Tie turnikety na bločky boli u nás už pred rokom. Akurát, že boli vždy otvorené a nikto to nekontroloval. Od platnosti skvele pripravenej ficovej novely novely novely novely novely (aktuálne to chcú novelizovať na najbližšej schôdzy NRSR už tušim 6.krát) sú turnikety zatvorené a ešte pri nich nonstop stojí škaredo sa pozerajúci zamestnanec.Blastbit napísal: 28 aug 2024, 21:24 V Kauflande v mojom meste taký turniket tiež funguje, takže otázka času kedy aj v Tescu to tak bude (možno aj je, dlho som tam nebol).
Pri odovzdávaní zálohovaných fliaš sa pokazia oba automaty (ľudia predo mnou), pokiaľ ľudia nevhodným spôsobom vkladajú tie fľaše, ako dlho čakáte v rade na obsluhu kým to sprevádzkujú ? Raz som to stopol, až po 20 minútach došla obsluha aby tie automaty sprevádzkovala (Kaufland).
Čo sa týka automatov, tak to záleží od konkrétneho typu automatu. Tie lepšie a drahšie vedia flaše/plechovky rovno rozsekať a stlačiť do takej kocečky. Tie lacnejšie, čo len flaše triedia sa musia "vyprázdniť" každú chvíľu. No a potom to je na obsluhe...
U nás v LIDLi hučí siréna na celú predajňu a stále dookola to hovorí "obsluha k flaškomatom"...takže obvykle tam hneď zamestnanec uteká, aby to prestalo hučať
Pretože ľudia sú leniví. Ten systém je tak úspešný, pretože je užívateľsky prívetivý. Nemusíš rozmýšlať, čo a kedy a kde máš vracať. Proste ideš nakupovať, vrátiš to v obchode. Potraviny nakupujeme skoro všetci. A prázdnu flašku nemá problém odniesť ani babička. Prípadne stačí flašu položiť na/vedľa nejakého smetiaka a za chviľku si ju niekto zoberie. Mňa skôr štve to, že máme v meste XY typov rôznych smetiakov. Nebol to lacný špás. A veľa z nich je zlomených a zničených. Pretože tie socky, čo hľadajú zálohované flaše, ich nevedia otvoriť, tak kvôli 15 centom zlomia smetiak za 2000€. napr. žst Vinohrady BA je teraz čerstvo zrekonštruovaná a už je každý nový smetiak zlomený.
Ak by sa flaše dali vracať len v nejakých zberných dvoroch, končili by v prírode alebo v komunálnom odpade. V horšom prípade niekde hodené na trávniku pri zamknutom smetiaku a mesto by to muselo upratovať. Podobne máme zo zákona zberné dvory. Tie mestské/obecné sú dokonca zadarmo. Napriek tomu sa stále nájde strašne veľa idiotov, ktorí radšej v noci tajne idú vyhodiť starú sedačku niekde do lesa, ako keby ju mali zadarmo odovzdať na zbernom dvore.
Tiež nechápem, prečo to robia. Nevedia, že existujú verejné a súkromné zberné dvory? Že tie verejné (obecné) sú zadarmo? U nás v Senci je to dokonca tak, že keď človek nemá auto a potrebuje vyhodiť niečo veľké, tak stačí zavolať na mestský úrad a stačí to v dohodnutý deň ráno vyložiť pred dom/bytovku. Zamestnanci to prídu zobrať zadarmo na zberný dvor. Ak chce niekto spraviť veľké upratovanie, tak domovník vie objednať pred bytovku ten veľký kontajner. Tiež zadarmo.
V niektorých EU štátoch to je tak, že majú zo zákona recyklačné stredisko priamo v každej bytovke. Napr. také Švédsko to teraz zaviedlo. Problém je ale samozrejme so starými budovami, kde to nemajú kam dať alebo sa to nedá technicky tak riešiť, aby im z toho bio odpadu nesmrdela celá bytovka.