nepreskakuj podstatne casti mojich postov
to je ako s tymi respiratormi. dajme ich do skol a rizkovym. len oni sa tie veci nie a nie spawnut a ludsky faktor mrvil co sa dalo.
tie respiratory sa bez problemov naspawnovali v obchodoch, ked sa zrusil zakaz ich predaja beznym koncovym zakaznikom
stat odsunul ochranu na jednotlivych obyvatelov, co je sice nie uplne standardne, ale legalne
napriek tomu, ze su dostupne uz mesiace, aj tak budu az teraz otvorene vsetky skoly, az teraz sa otvaraju vsekty obchody, atd
takze ja budem pracovat na ochrane ludi az kym nebudu zaockovani vsetci, ktori by byt mali
takze z ulity nevyjdes nikdy, lebo nikdy nebude zaockovana nadkriticka masa populacie, dakujem, to som potreboval vidiet
reality check: ak sa niekto virusu vystavi je on aj jeho okolie v izolacii.
to uz nebude, povedzme o 2 mesiace, vobec potrebne, akekolvek povinne izolacie budu len totalitnymi nariadeniami bez podlozitelneho dovodu
potom z ulity vylezies?
prave infikovanie co najviac ludi dava priestor virusu mutovat.
pouzivas slova ako reality check a nasledne napises toto

viackrat som ti uz vysvetlil, ze i premoreny a zaockovany clovek bude virusu dalej vystavovany, kedze ako sme si povedali uz minule - virus bude coskoro celosvetovo pritomny
mutacie teda budu prebiehat i nadalej, co s tym spravis?
prave, nemali zomriet. za to ze zomreli by mal ist niekto na dozivotie do najtazsieho vazenia.
svoju poziadavku smeruj do Wuhanu
este k tej casti, ku ktorej si sa nevyjadril - ti ludia uz zomreli, takze rizikovych ludi je uz o tych 127k menej, IFR sa meni, samozrejme smerom nadol
a opat ti zopakujem, ze ja sa zdaleka pred svetom neskryvam. netusim na zaklade coho si ku tomu dospel.
z tohto
zariadil som (pozn beardie: "som" je doplnene, snad sa to tam hodi, tazko povedat, niekedy je problem precitat co pises) si zivot tak, aby som musel do potravin raz za tyzden.
bude aj stream (pokojne za peniaze), tak ja si vyberiem zivot a ostanem doma pozerat sa na neho
co je toto za chory svet, ked ja nechcem ohrozovat svoje okolie a este ma za to ini napadaju?
preco nebolo tvoje UK okolie este zaockovane, kedze aspon 1 davku ma uz 52 % populacie a dalsich asi 20 % je deti a mladistvych, cize sme na ~72 %? bud nie su rizikova skupina, co je asi vacsina populacie pod 50 rokov, alebo ... aka je vlastne druha varianta? (tie pocty ludi, ktori sa nemozu kvoli zdravotnym obmedzeniam ockovat, je par, mozno vo vyske par bazickych bodov)
80 - 90%
tato hodnota ma suvis s predchadzajucou citaciou a taktiez s mojou otazkou na zamyslenie, fakt chces pichat do tiel mladych ludi latky, ktore nemaju za sebou aspon 10 rokov vysledkov, napriek tomu, ze je tato skupina obyvatelstva v podstate absolutne bez rizika? das mi jediny dovod?
to je velmi zaujimavy ciel, skoro ako isty pan doktor Mengele
vacsinou odkazujem len na clanky a podcasty, ktorych obsah vobec nepoznam
hej, preto som ta uz minimalne 3x nachytal na zdrojoch, ktore si do diskusie sam priniesol
lebo z celeho boja s pandemiou, ku ktoremu patri aj ockovanie sa stala politicka vec a tak nasledovnici politkov, pre ktorych je virus len cinsky soplik, sa ockovat jednoducho nedaju. tak isto ako ezomatky, ktore sposobili navrat osypok ako problemu. a to bola tema pred covidom.
takze aj ked si si vedomy, ze je to nerealne, budes o to silou mocou bojovat? rovnako ako bojujes proti rakovine hrubeho creva, pluc alebo chorob srdca, ktore maju nasobny pocet umrti?
nebolo by vhodnejsie snazit sa zmenit svet v tych oblastiach, kde to ma zmysel?
ano, velmi mi ho pripominas. vsetko je velmi komplikovane a
nic nie je cierne a biele. a musim citat len jedneho autora/autorku a im verit

a snad vsetko je cierne alebo biele? "only Siths deal in absolutes"
mame kolektivny imunitu voci koronavirusu? je to yes/no question.
v niektorych oblastiach sa k nej blizime, kedze zavisi od mnohych faktorov, pricom 2 hlavne su:
- rychlost prenosu virusu
- percento premorenej/zaockovanej populacie
kym samovrah nema v plane so sebou brat dalsich, tak mi je luto, ze sa pre tento cin rozhodol, ale tak stastnu cestu. hlavne nech to urobi tak, aby neostalo vela problemov. som za legalizaciu eutanazie. pacient bude mat konecne pokoj, lekari a zdravotnici o dlhdohobe a neriesitelne starosti menej.
celkom odlisne od nakazenie sa virusom, jeho sirenim, izolovanim ludi doma ci na na nemocnicnych lozkach.
nie, ja to vidim na uplne ten isty typ obyvatelstva
ak mal niekto dostatok casu nechat sa zaockovat, netrpi ziadnym obmedzenim, kvoli ktoremu sa nemohol dat ockovat a napriek nekonecnej informacnej prevahe sa rozhodne nepodstupit to, je mi ako clovek ukradnuty a JA sa kvoli nemu nebudem obmedzovat, nevidim dovod
a fyzicke socializovanie mam tiez, dakujem za opytanie. len sa jednoducho nehrniem to tlacenice, vlaku ci busu aj ked tie su prakticky prazdne.
pekne podla pravidiel a nevystavovat inych problemom.
ak to tvrdis ty, tak to tak urcite bude
takze kolko dni/tyzdnov/mesiacov ci rokov? alebo este stale trvas na 80-90 %?
ked ta tak citam, tak mam pocit, ze ti aktualny svet vyhovuje a pozorujem absolutnu averziu k riziku, dal si si niekedy sportku?
Autoeditácia príspevku po 2 min 49 sek:
brm napísal: 14 máj 2021, 15:30
Kde som napísal, že im zakazujem izolovať sa? Ja tvrdím, že ak izolácia nebude povinná, kopec ľudí nebude ochotných nastúpiť do izolácie - tak ako kopec ľudí aj z rizikových skupín nebolo ochotných dodržiavať opatrenia aj keď boli povinné.
ten post som pochopil skor tak, ze naco sa snazit, aj tak to budu vsetci sabotovat, lebo "tak ako kopec ľudí aj z rizikových skupín nebolo ochotných dodržiavať opatrenia aj keď boli povinné."
Keďže žiadne ďalšie opatrenia by neboli, zároveň by neexistoval žiadny covid automat obmedzujúci práva ľudí a ekonomiku
preco by nemali byt ziadne dalsie opatrenia?
stacili by predsa standardne epidemiologicke opatrenia, ta izolacia by bol len bonus, ktory by vyrazne ztazil az znemoznil pristup virusu k ohrozenej casti populacie