Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa Hegy »

Tak podla akt. sadzobnika ak ides do skutocnych 145kmh (tj. tacho cca 150) tak to je za dvacku - to je asi mimo ich ligu :D
160 na tachometri je za 40 eur, co uz asi riesia ale stale je to podla mna prijatelna sadzba, nazvime to pripadny poplatok za expresnu dopravu.
Ja osobne inac tak ako daniel.daniel som si z nejakeho dovodu oblubil prave 144kmh - ked sa nahodou chcem niekomu rychle uhnut z laveho tak obcas pridam tak do 160 a hned spomalim ale viac menej sa drzim v tych 140-160 na tacho, za to je max pokuta stale do 40 eur co je podla mna fer.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Ja si tiez casto nastavim 144, lebo 12^2 :lol: Inak len okruhle alebo inak zaujimave cisla, trochu OCD... Inak cim pomalsie na dialnici idem, tym menej sa sustredim na jazdu. Fakt by som nemohol byt kamionistom...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

To som čítal pred mnohými rokmi (kupoval som pred érou PC Stop a Svet motorov). Nepozornosť pri (zbytočne...) pomalej jazde.
Čím vyššia rýchlosť - tým lepšie sústredenie v určitom kuželi o určitom priestorovom uhle pred seba - a teda do diaľky. Pri hodne pomalej jazde nie je problém obzerať sa po vranách po strakách, no len do cvíle, ak ten vpredu náhle zabrzdí.
Vravievam - nejazdím moc pomaly, to by som zaspal.
Prv je tu video o autách, "kde rýchlosť začína trojkou" - stiahol a pozrel som si ho opakovane. Aj na tej diaľnici pri rýchlostiach nad 200+ s tým autom celkom dosť hádže. To si môže dovoliť vyjazdený vodič s nejakými skúsenosťami. Pred časom prešlo médiami video, kde sa vytrieskal chalan s frajerkou na Porsche - tuším v Maďarsku, proste vzlietli...
Alfa, ktorú jazdím posledný rok aj dačo, ide tiež cez 200 km/hod no viac, než 180 som s ňou radšej nešiel.

No k deklarovanej rýchlosti - prevažná väčšina má a mala tachometre tak, aby ukazovali viac (ak nie je nesprávny rozmer gúm, a teda ich obvod). Za socíku bol výnimkou Wartburg, ktorý ukazoval o dosť menej a pár rokov nazad som (už nepamätám presný typ) na firemnom aute šiel pohodových tachometrových 140, než som podľa Waze zistil, že idem vyše 150.
melonSVK
King
King

Je to jednoducho ochrana vyrobcu, nastavovat tachometer nachlp presne je prakticky nemozne, stacia podhustene gumy. Modernejsie auta mozu mat rozne korekcie rychlomera (cez cidlo ABS, GPS, ...) ale vzdy bude tachometer ukazovat o nieco viac. Tomu ze auto ukazuje o 10kmh menej ako realne ide tiez uplne neverim, jedine ak bolo po zasahu Kutila domaceho.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Aj, no aj inak - vo firme máme mnoho desiato vozidiel, zrejme sa v pneuservise pomýlili a obuli nesprávny profil. Príklad: (http://pneukalkulacka.cz/?sirka1=195&pr ... prumer2=15)
Mne pred dvoma rokmi inde nezatiahni jedno predné koleso, tento rok obuli jednu zimnú opačne. Aj po našom mechanikovi, ktorý mi prehadzuje kolá aj s diskami som jeden šrób z 20 doťahoval o niekoľko otáčok. Svoje si kontrolujem.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

akurat vcera som na mojom vraku isiel mimo mesto a zapol som navigaciu.
a presne som sa zamyslal ze ci ozaj tachometer ukazuje presne tolko kolko idem podla gps alebo waze zacalo trochu pridavat nech to viac menej sedi, lebo tiez som zvyknuty ze ked idem podla otacok 140 tak realne to byva 130...
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

a ako presne ukazuje rychlost gps? Lebo vsade mas ine hodnoty. Ina je v aute, ina na gps a ina je ta nezmyselna tabula co meria rychlost.. dost ko*ot..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

najviac by som veril tej GPS v telefone, predsalen v kombinacii s accelerometrom by to malo byt relativne presne, GPS (aspon nie civilne) ta sice nezameria na meter presne ale ked spriemerujes viac merani po sebe tak rychlost by mohla byt celkom presna.
teoreticky aj ta tabula by mala byt presna, ved to je jednoducha fyzika, otazka je ale ako dobre je to nakalibrovane...
tachometer je urcite najmenej presny pretoze on realne vie iba otacky motora, tie si prenasobi prevodom aby dostal otacky kolesa a tie nakoniec prenasobi obvodom, ktory ale nevie realny, ma iba nejaku konstantu z tabulky. mas trochu viac alebo menej nafuknute kolesa a obvod sa meni, teda sa meni aj rychlost, ale ta tachometrova ostava.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

zo skusenosti tabule ukazuju rychlost o 1-2 km/h vyssiu ako GPS a asi o 5-6 km/h nizsiu ako tachometer v mojom aute
ked idem teda podla tachometra 140 km/h, podla tabule je to 134 a podla GPS 132
melonSVK
King
King

Inak ak mate OBD diagnostiku, tam sa da vycitat presna rychlost z RJ. A tuto rychlost nasledne auto upravi a na tachometri zobrazi +X km/h.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

aacid napísal: 16 dec 2022, 11:14 tachometer je urcite najmenej presny pretoze on realne vie iba otacky motora, tie si prenasobi prevodom aby dostal otacky kolesa
Takže keď za jazdy vyšliapnem spojku alebo zaradím neutrál tak indikovaná rýchlosť klesne niekam na konštantnú hodnotu? :smt117
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Snímajú sa otáčky kolesa, nie motoru :)

Áno, s OBD II a Torque si možno dať vedľa seba "budíky" (mám to už inak):
Obrázok
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

starysomar, mýliš sa, pre zobrazenie rýchlosti sa určite nesnímajú otáčky kolesa. Používajú sa údaje z RJ motora (to skôr na určenie aktuálnych otáčok) a prevodovky, preto aj pri vyradení na neutrál neskočí tachometer na 0 km/h, keďže motor a prevodovka sa stále točia.
melonSVK
King
King

Rychlost sa ale pocita podla udajov z kolesa, resp. cidla ABS/ESP - RJ vie kolkokrat za sekundu sa otoci kotuc a podla priemeru celeho kolesa dopocita rychlost. Preto ma vplyv cely priemer kolesa na presnost tachometra.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Porovnáva. Pri všetkej úcte - snímače v kolesách slúžia pre ABS, ESP - porovnávajú s...aby vedeli reagovať, zasiahnuť, "ak je zle", teda ak sa koleso neotáča (nehýbe...) spôsobom predpokladaným v riadiacej jednotke.

Do tej stabilizácie samozrejme vstupujú údaje z viacero snímačov, napríklad priečneho zrýchlenia atd.
Vlastná skúsenosť s Alfou- stačilo veľmi mierne pribrzdievanie zadného kolesa vinou nevracania platničky a v zákrutách ma stabilizácia "chytala" pri až nezmyselne nízkych rýchlostiach (pre mňa - bol som naučený jazdiť občas na hrane a práve v AR156 to neide deaktivovať, teda ani žiadne zákruty po snehu na ručnej...)

Údaje o rýchlosti sníma špeciálny snímač VSS (Vehicle Speed ​​​​Sensor), ktorý je umiestnený v prevodovke. Senzor vysiela napäťové impulzy, ktoré pracujú s frekvenciou úmernou rýchlosti vozidla. Impulzy vstupujú do multiplexora, prechádzajú cez formovaciu jednotku a potom - do dočasných "brán", ktoré sú otvorené iba na určitý čas. Počítadlo potom počíta počet impulzov, ktoré prešli bránou. Informácie z počítadla sa privádzajú do mikroprocesora, kde sa premieňajú na rýchlosť. Digitálny displej prijíma dáta z demultiplexora a dekodéra.

Zjednodušil som to prv, že z otáčok kolesa. Mal som napísať úmerne otáčkam kolesa.
Pre pána..., ak idem z kopca 140, mám vyradené do neutrálu a motor voľnobežných 850 (neskôr 900, lebo musí udržať teplotu katalyzátora) - z čoho by ukazoval tachometer reálnu okamžitú rýchlosť? :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Dreamer napísal: 09 nov 2022, 20:17Moze byt v tv pred 22-hodinou reklama na alkohol? Prave teraz, 20:13, bola na Jednotke reklama na nejaky rum, ci um, asi Kaufland. Pokial viem, tak reklama na alkohol moze byt az po 22:00, alebo sa to menilo?
Tak si odpoviem sam.

Veľká zmena: Reklama na alkohol môže byť v TV už od 20. hodiny
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Viem, že to je otázka skôr na kardiológa no...treba sa znepokojovať pri takých nízkych hodnotách rozdielu spodného-vrchného krvného tlaku? Na Slovensku som vygooglil trt a preklady rusých stránok neberiem smerodatne. Či náhodou niekto nevie / nemá skúsenosť

tk/tk-pulz hh.mm (rozdiel)
104/77-88 20,15 (27)
108/81-81 18,38 (27)
110/79-82 05,24 (31)
106/81-76 16,57 (25)
115/81-79 09,07 (26)
113/87-80 10,18 (26)
103/82-79 09,29 (21)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

starysomar

je to uplne normalne, pokial sa dotycny citi ok, tak by nemal byt ziaden problem. Apropo ja napr mavam ten horny podobny ako uvadzas a spodny mavam este nizsi a v rodine mame pripad kde su hodnoty pravidelne este nizsie od tych mojich a ok :)
Problem by bol ak by dotycny napr maval závrate, točenie hlavy a pod. :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ono kedysi dávno (než baby prišli do puberty) som mával až moc nízky. Neskôr až moc vysoký. Na ten ma oficiálne liečia, no teraz som vysadil lieky celkom (pár dní som po polke na radu obvodného lekára bral no už nie).
Ešte 4 roky dozadu som mával aj 160/120. Potom som začal bez narušenia oficiálnej liečby s prírodnými šťavami, cesnakom, vlákninou a tak. Zhruba 2 roky už mám tlak dobrý až nižší no nebol tak malý rozdiel medzi vrchným a spodným.
Ide o ten príliš nízky rozdiel (pulzný tlak), v zahraničných zdrojoch sú nejaké varovania k tomu. Celkom OK sa necítim. Nadmerne ospalý pri štyroch kávach denne a v noci občas zima aj v teplákoch pod dekou pri 23°C v miestnosti. To môže súvisieť s tým, že som už dlho doma a prevažne sedím na zadku po desaťročiach aktívneho pohybu. Alebo vekom. Nebyť toho som rád - starší mávaj prevažne problém s tlakom vysokým.
Týždeň-dva po novom roku by som sa mal konečne dostať do zabehaných koľají, teda do práce. Potom sa uvidí.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

cesnak je super na cievy/srdce ale vo vacsom mnozstve moze tlak znizovat az prilis
Napísať odpoveď