Nie, predsa udrzatelne znamena, ze tovar vydrzi dlhsie, tie zdroje su obmedzene.javatar napísal: 31 aug 2026, 19:09Ak by si toto chcel mat udrzatelne tak by si musel mat dost velku kazivost a to je potom prast ako uhod.
Prave dlhsia trvanlivost, zaruky, by umoznili skratenie pracovneho casu.
To ale nie je takto cierno-biele, moznosti je vela:javatar napísal: 31 aug 2026, 19:09Mas moznost si ho bud kupit alebo vypestovat. Oba su ekonomicka aktivita, jeden sposob peniaze toci, druhy nie. A ak si si nieco v zivote vypestoval / vychoval zviera tak chapes, ze je lepsie ked sa to robi vo velkom.
- vypestovat si vsetky suroviny, chovat zvierata, robit zabijacky, prakticky nemozne
- kupit si zakladne suroviny a jedlo si uvarit
- kupit si polotovary a jedlo si navarit
- kupit si hotove jedla a to len zohriat
- isto do restauracie a jedlo iba zjest
- nechat si donaskou priniest jedlo domov a jedlo zjest
Prave tu su moznosti pre premiove priplatky, ktore umoznia skratenie pracovneho casu, kedze znizi dopyt po donaskach.
Potom je skupina ludi, ktora ma malo casu aj malo penazi, ti si kupia nezdrave, lacne hotove jedla, iba to ma opat zdravotne nasledky a to opat vytvara zbytocnu pracu pre zdravotnictvo, vytvara invalidov, ktori nezarabaju, ale naopak cerpaju peniaze od statu, zjednodusene, takze opat zvysuje potrebu ludskej prace, retazova reakcia.
Obmedzenia, ci uz pri tovaroch, ci jedle, nie su nutne, prave to by vyriesili premiove priplatky.
Kratsia pracovna doba by priniesla viac volneho casu a tym aj moznosti tocenia penazi pre volnocasove aktivity, ktore by casto nevyzadovali zbytocnu vyrobu, ani tak vela ludskej prace, napr. v turizme, cestovani, kulture, elektronickej zabavy...
To je omyl, ludia pracuju 50 rokov skoro kazdy den, to nie je viac casu, to je takmer ziadny cas.Ludia tocia peniaze a mozu sa specializovat, mat viac casu
Preto som navrhoval ten rezim 3-1-3-7, kedy by ludia pracovali v dvoj-tyzdnovych cykloch 3+3 dni, nasledne by mali 7 dni volna.
Po spocitani to je 25 rokov volna celozivotne, bez zapocitania volnych nediel.