Sme stale otroci?

Diskusie na politické témy...

Sme stale otroci?

Ano, skoro vsetci
5
20%
Ano, cast obyvatelstva, aj Slovakov
7
28%
Ano, ale prevazne len v chudobnych krajinach
2
8%
Ano, ale iba ludia bez moznosti volneho pohybu
3
12%
Nie
8
32%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 25

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Sme stale otroci?

Príspevok od používateľa Dreamer »

javatar napísal: 31 aug 2026, 19:09Ak by si toto chcel mat udrzatelne tak by si musel mat dost velku kazivost a to je potom prast ako uhod.
Nie, predsa udrzatelne znamena, ze tovar vydrzi dlhsie, tie zdroje su obmedzene.

Prave dlhsia trvanlivost, zaruky, by umoznili skratenie pracovneho casu.
javatar napísal: 31 aug 2026, 19:09Mas moznost si ho bud kupit alebo vypestovat. Oba su ekonomicka aktivita, jeden sposob peniaze toci, druhy nie. A ak si si nieco v zivote vypestoval / vychoval zviera tak chapes, ze je lepsie ked sa to robi vo velkom.
To ale nie je takto cierno-biele, moznosti je vela:
- vypestovat si vsetky suroviny, chovat zvierata, robit zabijacky, prakticky nemozne
- kupit si zakladne suroviny a jedlo si uvarit
- kupit si polotovary a jedlo si navarit
- kupit si hotove jedla a to len zohriat
- isto do restauracie a jedlo iba zjest
- nechat si donaskou priniest jedlo domov a jedlo zjest

Prave tu su moznosti pre premiove priplatky, ktore umoznia skratenie pracovneho casu, kedze znizi dopyt po donaskach.

Potom je skupina ludi, ktora ma malo casu aj malo penazi, ti si kupia nezdrave, lacne hotove jedla, iba to ma opat zdravotne nasledky a to opat vytvara zbytocnu pracu pre zdravotnictvo, vytvara invalidov, ktori nezarabaju, ale naopak cerpaju peniaze od statu, zjednodusene, takze opat zvysuje potrebu ludskej prace, retazova reakcia.

Obmedzenia, ci uz pri tovaroch, ci jedle, nie su nutne, prave to by vyriesili premiove priplatky.

Kratsia pracovna doba by priniesla viac volneho casu a tym aj moznosti tocenia penazi pre volnocasove aktivity, ktore by casto nevyzadovali zbytocnu vyrobu, ani tak vela ludskej prace, napr. v turizme, cestovani, kulture, elektronickej zabavy...
Ludia tocia peniaze a mozu sa specializovat, mat viac casu
To je omyl, ludia pracuju 50 rokov skoro kazdy den, to nie je viac casu, to je takmer ziadny cas.

Preto som navrhoval ten rezim 3-1-3-7, kedy by ludia pracovali v dvoj-tyzdnovych cykloch 3+3 dni, nasledne by mali 7 dni volna.

Po spocitani to je 25 rokov volna celozivotne, bez zapocitania volnych nediel.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Paci sa mi ako si svoj nazor nenechas ovplyvnit argumentami inych.
Ja hovorim o tom, ze bud sa k jedlu dostanes tak, ze zan zaplatis alebo ze zan nezaplatis a ty mi napises, ze to nie je cierno biele a napises mi 5 sposobov ako si za jedlo zaplatit. Ze argument bol o nezmyselnosti tvojho tvrdenia (peniaze sa nemusia tocit), si pohodlne odignoroval.

Najskor zhrniem preco sa peniaze musia tocit:
Peniaze sa tocia viac, ludia sa mozu viac specializovat. Peniaze sa tocia menej, ludia musia viac makat na zakladnejsich veciach.
Ludia pracuju 50 rokov skoro kazdy den, ale kolko z nich robi priamo produkty dennej spotreby? Ak pracujes na niecom co nie je produktom dennej spotreby tak "netocenim penazi" eliminujes tieto pozicie ako prve. Napriklad taky vyskum a tvoje oblubene inovacie.

K udrzatelnosti kvalitnych produktov:
Ako producent kvalitnych produktov potrebujes mat zakaznikov (aby si napr. mohol platit svojich zamestnancov). Ak nasytis trh (teda viac produktov uz ludia nepotrebuju) a tvoje produkty sa kazia minimalne a opravovat ich moze kazdy tak skrachujes. Nechap ma zle, aj mne nizka kvalita produktov lezie na nervy ale predstav si to z druhej strany - podnikatel investuje usilie, prostriedky, zamestna ludi, vytvori a predava kvalitny produkt aby za 10 rokov mohol vsetkych prepustit a fabriku zavriet pretoze uz nikto produkt nepotrebuje. Jedine ak vytvori planovane alebo psychologicke zastaravanie. O tejto udrzatelnosti som hovoril, nie o prostriedkoch.

Tvoj system neriesi vela veci, celkovo si predstavujes nieco ako "ludia aby pracovali menej, za plat, ktory je pokryty z kupy menej produktov, produkty by mali byt standardizovane ale stale by malo dochadzat k inovaciam". Takto mi znies, pokojne ma oprav ak sa mylim.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Dreamer napísal: 31 aug 2026, 20:09To je omyl, ludia pracuju 50 rokov skoro kazdy den, to nie je viac casu, to je takmer ziadny cas.
Mozno si to neuvedomujes ale ides uplne proti kapitalizmu (co nemusi hned vadit) a zasahujes mierne az komunizmus - hospodarske planovanie.

Pred 70r si bezny obcan musel skoro vsetko vypestovat a postavit sam. Prave vtedy sa peniaze netocili lebo ich v skoro vobec nemali. A aby to obcan dokazal tak musel lopotit v podstate cely den. Starost o dobytok, pozemok, atd je neskutocny zrut casu.
Takze by to malo presne opacny efekt ako chces dosiahnut :)

javatar napísal: 31 aug 2026, 22:01 a tvoje produkty sa kazia minimalne a opravovat ich moze kazdy tak skrachujes.
No tak tu tovaren bude mat stat...wait a minute :D
Napísať odpoveď