Počas čítania celej knihy sa vo mne bili dva pocity „to je úplne šialené“ a „to dáva dokonalý zmysel“, nie na striedačku, ale súčasne (netuším aké to malo dôsledky na moje psychické zdravie). Už len to, že hlavná postava má len polovicu mozgu, cyber-punkové mozgové implantáty, je sociopat ale je ešte nadopovaná upírov DNA. Pri tom nič z toho nie len na efekt.
Kniha sa tvári, že rieši prvý kontakt s mimozemšťanmi. Ale akých, aj podľa toho čo som čítal recenzie od sčítanejších ľudí, tak to boli jedny z najoriginálnejších mimozemšťanov v sci-fi vôbec. Asi prezradím len to, že „ich nie je možné vidieť, len keď sa na nich pozeráš“. No súčasne preberá plno iných tém, ako vedomie, ľudskosť, čínsku izbu (príkladom čínskej izby sú v súčasnosti veľké jazykové modely), teóriu hier, transkraniálnu magnetickú stimuláciu,... Keďže rozprávač je sociopat, tak ponúka iný pohľad na ľudí, vzťahy a spoločnosť na aký sme zvyknutý. Vedci sa to rozprávajú ako vedci, čo ma občas donútilo googliť.
Čo sa týka negatív, ako som spomínal táto kniha asi neosloví každého. Hlavne spočiatku sa mi čítala ťažko, hlavná postava hovoril v prvej osobe za neživé veci a mal som pocit, že má ADHD, lebo skákal po myšlienkach do minulosti (napríklad na dôležitej porade ku prvému kontaktu na vesmírnej lodi mu myšlienky odskočili k jeho kamošovi a zo spomienok od kamoša ku jeho frajerke). Mne v hard sci-fi nevadia neprekreslené postavy alebo málo emócií, no keďže je rozprávač sociaopat, tak tu sa nedá čakať tých emócií veľa, ani extra prekreslené postavy, lebo ho proste nezaujímajú. Taktiež kniha nejakú dobu rozmiestňuje svoje šachové figúrky, nie že by sa nič nedialo alebo to nebolo zaujímavé, ale je to skôr vlastnosť. Mal som problém si predstaviť niektoré veci (málo opisov) a e-knihu, ktorú som mal, tak mala niektoré veci zle preložené, alebo problém s enkódingom (Ty – TV, Cannon fodder – kanón furt).
Čo sa týka pozitív, tak autor je biológ, takže mnohé veci tu idú do hĺbky, sú neskutočne prepracované a vysvetlené. Na to, že kniha je pomerne krátka, tak je to v nej naozaj veľa a zamotá hlavu hneď na niekoľkých úrovniach. Na konci knihy sú poznámky a vysvetlenia autora, kde opisuje z čoho čerpal a dopĺňa detaily, ktoré sa do knihy nezmestili. Je tam vysvetlená aj fyziológia upírov, inšpiráciu na mimozemšťanov, pohon vesmírnej ľode,... Myslím, že žiadna iná kniha nemá vysvetlené prečo upíri nemajú radi kríž na fyziologickej úrovni
Ku knihe jestvuje aj minifilm - https://blindsight.space/ ktorí spravili nadšenci s konzultáciou autora.
Kniha je zadarmo dostupná v angličtine na stránke autora https://rifters.com/real/Blindsight.htm, ja som čítal český preklad.