Aditíva METABOND

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Aditíva METABOND

Príspevok od používateľa mLuks »

starysomar napísal: 22 feb 2025, 10:24 "mohlo byt stastie, ze to auto prezilo" - rád sa o takom dozviem, nie len náš automechanik nič také za 40 rokov praxe nezažil a nepočul.
Keď som tú krabicu viezol domov od Bratislavy, spotreba vyšla vyše 6,4. A Dymilo to... Dlhodobú s prevahou krátkych jázd máme cca 6 a nedymí.
Otvor google a hľadaj či taký prípad je, to že váš auto mechanik sa za 40 rokov praxe s niečim takým nestretol dokazuje čo? Že nikde inde na svete sa taký prípad nemohol stať? Váš mechanik je všadebol, všetkovidel, všetkovie? A čo on nezažil, to neexistuje a nemôže byť pravda? Znovu je to len SUBJEKTÍVNY názor. Váš mechanik má po 60tke už?

Nedymí aj xyz starších aút, ktoré nepoužívajú metabond. Nedymil ani môj starý golf, ktoý mal väčší nájazd ako tvoje autá a ten golf veru žiadne aditíva do olejov či nafty nevidel.
Výsledky testovania, výrazne nižšieho opotrebovania sú napríklad aj tu (aj inde):
https://www.metabondcz.com/VSCHT-Metabo ... Spirit.pdf
https://www.metabondcz.com/VSCHT_PRO.pdf
Pokiaľ niekto nevie čo ten test DOKAZUJE a čo znamená mešia plocha elipsy v tom teste, naozaj neporozumie.
použijem tvoju vetu "Výrobcovia dokážu popísať nemálo slušne povedané neprávd.", ako je to s tým testovanímna tej vysokej škole? Ona testovala len metabond, či testovala všetky aditíva a metabod z nich vyšiel najlepšie? Ako sa vysoká škola dostala práve ku testovaniu metabondu? Neobjednal si to výrobca metabondu na tej vysokej škole?

K spotrebám:
Poznám osobne dve novšie autá, ktoré majú podobné spotreby bez pridávania nejakých aditív jak ty s metabondom.
Octavia 3 2015 1.6TDI - cca 4,3l - dlhodobé
Peugeot 308 SW 2017 1,6 eHDI (či HDI) - cca 4,8l - dlhodobé

Čo to dokazuje? NIč. Spotreby sú relatívne pojmy, lebo závisia od mnohých podmienok či externých alebo aj na samotnom aute. Preto sa spotreba výrobcom meria v laboratornych podmienkach, ako funguje WLTP si vieš prečítať aj sám. To je dôvod prečo sa ty dokážeš v reálnych jazdách dostať aj nad aj pod hodnoty uvádzané výrobcom. Aby si mohol objektívne porovnať relánu spotrebu so spotrebou uvádzanou výrobcom podľa WLTP, musel by si v reálnych podmienkach jazdiť čo najbližšie k simulovaným podmienkam pri meraní výrobcom.
Neviem aké ešte "dôkazy" komu a načo. Popísal som skúsenosti, dal som dávnejšie odkazy

popísal si svoje subjektívne skúsenosti a nie si ochotný ani urobiť nejaké zmeny (ako napr. vysadenie metabondu) aby si si svoje subjektívne skúsenosti overil.
Už boli inde chytrí - skúsim ak mi to dáš zadarmo. Prečo by som mal? Nepredávam, nezarábam na tom.
To sú práveže rozumní ľudia, pretože spotrebu ti môže znížiť aj aditivované palivo (teda prémiové z čerpačky), ktoré si vieš natankovať aj za cenu bežného paliva (pri rôznych akciách vernostných programov čerpačiek). Teda nemínaš peniaze navyše za niečo čo môže/nemusí fungovať.

ľudia majú právo byť skeptickí.

Celý tento tvoj metabondový problém spočíva v tom, že ty len na základe svojich subjektívych meraní, subjektívnych pocitov na svojich autách tu prezentuješ jeden produkt ako bohorovnú vec na všetky problémy.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Ja mam dobru skúsenosť s VIF aditivom, mal som prve auto, kde na EK ledva prešlo, pri normálnej jazde dymilo. Začal som dávať VIF, prestalo dymit, spotreba lepšia, a na EK o polku lepšie výsledky.

Na novom aute to také rozdiely isto neurobí, to ale neznamená, že si to nerobí svoju robotu a nie je to prospešné. 🙂
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Heker - "nepodsúvam argumenty". Nerozporujem mechanikov.
Keby ma živil repas trysiek, turba, cena montáže (a akovýrobcu predaj dielov) atd, tiež by som bol tvrdo proti. Logicky. Hádam necheš aby Ti mechanik odporučil čo mu uberie zárobok.

Dával som do Megalene benzínu kým sme mali benzínové autá. Od čias dvojtaktov.
Dávam Megasel do nafty odkedy máme diesely. Do olejov som začal dávať cca posledných 10 rokov, kedysi to voči našim platom bolo moc drahé (Zárobok 5-5500 korún, do oleja stál 1200-1400). Jazdím ako jazdím - denne dupnem plyn na podlahu no do obmedzovača - "vymiesť komín" nie denne.
Nízke otáčky najmä Alfou ani nemôžem - spodné použiteľné na štvorke, päťke má od 1600 inak by to bolo trápenie motora a ničenie dvojhmoty. Jednotka z voľnobehu problém nieje.
Väčšina jázd bola krátkych, tu denne pod 4 km do práce a toľko nazad, moja mala cca 2 km. Na týždňovky 65 km tam aj nazad, tam denne do kilometra dvoch ráno na firmu, poobede do obchodu, odtiaľ na ubytovňu. Rok sme s kolegom denne dochádzali 60 km za prácou, nebolo tam prijateľné ubytovanie a on nechel, má tu babu.
Diaľnica 4 krát ročne s dcérou do Hágov, dva krát na Horehronie - ja. Moja pani posledný rok-dva veľakrát, vnučka v Bratislave. Ona dodržuje rýchlosti no nejazdí pomaly. Keď pozerávam - 120-140, krátkodobo aj 150 občas ide. Ja sa na diaľnici občas pozabudnem a idem krátkodobo aj viac. No už sa viacmenej krotím skrz možnosť pokuty.

mLuks - len k palivu, iste ak by som nemal iné budem tankovať napríklad na Orlene prémiové palivo - kombinácia priaznivej ceny a dostatku kvalitných aditív. No i tak cenou lepšie vychádza obyčajné a hoci ten VIF si dávať sám.
Argumentovať že iné značky, motory majú dobrú spotrebu je podobné ako vierou v stvorenie sveta, vekom dôchodcu a tak.

Autoeditácia príspevku po 6 min 56 sek:
Fglx - áno VIF je tiež výborný a je niekoľko ďaľších odskúšaných prípravkov pre zníženie dymivosti pred EK a osvedčilo sa aj poriadne povymetať komín, pojazdiť pod záťažou v hornej tretine otáčok - aj to samo o sebe vie pomôcť. No a nejazdievať "na klobúka", nejeden taký šetrič zničil dvojhmotu :)
mLuks
Addict
Addict

starysomar napísal: 22 feb 2025, 12:41 mLuks - len k palivu, iste ak by som nemal iné budem tankovať napríklad na Orlene prémiové palivo - kombinácia priaznivej ceny a dostatku kvalitných aditív. No i tak cenou lepšie vychádza obyčajné a hoci ten VIF si dávať sám.
No keď kúpiš prémiove palivo za cenu bežného paliva, tak cenou určite lepšie nemôže vyjsť obyčajné palivo a dokúpenie a doliatie aditíva do neho. Napr. OMV má teraz každý ut a štv akciu na maxxmotion za cenu obyčajneho paliva, VPower som nedávno tak isto tankoval za zľavu 0.10€ na liter, čím ma vyšiel o nejakých 0,80€ na nádrž drahšie oproti FuelSave.

A celkovo, posledné dva roky tankujem len VPower, pre mňa je to o cca 5€ drahšie na nádrži oproti obyčajnému benzínu. Ak si zrátaš, že koľko nádrží za rok vyjazdíš a že do každej nádrže by si mal dolievať VIF, tak ten cenový rozdiel medzi premiovým palivom a obyčajným + VIF nebude až taký veľký, že by to človek neuniesol.
Nehovoriac, o pracnejšom postupe pri doleivaní VIF a myslení na to, mať vždy VIF v aute. Pretože ak by si VIF užíval dlhodobo, tak sa ti ekonomicky neoplatí kupovať tie malé 125ml fľaštičky, ale skôr 5l bandasky, čo už máš potom aj prácu s prelievaním do nejakých menších nádob.
Argumentovať že iné značky, motory majú dobrú spotrebu je podobné ako vierou v stvorenie sveta, vekom dôchodcu a tak.
Ale ja neargumentujem inými autami, veď som ti tam dal je rečnícku otázku "Čo to dokazuje? Nič" a ešte som ti tam dopísal, že porovnávanie spotreby s výrobcom, či medzi jednotlivými jazdami je veľmi relatívne pretože to ovplyvňuje veľa faktorov. A ti celý čas píšem, že ide o princíp a evidentne princípu vždy nechápeš alebo ho nechceš vidieť.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Z oboma odsekmi súhlasím.

Ak je dostupné prémiové palivo za cenu obyčajného, netreba sa babrať s dolievaním niečoho.
Ono to meranie-porovnávanie bez akceptácie okolností nie je úplne presné ani na zhodnej trase z pochopiteľných príčin - vietor, premávka atd.
VIF som kúpil vždy v 500 ml. Spravidla za lepšiu cenu než je bežne. Blbo sa dávkuje (mám na to niečo iné) a ak človek nedá pozor, smradu sa zbavuje dlho. To sa mi stalo raz v horúcom lete. Vytlačilo ho z originál plechovky medzi kovom a plastom uzáveru.
Rečnícku otázku dám tiež - si ochotný akceptovať že nižšie trenie súvisí s nižšími vnúrotnými stratami v strojoch?
mLuks
Addict
Addict

starysomar napísal: 22 feb 2025, 16:19 Rečnícku otázku dám tiež - si ochotný akceptovať že nižšie trenie súvisí s nižšími vnúrotnými stratami v strojoch?
Si si istý, že si to chcel položiť ako rečnícku otázku, keď sa ma pýtaš či som ochotný akceptovať?

No veď ja nikde nerozporujem citované tvrdenie. Bavíme sa to len o tom, že to dokážu aj iné aditíva, napr. lacnejšie ako metabond, dokážu to aj aditivované premiové palivá (pokiaľ je cieľom znižovanie spotreby), dokáže to aj pravidelná a poctivá starostlivosť o vozidlo, motor. Bavíme sa o tom, že metabond vôbec nemusí byť (nie je) taký výnimočný produkt, za aký ho ty považuješ, resp. ako ho prezentuješ na základe subjektívnych pocitov, zistení. To je celé.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nižšie trenie, straty v motore (strojoch) - nižšia spotreba, aj bez merania, dokazovania.

Ani ja nerozporujem, že sú lacnejšie a niektoré aj "dobré". Do palív aj do olejov. VIFy, niečo od BG, K2 aj viacerých iných. Niektoré moc nie. To nechem rozvádzať len okrajovo - ak je niečo (to isté) "na všetko", teda to isté do palív, všetkých olejov vrátane olejov automatických prevodoviek..., ja to nepoužijem.

Ostal som pri tomto aj keď je drahší. Metabondy sú odlišné pôsobením - reakciou ich aktívnej zložky (zložiek) s povrchovou mikrovrstvou kovu a zmenou jej štruktúry, vlastností pri teplotách a tlakoch. Pred rokmi sa mi dostali do rúk fotokópie necelej stovky výsledkov testov, meraní a porovnaní jednotlivcov aj firiem nie len zo Slovenska no tie nezverejním. Nemôžem a nechcem, sú tam mená, kontakty atd.

Stačí väčšinou meniť kvalitný (predpísaný) olej včas, 30000 km je moc, netrápiť motory, tankovať kvalitné palivá - nikde som nenapísal, že pri takom prístupe nie :) Toto je bonus ak časté štarty studených motorov, strata mazania, ochrana pred poškodením nikasilovej mikrovrstvy (premenlivý tlak v mnohých moderných autách sa prejaví časom) atd. Neche sa mi viac rozpisovať.
mLuks
Addict
Addict

starysomar napísal: 22 feb 2025, 18:53 Nižšie trenie, straty v motore (strojoch) - nižšia spotreba, aj bez merania, dokazovania.
Ale metabond nie je jediná vec, čo to dokáže.
Ani ja nerozporujem, že sú lacnejšie a niektoré aj "dobré". Do palív aj do olejov. VIFy, niečo od BG, K2 aj viacerých iných. Niektoré moc nie. To nechem rozvádzať len okrajovo - ak je niečo (to isté) "na všetko", teda to isté do palív, všetkých olejov vrátane olejov automatických prevodoviek..., ja to nepoužijem.
Ostal som pri tomto aj keď je drahší.
Znovu len tvoja subjektivita. Hlavne, že pri premiových palivách si necháš prevŕtať koleno kvôli pár eurám, ale pri metabonde ti nevadí, že je drahší a že existujú aj lacnejšie veci, ktoré dokážu to isté.
Metabondy sú odlišné pôsobením - reakciou ich aktívnej zložky (zložiek) s povrchovou mikrovrstvou kovu a zmenou jej štruktúry, vlastností pri teplotách a tlakoch. Pred rokmi sa mi dostali do rúk fotokópie necelej stovky výsledkov testov, meraní a porovnaní jednotlivcov aj firiem nie len zo Slovenska no tie nezverejním. Nemôžem a nechcem, sú tam mená, kontakty atd.
Ja mám doma jadrový fúzny reaktor ale neukážem ho.
Čo nemôžeš zverejniť, ukázať, preukázať nemá pre objektívnu diskusiu relevantný význam a teda ako by to ani neexistovalo. Čiže to aj zbytočne spomínaš a zbytočne sa tým budeš oháňať, pretože v diskusii si veci musí vedieť overiť aj druhá strana. To je to isté ako s tou štúdiou z tej vysokej školy, vyššie som ti položil otázky a si ich odignoroval. Ak si tu štúdiu zaplatil/objednal metabond čisto na svoj produkt, stáva sa irelevantnou pretože sa nedá garantovať objektivita danej štúdie.

Teraz zopár tvojich citácií.
Stačí väčšinou meniť kvalitný (predpísaný) olej včas, 30000 km je moc, netrápiť motory, tankovať kvalitné palivá - nikde som nenapísal, že pri takom prístupe nie :)
starysomar napísal: 18 nov 2023, 9:03 Pre mňa je zaujímavý aj reálnou úsporou (a prínosom k ekológii, čerpaniu prírodných zdrojov) - stojí menej, než ušetrí a mojim presvedčením, že nie je optimálne vyrábať a kupovať a míňať zbytočne viac, ak niečo môže slúžiť lepšie a dlhšie.
starysomar napísal: 21 sep 2024, 9:08 Na okraj - longlife oleje sú nezmysel, výrobcov do toho tlačia prehnané požiadavky huráekológie. Kto trošku vie o čom to je, mení do 15000 km.
A teraz to čo sa píše pri metabond produkte do oleja
Olej ošetrený Metabondom stráca svoju mazaciu vlastnosť neskôr, čím sa predĺži interval výmeny oleja, čím sa zníži environmentálna záťaž životného prostredia.
Mne z toho vychádza, že cieľom metabondu by malo byť aj to, že z normálneho oleja vyrobi longlife olej (ktorý je podla teba nezmysel), tým predĺžiť interval výmeny oleja (čo ty tiež považuješ za nezmysel) v rámci lepšej ekológie (čiže podľa teba huráekológia).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

- nie je jediná
- že pri premiových palivách si necháš prevŕtať koleno - dríst.
- objektívnu diskusiu viem viesť s tým, kto sa nesnaží za každú cenu vyrývať.
- čím sa predĺži interval výmeny oleja - nepredlžujem hoci by sa dalo.

Keďže máš nutkanie robiť posmešky a vyrývať - šachy s holubom skončili.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nikto tu neryje, len cakame od teba argumenty a fakty. Napisat, ze mas fotografie a merania, ale nezverejnis to, lebo nechces a nemozes, tak to je proste na smiech. To ako keby prokurator na sude prehlasil, ze ma priznanie protistrany o vrazde, ale neukaze ho, lebo nemoze. Co urobi sud? Urobi to, ze taketo priznanie neexistuje.

Pytal som sa ta do coho davas Metabond, ze ci do oleja, do nafty alebo kam? Nevsimol som si odpoved.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Megasel do nafty.
PRO do motorového oleja (k 5W30 a 10W40).
GT PLUS do prevodového oleja.
Prehliadol som otázku, prepáč.
mLuks
Addict
Addict

starysomar napísal: 22 feb 2025, 19:39 - nie je jediná
no vidíš, preto slová o výnimočnosti metabondu nie su na mieste, alebo nie su objektívne. Proste na trhu je xyz vecí ako metabond a tie dokážu robiť to isté a pokiaľ neexistuje nejaké objektívne laboratórne porovnanie všetkých týchto produktov, v ktorom by matebond vyšiel najlepšie, tak tvoje merania, tvoje skúsenosti, tvoje pocity budú vždy len tvoje subjektívne a tak by si ich mal aj prezentovať
- že pri premiových palivách si necháš prevŕtať koleno - dríst.
tvoje vety hovoria o ničom inom
"kombinácia priaznivej ceny a dostatku kvalitných aditív. No i tak cenou lepšie vychádza obyčajné a hoci ten VIF si dávať sám."
"Ak je dostupné prémiové palivo za cenu obyčajného"
Ako som písal, ja tankujem premiové nehľadiac na to, koľko stojí. Ak je nejaká akcia, a viem ho natankovať lacnejšie, tak je to plus pre mňa.
- objektívnu diskusiu viem viesť s tým, kto sa nesnaží za každú cenu vyrývať.
čo je vyrývanie na tom, že sa pýtam na základné veci, napr. ohľadom tej študie matebondu na VŠ? Čo je vyrývanie na tom, že chcem od teba nejaké dáta? Čo je vyrývanie na tom, že som skeptický k nejakému produktu? Ty to prezentuješ, ja sa pýtam. Ale ty máš problém s tým, že ja sa pýtam, ty máš problém s tým, že ja neverím marketingu metabondu, ty máš problém s tým, že ja vidím subjektivitu v tvojich testoch, merianiach, skúsenostiach, ty máš problém s tým, že ja neprijímem jednu jedinú VŠ, ktorá testovala metabond na objednávku ako relevantný fakt, ty máš problém s tým, že ja upozorňujem na to, že to čo dokáže metabond, vedia robiť aj lecnejšie aditíva a možno to dokonca vedia robiť aj lepšie.

Ty máš celkovo problém s tým, že ja spochybňujem tvoj názor. A pritom ho spochybňujem oprávnene, lebo žiadne objektívne fakty o tom, že by metabond mal byť vyvolený medzi aditívami si v tejto téme nepredniesol. (podobnosť s veriacimi čisto náhodná)
- čím sa predĺži interval výmeny oleja - nepredlžujem hoci by sa dalo.
tou citáciou som pokazoval na rozpor medzi tvojimi názormi a názormi výrobcov metabondu.
Keďže máš nutkanie robiť posmešky a vyrývať - šachy s holubom skončili.
Presne takto pristupujú aj veriaci ľudia k diskusii, ak na nich človek vytiahne fakty a veci na ktoré proste nevedia reagovať. Ja len pevne dúfam, že Metabondizmus nebude ďalšia registrovaná cirkev na ktorú sa budem musieť zo svojích daní skladať.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Par dni si vsimam ze tato tema je nejaka aktivna ale neotvoril som ju lebo som vedel co v nej bude.
Uz mi to ale nedalo a nakukol som. A je tu presne co som cakal :D
heker
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 22 feb 2025, 12:41 Heker - "nepodsúvam argumenty". Nerozporujem mechanikov.
Keby ma živil repas trysiek, turba, cena montáže (a akovýrobcu predaj dielov) atd, tiež by som bol tvrdo proti. Logicky. Hádam necheš aby Ti mechanik odporučil čo mu uberie zárobok.
Jeho zivy autodielna ako taka, kedze ma 4 zdvihaky a najlepsie zaraba za zakaznikoch, ktori pridu menit olej, brzdy, capy, naplnit pred letom klimatizaciu, prezut gumy a spravit geometriu

Tych, ktori pridu so zlymi vstrekmi je zlomok, pri tryskach u VW typu PD za to povacsine meni za nove. Cize sa vyberu stare, hodia na stolicu, tam ukaze zle hodnoty, hodi nove, vymeni palivovy filter a vari aj olej, nakoduje trysky a mozes jazdit. Do vlastnych aut si on ani mechanici nedavaju ziadne aditiva, preco asi?

Aj ked dava nahradne diely, tak tam neda ziadny smejd, lebo si nechce kazit meno a radsej vezme zlatu strednu cestu. Raz chcel kamarat nieco menit s tym, ze si prinesie vlastny diel. Povedal, ze v pohode, ale ze ak pride so znackou Starline ci co to chcel kupit, tak ze mu to menit nebude, lebo si to nechce vziat na zodpovednost.

Zaraza ma vsak to, ze jedine nazor tvojho mechanika je spravny a nikoho ineho.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zas v poslednej vete zavadzas.
heker
Redeemer
Redeemer

Vidim, ze si sa nezmohol na lepsiu reakciu. Nevadi, mozes nas tu pourazat, dat sem dake detske prirovnania, napisat otrepane frazy a bude to taka klasika od teba.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nechapem o co ti ide. Zjavne len
skriepit sa, zadrapovat.
Co z toho mas?
mLuks
Addict
Addict

heker napísal: 25 feb 2025, 11:05 Vidim, ze si sa nezmohol na lepsiu reakciu. Nevadi, mozes nas tu pourazat, dat sem dake detske prirovnania, napisat otrepane frazy a bude to taka klasika od teba.
Tak pisal, ze sachy s holubom skoncili. Tak asi sa jemu ako holubovi uz nechce obsierat sachovnicu, zhadzovat figurky a tvarit sa pritom ako vitaz.

Autoeditácia príspevku po 1 min 38 sek:
starysomar napísal: 25 feb 2025, 12:40 Nechapem o co ti ide. Zjavne len
skriepit sa, zadrapovat.
Co z toho mas?
ved minule si sa stazoval "uz je tu dlhsie ticho" a teraz sa zas stazujes, ze tu neni ticho a reagujeme na teba?

Co vlastne chces?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Chce aby sme bez vahania suhlasili so vsetkym co napise. A na konci este prezehnanie.
mLuks
Addict
Addict

V mene kuľky, i vačky, i ojnice Metabondom premazanej, amen
Napísať odpoveď