Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa jackb »

Co na okne mavam ci je leto alebo zima je cierna tkanina, ktora ma v rohoch "pricukcky", ktorymi sa prichytava na sklo. V lete mam sancu sa vyspat, v zime je to lepsie ak ludia nadomnou alebo cez zahradu svietia, kedze mam rad uplnu tmu ked spim. Ta tkanina ale nepomahala. Mozno ten polystyren, no pocas zimnych dni by som ju tam mal asi stale, okrem vetrania.

Ked si nadhodil plesne, to je dalsia otazku, ktoru mam ohladom tej doplnkovej piecky - ak ju nastavim na cas a teplotu aku chcem, mylim sa ak si myslim, ze proti pesniam to nepomoze vobec, lebo vzduch medzi zapnutiami bude jednoducho vlhky a studeny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Jackb
vlhkost v byte je klasicky problem v Uk a suvisi s tamojsou vysokou vlhkostou vonkajsieho vzduchu. Ak mas v byte vlhko, treba najprv skontrolovat aka je teplota miestnosti. Lebo cim je nizsia tym je vlhkost vacsi problem.Si spominal ze uz si mal aj iba 14st co je z hladiska plesni rizikove. Druha vec je vetranie ktore musi byt pravidelne. Najlepsie si zohnat vlhkomer ktory sa da nastavit aby pri urcitom bode spustil upozornenie. Okna su take stare drevene? Nie su moderne plastove alebo hlinikove ze? Byt je na prizemi ci vyssie?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

aacid napísal: 20 júl 2023, 17:51 Je byt otvorene pro rusko nelegalne alebo akokolvek trestne postihnutelne?

Budem nosit po ulici tricko "navzdy s ruskom" moze sa mi stat nieco horsie nez ze dostanem po papuli?

Mozem predavat take tricka?
navždy s rúškom? no odomna by si po papuli dostal :lol:
jackb
Redeemer
Redeemer

gogo956,
mam dva termo/vlhomery. v spalni a obyvacke. tie som mal zime a tym sa riadil. aj do kurenie, ktore nepovazujem dokonale dokazalo drzat vlhkost pod 50%. aby som vedel, kedy ma zmysel vetrat, kupil som meteostanicu okrem meriania vlhkosti a teploty v oboch izbach, mam samozrejme senzor aj vonku, pred spalnou. lebo ak je vonku vysoka vlhkost, tak pustit si ju do vnutra zmysel nema. plus mi appka posle notifikaciu, ak vlhkost vo vnutri prekroci 80%. odvhlkocovace mam chemicke. minulu zimu som mal take 'jednorazone' no name znacky, teraz mam Henkel, kde ide taka velka tableta.

okna su plastove. tabula-medzera-plastova tabula. nastastie. mam v okruhu ludi, ktori byvaju vo victorianskych domoch. tie okna tam su cez 120 rokov stare, no budovy su uz pamiatkovo chranene a oni tie okna nemozu menit. to ja nastastie riesit nemusim.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

jackb napísal: 20 júl 2023, 20:22 preto sa chcem pokusit co najviac tepla udrzat v byte. Preto som sa pytal na to, ako funguju tie folie v zime.
A ako funguju v zime?

Inac to s tym vetrom a foliami, ak je blba izolacia tych okien, pripadne prefukuje, tak tam nepomoze asi ziadny gadget na vylepsenie vnutorneho pohodlia. V Korei niektori pouzivaju bublinkove folie na okna aby tam mali pri tych papierovych oknach ako tak znesitelne.

My sem tam cez zimu pouzivame elektricke kurenie a neviem ako ten konvektor ci co to cudo je, no pri klasickych el. radiatoroch je efekt zohriatia velmi rychli a celkovo ich preto moc nemusim, no na rychle zohriatie su idealne. Ten spomenuty vyssie ma prikon az 2000W, co uz je docela dost, mozno by postacil ak je mensia izba aj 1000W. Rýchlo to vyhreje, ale kedze mas naprd izolaciu, tak aj rychlo vychladne, takze na dlhodobe temperovanie to nema v tvojom pripade asi zmysel, idealne by bolo take prikurenie na pol hodku mozno par krat pocas spanku, no tiez to vie dost rychlo vysusit vzduch v miestnosti, co je tiez jedna z veci preco el. kurenie moc nemusim. Nemyslim ako celkovo, no take tie radiacne telesa.
jackb
Redeemer
Redeemer

Tak ako mi vysvetlili, tak taka folia v lete odraza UV ziarenia zo Slnka pred oknom a tym aj teplo. Aj v zime odraza to co vnimam ako teplo, ale v mensej miere ako som si predstavoval. Snad som pochopil spravne, ak nie ospravedlnujem sa.

Ak by som kupil ten konvertor na nozickach, dal by som ho do chodbicky medzi spalnu a obyvacku, aby sa pri otvorenych dverach teplo dostalo do oboch izieb. Tiez som si to predstavoval ako len take prikurovanie. Ten suchy vzduch je tiez jeden z efektov. V jednom z bytov, kde som mal olejom pleneny radiator som si na neho musel dat misku s vodou, lebo na pocit bol ten vzduch velmi suchy. To iste som urobil aj ked som byval v byte s plynovym kurenim a domaca ho nechala ist tak, ze som mal v izbe teplo a vzduch sa presusil viac.

Uz skor som premyslal na takymto, ale stale to konci na tom, ze ja potrebujem potlacat plesen a chvilka tepelneho komfortu mi proti nej nepomoze
https://www.amazon.co.uk/Russell-Hobbs- ... 07V3FQ69Yc
gogo956
Redeemer
Redeemer

Folie na okno odrazaju 100perc. Uv ziarenia. Toto spektrum nie je nositelom tepla ale sposobuje vyblednutie interieru.
Folie ale odrazaju aj urcite mnozstvo infra spektra /kolko zavisi od typu folie/. A infra uz nositelom tepla je. To znamena ze v lete odraza teplo nazad od okna a v lete naopak teplo z miestnosti vracia do miestnosti.
Jackb
ten link asi nefunguje.
Btw existuju aj elektricke vysusace vzduchu, v minulosti som mal niekolko typov a vsetky boli ucinne ale aj hlucne, takze spat sa pri nich v podstate neda.
retkvic
Addict
Addict

gogo956 napísal: 21 júl 2023, 13:28 Folie na okno odrazaju 100perc. Uv ziarenia. Toto spektrum nie je nositelom tepla ale sposobuje vyblednutie interieru.
Folie ale odrazaju aj urcite mnozstvo infra spektra /kolko zavisi od typu folie/. A infra uz nositelom tepla je. To znamena ze v lete odraza teplo nazad od okna a v lete naopak teplo z miestnosti vracia do miestnosti.
Pride mi to akesi zazracne, v lete to naopak teplo ubera a v zime pridava? Ci to teplo co ma v lete najviac energie je to UV ziarenie? Ved to infracervene svetlo co je nositelom tepla by sa potom muselo akumulovat aj v lete,,, lebo predpokladam ze ak nejake infra odrazi prec v lete, tak to iste urobi aj v zime a teda miestnost bude naopak chladnejsia, nie teplejsia.

Este ma napadlo ci by riesenie nebola aj kupa infra ziarica, mozno by tam bola nejaka uspora energie oproti tomu el. radiatoru, kedze radiator ohrieva vzduch a infra ziaric priamo predmety, vzduch nie, teda teplo by bolo instantne, naopak pri el. ziarici sa musi najskor zohriat vzduch. Samozrejem mozno celkovy poct tepla v miestnosti by nebol asi taky ako pri el. kureni, ale odpadol by mozno ten suchy vzduch, pouziva niekto doma infra ziaric na vykurovanie? Podla internetu to sluzi hlavne na bodove ohrievanie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic
nie je na tom nic zazracne ani nic co by odporovalo fyzikalnym zakonom. :)
Skus si prosim precitat este raz ten prispevok. Alebo dobre, asi to bolo povodne napisane nejasne, tak este raz inak:

slnecne svetlo obsahuje cele spektrum elektromagnetickeho žiarenia. Ale nositelom tepla je iba vlnova dlzka /orientacne/ od 700nm do cca 1200nm.
Fólie na okná dokážu urcitu cast tohto infra ziarenia zastavit /ako vela zavisi od konkretnej folie/.
Takze ked si das takuto foliu na okno, tak vies do urcitej miery prenos tepla od Slnka do tvojej izby znížiť. To znamená, že miestnost s foliou sa menej prehrieva ako ta ista miestnost bez folie./v lete/
V zime je to zase opačne. Vonku je zima, slnka je málo a teplo si držíme v miestnosti. Toto teplo ma tendenciu z miestnosti unikat /nielen/oknami von. Ked más na okne folie, tak infra ziarenie /ktore obsahuje teplo/ tak tieto folie ti budu odrážať časť tepla ktore by inak uniklo cez sklo okna, nazad do miestnosti. Samozrejme ze tato uspora je pomerne malá, tj nedá sa od toho cakat, ze ak je v miestnosti zima tak po nalepeni folii teplota zretelne narastie.
Je to uz lepsie opisane? :)
Ty možno narážaš na to, že je otázne, ci ma vyznam folia napr v období, ked su potencialne tepelne zisky zo Slnka uz značné a boli by pre teplelnu pohodu v miestnosti prinosom ale na oknach su folie. Tj napr v jarnom obdobi alebo jesennom. To by sa muselo zlozito vypocitat, ale ked to zoberies ako sumár za celý rok, tak je to urcite uspora.

Autoeditácia príspevku po 11 min 56 sek:
Ak by si velmi chcel, mozem zajtra zmerat digitalnym teplomerom aka je teplota skla okna ktore ma foliu a aka je teplota bez folie. Mam totiz jedno okno na ktorom je folia iba na casti skla /uz mi to nevyšlo na cele, ale tym ze je skoro uplne priesvitna tak vizualne rozdiel skoro nevidno/. Tym by sme vedeli orientacne urcit tepelnu efektivitu. Ta ale nebude v tomto konkretnom pripade az tak velmi velka z dovodu ze ide o najsvetlejsi typ folie. Tmavsie folie maju vyssiu efektivitu.
jackb
Redeemer
Redeemer

gogo, tu je link, ktory by uz mal fungovat:
https://amzn.eu/d/fKH0c2p

dakujem za podrobne a spravne vysvetlenie toho na co som sa pytal ohladom folii.

o elektrickych vysusacoch viem. no hlucnost a dalsi device, ktory pracuje so zohrievanim su faktory, preco mam rozmiestnene tie krabicky. pre niekoho neesteticke, ale radsej mat v rohu na zemi krabicku a raz za tri mesiace dat do nej tabletu, ako mat huciace zariadenie, ktore spotrebuva elektriku. vysusac bude urcite efektivnejsi, no tvorbe plesni som zabranil minulu zimu aj takto. tiez by ten vysusac musel ist stale, lebo ta vlhkost z vonku prenikne, alebo je z vranenia alebo prania.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb
u nas pomohla aj susicka prádla, lebo zo susenia sa tvori vela vlhkosti. Zaroven clovek ma pradlo hned suche a pouzitelne. :)

Autoeditácia príspevku po 38 min 16 sek:
Retkvic
Infra ziarice blizsie info
https://www.pvmsystem.sk/infracervene-k ... -nevyhody-
jackb
Redeemer
Redeemer

v predoslych miestach ubytovania som mal susicku a bola to velka parada. sice sa nasli rozni privelmi zeleni ludia v mojom okoli, ktori pistali o tom ake to ma emisie CO2, ale nakoniec ju pouzivali aj oni kym ju nepokazili. v tomto byte mal majitel/realitka nechat sporak, pracku a chladnicku. chladnicka bola urcite ina ako ta, ktoru som videl pri oblhiadke, lebo ta, ktora bola pri prestahovani mala tesnenia pokryte plesnou ale vacsi problem bol, ze stale chladila. vo dverach mi zamrzlo mlieko a popraskali paradajky. reakcia realitky/majitela bola, ze ak sa mi nepaci, mam si kupit svoju. takze som rad, ze mam spotrebic, ktory som si vybral aj kvoli spotrebe, zaroven viem, ze ak si tento rok vymyslim pracku so susickou, tak ma poslu do haja alebo to budu ignorovat.

ako si to mal so sucickou a spotrebou? lebo aj to vyskakalo vo vikendovych vydaniach medii, ze ak chcu ludia setrit na energiach, nemaju pouzivat susicky, lebo aj tie vela spotrebuju.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb
co som tak zbezne teraz pozrel tak sa zda ze elektrina for households in Uk je vyrazne drahsia ako na Slovensku kde je myslim cena stale umelo zastropovana. Takze to je faktor ktory je asi dobre zaratat do kalkulacie v tvojom pripade.
U mna to bolo tak, ze práčka mala uz svoje roky a pomaly odchádzala. A zaroven bol problem v byte s vlhkostou. Tak som kupil kombinovanu pracka+susicka v jednom. Vsade od tohoto riesenia odhovaraju a tvrdia ze z hladiska zivotnosti je lepsie mat oba devices samostatne. Ale z hladiska priestoru som to musel riesit takto a zatial vsetko funguje ako ma, naviac clovek nemusi po skonceni prania presuvat vsetko rucne do susicky. Takze za mna je to pre nie velku rodinu super riesenie. Susicka je ale vyuzivana iba podla potreby. Teraz v lete napr iba ked sa peru velke kusy ktore by dlho schli napr postelna bielizen. Ale na jesen ked bude vlhkejsie a chladnejsie, tak bude vyuzivana urcite castejsie. Takze pri takomto obmedzenom resp racionalnom vyuzivani nie je vidiet na ucte za elektrinu ziaden vyraznejsi rozdiel. Tiez jed dobre si vyskusat aky stupen susenia staci. Lebo da sa nastavit vela stupnov a tie najvyssie sa mi zdaju zbytocne silne, takze pouzivame iba susenie pri nizsich teplotach co je ekonomickejsie a zaroven zatial vzdy stacilo, resp ak bolo trochu vlhkejsie tak sa to dosusilo rychlo aj same. :)

V Uk je susicka urcite skvela vec, lebo ludia co tam zili hovorili ze vzduchu je tam velmi vlhky a prirodzene sa pradlo susi velmi pomaly.
retkvic
Addict
Addict

gogo956 napísal: 21 júl 2023, 16:49 Fólie na okná dokážu urcitu cast tohto infra ziarenia zastavit /ako vela zavisi od konkretnej folie/.
V zime je to zase opačne. Vonku je zima, slnka je málo a teplo si držíme v miestnosti. Toto teplo ma tendenciu z miestnosti unikat /nielen/oknami von. Ked más na okne folie, tak infra ziarenie /ktore obsahuje teplo/ tak tieto folie ti budu odrážať časť tepla ktore by inak uniklo cez sklo okna, nazad do miestnosti. Samozrejme ze tato uspora je pomerne malá, tj nedá sa od toho cakat, ze ak je v miestnosti zima tak po nalepeni folii teplota zretelne narastie.
Je to uz lepsie opisane? :)

Ak by si velmi chcel, mozem zajtra zmerat digitalnym teplomerom aka je teplota skla okna ktore ma foliu a aka je teplota bez folie. Mam totiz jedno okno na ktorom je folia iba na casti skla /uz mi to nevyšlo na cele, ale tym ze je skoro uplne priesvitna tak vizualne rozdiel skoro nevidno/. Tym by sme vedeli orientacne urcit tepelnu efektivitu. Ta ale nebude v tomto konkretnom pripade az tak velmi velka z dovodu ze ide o najsvetlejsi typ folie. Tmavsie folie maju vyssiu efektivitu.
To uz je lepsie, v tom predoslom opise si to mal napisane dost nezrozumitelne. Mne slo hlavne o zimne mesiace, ci to ma nejaky ucinok hodny pouzitia, pripadne aj tebou spomenuty zaciarok jari, tam by bolo zaujimave vediet ci to ma nejaky teplotny efekt na udrzanie tepla alebo nie, folie vs bez folii, kedy bez folii sa dostane dnu viac tepla a zase s foliami sa teoreticky mozno nejake to teplo dokaze udrzat dnu... Samozrejme za predpokladu, ze je dom/byt dobre zaizolovany. Slnecne ziarenie je dost zaujimavy topik.

Co sa tyka toho zmernia teploty okna bez a s foliou ak nan svieti slnko, tak ta nejdem do toho nejak tlacit :) no za experiment by to stalo.
jackb
Redeemer
Redeemer

Ano. Cena elektriny tu bola sice zastropovana, ale velmi vysoko a cely ten system pocas zimy situaciu neulahcil. Teraz sice cena na trhu poklesla, ale narodny regulator ju znizuje len pomaly a moj dodavatel sa tiez neponahla. Preto uz radsej teraz premyslam, ak nemat taky ucet za zimu ako mi prisiel. A to, ako som pisal som nemal saunu, takze vacsina z tych penazi bola minuta uplne zbytocne.
Kym som byval na pobrezi, tak som susil vo vnutri a nepozoroval som problem s plesnami. Od kedy byvam hlbsie vo vnutrozemi, susim vonku vzdy ked sa to da - ci uz kvoli pocasiu, alebo kvoli tomu ako vysoko nad obzor Slnko vystupi pocas roznych casti roka.
Ked sa ale raz prestahujem do svojho (uroky na hypoteky tu vyleteli, zaroven sa zacali davat hypoteky bez nutnosti zalohy vo vyske min 10% ale za urcitych podmienok) tak urcite chcem pracku so susickou. A kurenie, ktore sa sa pohodlne regulovat a je efektivne, momentalne to vidim na plynove.
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic
zmerané dnes doobeda viackrát, slnko priamo svietiace na sklo okna /vychodna strana/:
rozdiel v teplote skla /tam kde folia je a tam kde nie je/ robí cca 3 stupne C. Este presnejsie by to bolo keby sa meralo jedno okno uplne bez folie a jedno s foliou ale zasadne odlisny vysledok by to urcite nedavalo. Apropo keby sa to testovalo s tmavsimi foliami tak by rozdiel bol este vacsi. :)

jackb
plynove kurenie je komfortne aj cenovo ok, aspon na Svk to plati :)
retkvic
Addict
Addict

Som zvedavi dokedy...

@Jackb u vas to je s cenou elektriny ako? Uz je na prijatelnych urovniach, ci je stale cena niekolko krat vyssia ako u nas? Unas je tusim nieco okolo 15-20 centov za KWh, v tom rozhrani tusim, pre domacnosti samozrejme. Ma to byt zastropovane do 2027, ale asi to nebude celkom tak,hlavne ked dopyt po elektrine bude postupne rast s nastupom elektromobility.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ja mam folie na oknach. Tmave bezpecnostne. V lete to znizi prienik svetla do miestnosti, ale taktiez v zime. V lete je to plus, ze sa interier az tak rychlo neprehreje. Ale v zime je to nezelany efekt. Ak chce clovek zabranit teplu, tak potrebuje tienit este pred sklom a to v podobe vonkajsich zaluzii. Akonahle sa luce dostanu cez sklo, tak je uplne jedno, ze ci su z vnutornej strany rolety, zaluzie, zavesy alebo hocico. Preto riesenim je len tienenie z vonkajsej strany napriklad v podobe exterierovych roliet a zaluzii.
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker
ano, vonkajsie rolety su super a ak maju aj vnutornu izolaciu tak znizuju v zime straty tepla, tiez izoluju do urcitej miery aj pred hlukom z ulice /vela zavisi od kvality, najlepsie su hlinikove/.
Co sa tyka folii v zime, tak zavisi ake su tmave. Ja mam uplne skoro priehladne, ale bezne ludia mavaju tmavé a to potom v zime nie je dobre. Poznam chlapika ktory ich vzdy na zimu strhne dolu a da nove na jar/v lete. Ale to uz je dost drahe aj pracné riesenie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Máme vonkajšie rolety (zčasti plastové, zčasti hliníkové v rámci troch bytov), mali sme kedysi hliníkové vonkajšie žalúzie. Aj tie hodne pomáhali voči prieniku aj úniku tepla. Lenže za vetra hrkotali.
Napísať odpoveď