Blastbit napísal: 27 jún 2024, 22:20
harrison - sak nespomenul si tú VS na ktorú sa ta samizdá curta pýtal. Ved čo už sú potvrdené fakty sú potvrdené fakty ako napr gravitácia.
No písal som v zmysle, že ak chce ateista žiť uspokojený, upokojený tak na to potrebuje vedu a vedecké poznanie. Inak ho škrie opozit viera.
To co popisujes vyvolava spokojnost u vedca. Ja by som povedal, ze priemernemu ateistovi staci k spokojnosti to, aby ho veriaci neutlacali, aby mal napriklad manzelku, dobrych susedov. Inac ta veda pomaha k spokojnosti aj tebe, lebo cez zimu nezamrznes, cez noc mozes mat svetlo, a vies nieco napisat namobile.
Co sa tyka vedeckeho badania. tak je to asi takto.
Najskor sa naucis teoriu a sirsie suvislosti. Potom pride cas robit nejaky vedecky vyskum. Tam sa vyberie smer. Precitas si podobne prace, spravis toerticky vyskum. Na zkalde neho sformulujes hypotezy, ktore ale musia mat ten teoreticky zaklad (alebo matematicky model).
Nasledne sa navrhne experiment, ktory bud tvoje hypotezy potvrdi, alebo vyvrati (casto nejde spravit taky co by zvladal oboje naraz). A ten expierment nemsie byt hociaky, ale musi byt verifikovatelny, ze robi to co tvrdis a musi byt replikovatelny.
Nasledne ten experiment spravis, casto za dohladu niekoho ineho. Zmenas vysledky a vyhodnotis ich. vysledok je, ze si hypotezu potvrdil alebo vyvratil, ale v kontexte tvojich dat a experimentu.
Nasleduje publikacia, kde sa overuje, ci nekecas alebo si necucas z prstu, kde sa overuje aj to, ci ten experiment robi co tvrdis,...
Potom pride plno nezavisliych vedcov, ktory si tvoju pracu precitaju a ked v nej najdu chybu budu slavny, casto sa tvoj experiment zopakuje ale v inych podmienkach (preto musi byt replikovatelny), alebo nad nadviazu a spravia podobny. Takze, keby podvadzas, tak sa za to vzdy za nejaky cas pride.
keby na vyske tvrdim nieco, co som si vycucal z prsta, nemam to ako dokazat alebo ani ako argumentovat, tak ma poslu niekam zametat chodniky. Takze som sa naucil to, ze ak mi niekto nieco tvrdi a nevie to bud argumentovat, alebo dokazat, alebo to dokonca odmieta dokazat, tak proste zdvihnem pomyslny prostrednicek a idem dalej. Lebo nemam najmensi dovod to povazovat za pravdu.
Tento skepticky pristup sa mi odvedcil vo vstekom, v nabozenstve, vede, politike, ohovarani,...
Autoeditácia príspevku po 4 min 36 sek:
Blastbit napísal: 27 jún 2024, 22:52
Nič z ničoho nevznikne.
To si mylsis, len pre to, ze zijes na Zemi. Ale vo vesmire to skor vyzera, ze nieco ako "nic" nexistuje a ten zakladny stav sveta je "nieco". A ze nieco vznika spontane z nicoho neustale.
Na tuto temu odporucam knihu
Vesmir z nicoho, kde je dost laicky a zruzumitelne vysvetlene ako sme postupne zistili, ze nas vesmir mal Velky tresk, a nasledne ako sme zistili, ze mohol vzniknut z nicoho (a ako pozrujeme, ze nieco vznika z nicoho).