Porovnáva. Pri všetkej úcte - snímače v kolesách slúžia pre ABS, ESP - porovnávajú s...aby vedeli reagovať, zasiahnuť, "ak je zle", teda ak sa koleso neotáča (nehýbe...) spôsobom predpokladaným v riadiacej jednotke.
Do tej stabilizácie samozrejme vstupujú údaje z viacero snímačov, napríklad priečneho zrýchlenia atd.
Vlastná skúsenosť s Alfou- stačilo veľmi mierne pribrzdievanie zadného kolesa vinou nevracania platničky a v zákrutách ma stabilizácia "chytala" pri až nezmyselne nízkych rýchlostiach (pre mňa - bol som naučený jazdiť občas na hrane a práve v AR156 to neide deaktivovať, teda ani žiadne zákruty po snehu na ručnej...)
Údaje o rýchlosti sníma špeciálny snímač VSS (Vehicle Speed Sensor), ktorý je umiestnený v prevodovke. Senzor vysiela napäťové impulzy, ktoré pracujú s frekvenciou úmernou rýchlosti vozidla. Impulzy vstupujú do multiplexora, prechádzajú cez formovaciu jednotku a potom - do dočasných "brán", ktoré sú otvorené iba na určitý čas. Počítadlo potom počíta počet impulzov, ktoré prešli bránou. Informácie z počítadla sa privádzajú do mikroprocesora, kde sa premieňajú na rýchlosť. Digitálny displej prijíma dáta z demultiplexora a dekodéra.
Zjednodušil som to prv, že z otáčok kolesa. Mal som napísať úmerne otáčkam kolesa.
Pre pána..., ak idem z kopca 140, mám vyradené do neutrálu a motor voľnobežných 850 (neskôr 900, lebo musí udržať teplotu katalyzátora) - z čoho by ukazoval tachometer reálnu okamžitú rýchlosť?