Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa beardie »

Blastbit napísal: 27 jún 2024, 21:02 Ak je viera psychická barlička, potom je aj veda psychická barlička. Vzhladom k tomu že čo vedec to iná teoria, iný rozpor.
Jedine už naozaj 100% fakt aj ateistu psychicky upokojí, uspokojí a pod. Spolieham sa aj na seba sameho, viera mi ale dodáva energiu.
preco si vymyslas blbosti?
len aby si reagoval?

ved normalne napis, ze veris a verit budes a svoje zmyslanie nezmenis, bez ohladu na realitu a fakty, nie je to take tazke
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

94jakub
Nevieš čo stým maju predkovia ? Ved práve oni sa odvolavaju na to, že ich oslovili Bohovia/bytosti nazvi si to ako chceš.
Je našou ulohou to zistiť do akej miery sú ich tvrdenia správne. Ano tak znela otázka - možu to byť bytosti mimo tejto planety.
Pokial sa bavíme o kresťanskom Bohu je mi jasné že ateista na to povie že neexistuje, pri iných bytostiach by už začal váhať.

Zemská atmosfera sa prioritne myslí nie len povrch zeme po ktorej chodíme, no najmä výška ktorou lietaju lietadlá a vyššie.
No sak písal som o najdôležitejšom prvku ovzdušia, vydychovanie vypísané aj tu https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-cas ... lizmu.html

" To že o nejakom "dokazovaní" a vôbec tom procese a ako k nemu pristupuje veda, veľa asi nevieš, je z tých pár strán jasné." - konkretne ?

Autoeditácia príspevku po 37 sek:
beardie napísal: 27 jún 2024, 21:48 preco si vymyslas blbosti?
len aby si reagoval?

ved normalne napis, ze veris a verit budes a svoje zmyslanie nezmenis, bez ohladu na realitu a fakty, nie je to take tazke
Konkretizuj mi tie blbosti. Co nie je pravdy na tom že vedecká sfera v roznych skumaniach nie je jednotná a maju rozne teorie.
Realita a fakty od určitých vedcov ktorý si urobia članok no o 2 roky to už nie je pravda. Ako napr pričina vyhynutia dinosaurov.
beardie
Redeemer
Redeemer

veda je psychicka barlicka z akeho dovodu? rozumies tym slovam alebo si ich len poskladal do vety, lebo som ta k tomu naviedol?

spochybnovanie je inherentnou sucastou vedy, ak by sa nad tym trochu porozmyslal, tak svoju vieru, rovnako ako vsetko ostatne, neustale spochybnujes, cim sa dostanes k vysledku a teda realite

viera je zalozena na dogmach a predstavach, je to presnym opakom vedeckeho skumania
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Pre toto som napísal že je veda pre ateistu psychická barlička " Jedine už naozaj 100% fakt aj ateistu psychicky upokojí, uspokojí a pod."
Veda je tiež založená o predstavách, pretože najprv si vedci predstavia z čoho a ako vznikol život, či sme vo vesmire sami, či dinosaury zahubil asteroid, sopky, jedovaté rastliny, zmeny klímy ktoré ich mohli zabiť a pod, až potom hladaju dokazy o svojich tvrdeniach.
Potom prídu s nejakými verziami ale vzápätí príde iná vedecká organizácia s inou teoriou ktorá napadne tú pôvodnú z tej prvej skupiny vedcov.
Svoju vieru nespochybnujem nakolko na vytvorenie genetickeho kodu a mozneho vývoja bytosti potrebuješ nejaký základ, z ničoho nič nevznikne.
Aj my sme bytosti ale ludskej formy, može mi niekto 100% dokazať že vo vesmire neexistuju aj iné formy bytostí ? to nikto zatial nepotvrdí no nedá sa napísať že 100% niekto neexistuje - či sa to nazve boh, Boh, energia, duch, Duch, entita, mimozemštan.
beardie
Redeemer
Redeemer

Blastbit napísal: 27 jún 2024, 22:01Veda je tiež založená o predstavách
ach, tieto tvoje pojmy vycucane z prsta
nie, nie su to predstavy, nazvi to normalne => teoria a hypoteza
Svoju vieru nespochybnujem nakolko na vytvorenie genetickeho kodu a mozneho vývoja bytosti potrebuješ nejaký základ, z ničoho nič nevznikne.
vznik aminokyselin a ich nasledne spajanie je relativne jednoduchy proces, viackrat zopakovany
Aj my sme bytosti ale ludskej formy, može mi niekto 100% dokazať že vo vesmire neexistuju aj iné formy bytostí ?
suvis s krestanskym bohom nulovy

naozaj je take tazke priznat si, ze si bol od utleho detstva indoktrinovany a veris len z tohto dovodu? ved si to priznaj, sam pred sebou, ulavi sa ti :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Blastbit - ty fakt nevies ako veda funguje. Vies ako som par stran dozadu spominal, ze v procese mojho uvedomenia stalo to, ze som sa na vysokej skole naucil hodnotu vedeckeho dokazu a poznania? Tak tebe toto chyba. Zajtra skusim vyvstlit (velmi v skratke) ako funguje vedecke badanie.

A noazj veda nie je barlicka, je to poznavanie casto krutej reality, ktora tu nie je pre nas a jej jedno, ci sa nam nieco paci alebo nie.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie - teoria a prax su rozdielne situácie. Súvisí aj s kresťanským Bohom ktorý nie je zobrazovaný ako pozemská bytosť narozdiel od ludí.
Aj aminokyseliny musia z niečoho vzniknuť, z ničoho nevznikli. Aj v produktoch ludí sú aminokyseliny a vznikli určitým procesom.
Ved si priznaj že si od dectva bol vystavený ateistickej Indoktrinácii okolím, aspon sa nemusíme o tom baviť desiatky strán, ulaví sa ti. :wink:
harrison - sak nespomenul si tú VS na ktorú sa ta samizdá curta pýtal. Ved čo už sú potvrdené fakty sú potvrdené fakty ako napr gravitácia.
No písal som v zmysle, že ak chce ateista žiť uspokojený, upokojený tak na to potrebuje vedu a vedecké poznanie. Inak ho škrie opozit viera.
beardie
Redeemer
Redeemer

Blastbit napísal: 27 jún 2024, 22:20 Aj aminokyseliny musia z niečoho vzniknuť, z ničoho nevznikli.
ano, z prvkov, chemia zakladnej skoly
Ved si priznaj že si od dectva bol vystavený ateistickej Indoktrinácii okolím
nie, bol som vychovavany v krestanskej viere, ale ked som mal tak ~12 rokov, tak som pochopil, ze su to len blaboly :)

je smutne, ze si nechces priznat realitu => ze ti bola viera indoktrinovana, zial, tvoja chyba, este mas sancu
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Prvok na vznik človeka tiež musí byť aby sa mohol dalej vyvíjať. Nič z ničoho nevznikne. V ludoch tiež prebiehajú chemické procesy.
Blaboly cirkvi, to ta primulo zmeniť názor na vieru. Problem nie je vo viere, problem je v cirkvi. Už som ti jeden rozdiel písal nebudem sa opakovať čím sa riadi naboženstvo a čim cirkev.
Pri vzniku života sa ale nedá riadiť týmto, tam už to ide ruka v ruke s vedou,technologiou, aby sa napr aj ludstvo stalo krajším, silnejším, lepším.
Ked su rodičia tak ich dieťa získava od nich geny a z neho to robí silnejšiu osobnosť než boli jeho rodičia, aj ked odchýlky sú (postihnutie detí)
Ateisti síce neveria v neexistujuceho kresťanskeho Boha, bohov, ale veria v mimozemšťanov, ešte to tu bolo aj popierané ako aj iné. :roll:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Raeli%C3%A1nske_hnutie , + ENG wiki "an atheistic religion" https://sk.unionpedia.org/i/Raeli%C3%A1nske_hnutie , https://closer.sme.sk/c/23270127/gabrie ... zivot.html
" Ale vo vesmire to skor vyzera, ze nieco ako "nic" nexistuje a ten zakladny stav sveta je "nieco". - platiace aj pre Boha alebo iné bytosti.
Takže viac už nediskutujem, dokazy tvrdení mám na každý z mojich zistení, už sa budem venovať len aktuálnym situáciam kde sa čo udialo.
Mne sa už nevenujte, budete to mať zbytočné mám potvrdené fakty aj to čo som si myslel o všetkom čo sa tu kedy preberalo, bodka. :wink:
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Blastbit napísal: 27 jún 2024, 22:20 harrison - sak nespomenul si tú VS na ktorú sa ta samizdá curta pýtal. Ved čo už sú potvrdené fakty sú potvrdené fakty ako napr gravitácia.
No písal som v zmysle, že ak chce ateista žiť uspokojený, upokojený tak na to potrebuje vedu a vedecké poznanie. Inak ho škrie opozit viera.
To co popisujes vyvolava spokojnost u vedca. Ja by som povedal, ze priemernemu ateistovi staci k spokojnosti to, aby ho veriaci neutlacali, aby mal napriklad manzelku, dobrych susedov. Inac ta veda pomaha k spokojnosti aj tebe, lebo cez zimu nezamrznes, cez noc mozes mat svetlo, a vies nieco napisat namobile.

Co sa tyka vedeckeho badania. tak je to asi takto.
Najskor sa naucis teoriu a sirsie suvislosti. Potom pride cas robit nejaky vedecky vyskum. Tam sa vyberie smer. Precitas si podobne prace, spravis toerticky vyskum. Na zkalde neho sformulujes hypotezy, ktore ale musia mat ten teoreticky zaklad (alebo matematicky model).
Nasledne sa navrhne experiment, ktory bud tvoje hypotezy potvrdi, alebo vyvrati (casto nejde spravit taky co by zvladal oboje naraz). A ten expierment nemsie byt hociaky, ale musi byt verifikovatelny, ze robi to co tvrdis a musi byt replikovatelny.
Nasledne ten experiment spravis, casto za dohladu niekoho ineho. Zmenas vysledky a vyhodnotis ich. vysledok je, ze si hypotezu potvrdil alebo vyvratil, ale v kontexte tvojich dat a experimentu.

Nasleduje publikacia, kde sa overuje, ci nekecas alebo si necucas z prstu, kde sa overuje aj to, ci ten experiment robi co tvrdis,...

Potom pride plno nezavisliych vedcov, ktory si tvoju pracu precitaju a ked v nej najdu chybu budu slavny, casto sa tvoj experiment zopakuje ale v inych podmienkach (preto musi byt replikovatelny), alebo nad nadviazu a spravia podobny. Takze, keby podvadzas, tak sa za to vzdy za nejaky cas pride.

keby na vyske tvrdim nieco, co som si vycucal z prsta, nemam to ako dokazat alebo ani ako argumentovat, tak ma poslu niekam zametat chodniky. Takze som sa naucil to, ze ak mi niekto nieco tvrdi a nevie to bud argumentovat, alebo dokazat, alebo to dokonca odmieta dokazat, tak proste zdvihnem pomyslny prostrednicek a idem dalej. Lebo nemam najmensi dovod to povazovat za pravdu.

Tento skepticky pristup sa mi odvedcil vo vstekom, v nabozenstve, vede, politike, ohovarani,...

Autoeditácia príspevku po 4 min 36 sek:
Blastbit napísal: 27 jún 2024, 22:52 Nič z ničoho nevznikne.
To si mylsis, len pre to, ze zijes na Zemi. Ale vo vesmire to skor vyzera, ze nieco ako "nic" nexistuje a ten zakladny stav sveta je "nieco". A ze nieco vznika spontane z nicoho neustale.

Na tuto temu odporucam knihu Vesmir z nicoho, kde je dost laicky a zruzumitelne vysvetlene ako sme postupne zistili, ze nas vesmir mal Velky tresk, a nasledne ako sme zistili, ze mohol vzniknut z nicoho (a ako pozrujeme, ze nieco vznika z nicoho).
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

harrison314 napísal: 27 jún 2024, 19:53No lenze na Boha to aplikovat ide, ma svoju definiciu a aj by mal interagovat s nasim svetom - zazraky, modliby, udravenia, zjavenia, horiaci ker, Jezis, Sveta Cirkev,...
Na definicii pre dokazovanie sa ludia nezhodnu (uz sa len pozri kolko mas nabozenstiev a ich vetiev).
Ak uz vezmes nejaky zazrak tak potrebujes dokazat, ze sa stal a potom, ze to bol Boh. A to vsetko bez moznosti replikacie. No a ak mas entitu ktora rozhoduje o porusovani fyzikalnych zakonov podla vlastneho uvazenia tak experimentalne dokazy su mimo hru. Mozme tvrdit, ze ak Boh existuje tak vedou dokazany byt alebo nechce alebo je nasa veda nedostatocna. No a ak mas Boha ktory do teba vstepil skepticizmus a zaroven ti uprel moznost ten skepticizmus ci uz uspokojit alebo ignorovat tak sa na teba "Blahoslaveni ktori nevideli a uverili" asi bude vztahovat velmi tazko.

Ohladom temnej hmoty - ak uz mame priamy dokaz tak to situaciu meni. Neutrina sme dokazali priamo (mame na to masivnu ladovu kocku v Antarktide). Ale podstatu argumentu dufam chapes. Kazdy nepriamy dokaz je dokaz o neexistencii.
harrison314 napísal: 27 jún 2024, 19:53Cargo kulty su zaujimave, ale ja na pozeram skor ako na studiu toho, ze kult a nabozenstvo moze vznikut z cohokolvek co si ludia nevedia vysvtlit - od lietadel, cez zaplavy na Nile, slnko, sopky,... Dava im to pocit, ze aspon nieco maju pod kontrolou a ze ne svete nie su uplne sami.
Vidis, pre mna si Cargo kulty a vlastne ista univerzalnost existencie nabozenstiev dovodom preco si myslim,ze viera je produkt evolucie a moze byt v nas zakorenena dokonca aj na biologickej urovni. A len poslednych par storoci (od osvietenstva) sa to pomaly meni. A preto odmietam niekomu vycitat (ne)vieru vratane aspektu o (ne)tlaceni svojich myslienok inym ako aj obranne reakcie ktore to tlacenie sposobuje.
harrison314 napísal: 27 jún 2024, 19:53Viem co chces povedat, ale stale ignorujes to, ze sa to vzdy vzdy vzdy vzdy zvrhlo a prevazuje to negatovne.
Neviem kde co ignorujem to je strawman z tvojej strany, ja som bol vzdy za odluku cirkvy od statu u nas a celkovo za separaciu svetskej moci a nabozenskeho vplyvu. Prave preto, ze len mocibaznost dokaze prikazovat zabijat v mene boha ktory prikazuje nezabijat.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

javatar napísal: 28 jún 2024, 11:33 Na definicii pre dokazovanie sa ludia nezhodnu (uz sa len pozri kolko mas nabozenstiev a ich vetiev).
Ale ved ta kazda vetva ma vlastnu definiciu. A ta kazda vetva by si mo ho mala dokazovat sama.
javatar napísal: 28 jún 2024, 11:33 Ak uz vezmes nejaky zazrak tak potrebujes dokazat, ze sa stal a potom, ze to bol Boh. A to vsetko bez moznosti replikacie. No a ak mas entitu ktora rozhoduje o porusovani fyzikalnych zakonov podla vlastneho uvazenia tak experimentalne dokazy su mimo hru. Mozme tvrdit, ze ak Boh existuje tak vedou dokazany byt alebo nechce alebo je nasa veda nedostatocna. No a ak mas Boha ktory do teba vstepil skepticizmus a zaroven ti uprel moznost ten skepticizmus ci uz uspokojit alebo ignorovat tak sa na teba "Blahoslaveni ktori nevideli a uverili" asi bude vztahovat velmi tazko.
No uz len jeho pritomnost by sme mali vediet vedecky dokazat, ved by mal byt vsade.
Ale uplne chapem, co chces povedat.

A viac menej suhlasim. Lenze, ak si boha predstavime ako nieco nedterministicke a nechopitelne v nsaom svete, ako o nom mozu kazat knazi, ako vedia aky je, a co si zela? Ako by sme sa o nom vobec dozvedeli?

"Blahoslaveni ktori nevideli a uverili" - tzo nie je moj pripad, ako som hovoril vieru nepovazujem ani za cnost ani za nieco extra prospesne. A hlavne ja chcem vediet. Niekde som pocul, ze vo svete ludi od teba chcu slepu vieru len podvodnici a knazi.

Prave to, ze je tolko roznach nabozenstiev, ktore si vzajomne odporuju a navzajom sa vylucju. Prave pre to som si v mladosti polozil otazku, preco verit? A preco prave v tothto jedneho boha, ked je tolko inych a o vsetkych su dokazy a naznaky uplne rovnake.

Cele mi to pripomina Saganovho draka:
„V mojej garáži žije plamene šľahajúci drak.“
Predpokladajme (nasledujem postup Richarda Franklina v skupinových terapiách), že vám vážne predložím takéto tvrdenie. Istotne by ste sa na to chceli pozrieť, aby ste sa sami presvedčili.
Počas zašlých storočí sa vyskytlo nespočítateľne veľa príbehov o drakoch, ale žiadne dôkazy. Aká príležitosť!
„Ukáž mi,“ poviete. Zavediem vás do mojej garáže. Pozriete sa dovnútra a uvidíte rebrík, prázdne plechovky od farby, starý tricykel – ale žiadneho draka.
„Kde je drak?“ pýtate sa.
„Je priamo tam,“ odpovedám nejasne mávajúc rukou. „Pozabudol som spomenúť, že je to neviditeľný drak.“
Navrhujete posypať podlahu garáže múkou, aby sa zjavili drakove stopy.
„Dobrý nápad,“ hovorím, „ale tento drak sa vznáša vo vzduchu.
Chcete použiť infračervený senzor na spozorovanie neviditeľného ohňa.
„Dobrý nápad, ale ten neviditeľný plameň nemá žiadne teplo.“
Chcete nasprejovať draka farbou, aby ho bolo vidieť.
„Dobrý nápad, ale toto je nehmotný drak a farba sa na ňom nezachytí.“ A tak ďalej. Zavrhnem každý fyzický test, ktorý navrhujete špeciálnym vysvetlením, prečo by nefungoval.

Našťastie, niekoľko stôp v múke dračej veľkosti už bolo hlásených. Ale nikdy nevznikli, keď sa pozeral skeptik. Alternatívne vysvetlenie sa nabáda samo. Pri podrobnom preskúmaní sa zdá byť jasné, že tie stopy mohli byť podvrhmi. Ďalší dračí nadšenec sa zjaví s popáleným prstom a prisúdi ho zriedkavému fyzikálnemu prejavu horľavého dračieho dychu. Ale opäť existujú iné možnosti. Chápeme, že sú aj iné cesty ako si popáliť prsty, než dychom neviditeľných drakov. Takéto „dôkazy“ – a je jedno za aké dôležité ich pokladajú obhajcovia dračej existencie – majú ďaleko k presvedčivosti. Opäť a zasa, jediný citlivý prístup je predbežne zamietnuť hypotézu o drakovi, byť otvorený budúcim rukolapným dátam, a diviť sa, aká príčina spôsobuje, že toľko domnelo príčetných a triezvych ľudí zdieľa rovnaký stupeň preludu.
https://invivomagazin.sk/carl-sagan-nev ... i_332.html
javatar napísal: 28 jún 2024, 11:33 Vidis, pre mna si Cargo kulty a vlastne ista univerzalnost existencie nabozenstiev dovodom preco si myslim,ze viera je produkt evolucie a moze byt v nas zakorenena dokonca aj na biologickej urovni. A len poslednych par storoci (od osvietenstva) sa to pomaly meni. A preto odmietam niekomu vycitat (ne)vieru vratane aspektu o (ne)tlaceni svojich myslienok inym ako aj obranne reakcie ktore to tlacenie sposobuje.
Som rad, ze to nase zakorene nabozenske myslenie nepovazujes za dokaz exietncie Boha. Ja suhlasim, ze nieco taketo mame, a pravdepodobne sme to ziskali evoluciou a isty cas nam to davalo evolucnu vyhodu. (Podrobne je to rpzpisane v Bozom blude, kedze je od evolucneho biologa, no uz si to presne nepametam, cital som ju davno).
javatar napísal: 28 jún 2024, 11:33 Neviem kde co ignorujem to je strawman z tvojej strany, ja som bol vzdy za odluku cirkvy od statu u nas a celkovo za separaciu svetskej moci a nabozenskeho vplyvu. Prave preto, ze len mocibaznost dokaze prikazovat zabijat v mene boha ktory prikazuje nezabijat.
To bola odpoved pre Blastbit-a.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ano odpoved pre mna." Prave preto, ze len mocibaznost dokaze prikazovat zabijat v mene boha ktory prikazuje nezabijat."
Aktuálna informácia, solárna farma https://zemavek.sk/papez-frantisek-nari ... e-vatikan/
Pápež František - " Musíme prejsť na model udržateľného rozvoja, ktorý znižuje emisie skleníkových plynov do atmosféry “
Edit - k otázkam nižšie, otázky aj pre veriacich ateistov z hnutí, kultov a ich náboženstiev ktoré praktizujú.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Stvoril Boh mimozemšťanov?
Mimozemšťania Boha?
Majú iného svojho?
Stvoril milosrdný Boh zlo?
Kde bol kým nebol svet, vesmír?
Kto (nie na drogách) ho videl?
Rozprávky pre jednoduchých...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Blastbit napísal: 28 jún 2024, 12:21 Ano odpoved pre mna." Prave preto, ze len mocibaznost dokaze prikazovat zabijat v mene boha ktory prikazuje nezabijat."
No vies... ale mozno myslis ineho Boha.

Exodus:
V tú noc prejdem cez Egypt a usmrtím v ňom všetko prvorodené od človeka až po dobytok. Nad všetkými egyptskými bohmi vykonám súd. Ja som Hospodin.
2. kniha Samuelova
Preto Hospodinovu pospolitosť stihla pohroma. Teraz teda usmrťte spomedzi detí všetkých chlapcov a zabite aj každú ženu, ktorá poznala muža a obcovala s ním. No dievčatá, ktoré nepoznali muža, ani s ním neobcovali, si nechajte pre seba. Vy sami zostanete sedem dní za táborom. Každý, kto niekoho zabil alebo sa dotkol zabitého, bude sa tretí a siedmy deň očisťovať od hriechu.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Z Dennika N, určite nespochybnitelný článok, prečítať celé https://dennikn.sk/blog/2927690/medzi-a ... z-veriaci/ 2. kniha Samuelova = človek.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Blog (názor) jednotlivca.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ved to je len dalsi tolog co tvdri, ze atizmus je len viera. Skoda, sa najskor neopytal nejakeho ateistu.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Blog ktorý uverejnil slovenský denník. Teolog Horn "pri rozhovoroch s mnohými neveriacimi zistil ". Exodus dalšia kniha od človeka.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Blog, ktory hostuje slovensky dennik. tam moze pisat ktokolvek cokolvek. Dokonca na SME mal dlho blog aj Fico.
Napísať odpoveď