Slovania, Slováci

Diskusie na politické témy...
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Ujo Marky »

Odporucam si pozriet tuto stranku

Kód: Vybrať všetko

http://www.zaborsky.blogspot.com/
Su to dejiny Slovenska a Slovakov od Mojmira I. (je tam sice napisane ze od IX storocia ale aj skor..)
kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa kali520 »

P3BO napísal:1 je v tom rozdiel velmi velky ak by moj prapradedko hovoril pisal po nemecky a nemal by ani sajn o slovenskom jazyku tak je potom smiesne oznacovat ho Slovakom .
Jeho ano, teba asi nie, ked rozpravas po slovensky a narodil si sa na uzemi slovenskeho statu slovenskym rodicom.
P3BO napísal:to nie je podmienka kralovstvo tvori skupina ludi zijucich na uzemi ktore niekto spravuje nemas dodrzane podmienky aby hovorili jednym jazykom ci mali spolocne tradicie proste je uplne jedno kto v state ci uz demokratickom alebo monarchistickom zije vid priklad balkanu
Samozrejme ze neni. Ale pisal som ze Velku Moravu tvorili prevazne Slovaci a Moravania. Istotne tu boli aj ine etnika a narody ale zrejme nie v tak velkom pocte. Na cele boli krali ktori mali slovanske mena, Mojmir, Rastislav, Svatopluk a pod., takze je velka pravdepodobnost ze patrili bud k slovenskemu alebo moravskemu narodu, popripade inemu slovanskemu narodu.
P3BO napísal:Ak by som tvoju teoriu zobral do uvahy ako spravnu tak potom slovensky narod nikdy neexistoval pretoze bol narodom uhorskym .
Budem sa znova opakovat ale co uz, existoval vo Velkej Morave, tak isto existoval aj v Uhorskom kralovstve a existuje az do dnes.
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

P3Bo napísal:Kali520:1 je v tom rozdiel velmi velky ak by moj prapradedko hovoril pisal po nemecky a nemal by ani sajn o slovenskom jazyku tak je potom smiesne oznacovat ho Slovakom .
Asi si zaspal dobu pretoze nazov statu popripade prislusnosti nemusi byt zhodny s jazykom, po nemecky rozpravaju napr. rakusania, svajciari a kdejake ine narody, americania rozpravaju anglicky, v statoch afriky je zase velkym obsadenim francuzstina, neviem preco teda clovek co hovori nemecky by nemohol byt slovakom

napr. ja mam dve obcianstva no som slovak lebo zijem na slovensku nie preto ze rozpravam slovensky :wink:
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

Heh ale narodnost sa ziskava ak si potomkom niekoho kto taku narodnost uz ma :P Statna prislusnost je ina vec teda obcianstvo :P Niekto kto ma matku Slovenku zije v Nemecku a rozprava po nemecky je podla mna stale Slovak :P
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Kali: dufam ze sa stale nachadzame v diskusii a ze to nepreustuje do hadky to by ma mrzelo tak zacnem teda . : ))

Kali ja hovorim to ze je rovnako mozne ze sa prekrucaju fakty ? Ze sa z narodu ktory nemal so slovakmi okrem uzemia nic spolocne snazia vyselektovat Slovenske postavy ? Neviem kde som to cital ale proste slovania boli v svojej dobe najpocetnejsim narodom na sile ale proste nikdy nedrzime po hromade. My nemame cit pre velke narody . Ovela radsej prijme Slovan ruku cudzieho pana ako ineho svojho krajana . [take su dejiny - samova risa] Preco sa stale snazis dokazat ze Slovensko a narod je taky vyznamny ze ma vlastne dejiny ? Aky to ma vyznam ? Uz som za taketo myslienky dostal par k- ale nikto mi na otazku naco je dobre samostatne Slovensko poriadne[vlastne vobec] neodpovedal .Kali predstav si ze si Nemec ale Nemecko sa ako take nikdy nespojilo a su roztrusene na desiatky malych statikov ako kedysi . A teraz si povedz bol by si hrdy na svoju krajinu viac keby bola spojena v jednotne nemecko a kazdy by ju po svete poznal ako svetovu mocnost alebo by si bol viac hrdy keby bola velka par tisicov km stvorcovych ?

Ja som si na to odpovedal a pisal som to do viacerych tem tu na hojku , nechapem drobeniu SLovanskych statov pricom mame ako materialnu tak ludsku prevahu odstavit raz a navzdy germanske narody [v dnesnej dobe by bola konkurencia aj cina a spol. - zlta rasa ] na bocnu kolaj a ukazat ze sme schopny nieco vytvorit . Ale my nie radsej sa kazdy rozdeli na trojmilionovy stat a potom vsetci pekne nakluseme pod vlajku EU. Som hrdy na to ze som Slovan ale Slovensky narod je nonsens sformovany v kus naozaj zvlastne vytvarovaneho statu v strede europy ktory nie je nic viac nez krizovatka ciest a nic ine z neho nikdy ani nebude.

Sheep: krija to uz pisal v takom pripade hovorime o politickom narode .... ohladom rakuska - je samostatne lebo take boli podmienky rozdelenia europy po 2 WW. ...nezabudaj ze rakusania heilovali este viac ako nemci ked k nim zavital A.H.
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

P3Bo ma pravdu! Keby sa Juzny, Vychodny a Zapady Slovania spojili, bol by to podla mna najsilnejsi stat na planete alebo federacia alebo co :) Len problem je v tom ze jeden Slovansky narod ma vzdy silnejsie postavenie ako ten druhy (vid Juhoslavia, este predtym velke Srbske Kralovstvo, Cesko-Slovensko)to by sa malo zrusit a vsedko by bolo fajn :P Keby to viedli ludia, ktory pojdu v krokoch predkov (nie komunisti)tak by sme sa mohli rozlucit s nacionalizmom ako ho pozname a zoznamit sa s panslavizmom :)
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

P3Bo napísal:Ja som si na to odpovedal a pisal som to do viacerych tem tu na hojku , nechapem drobeniu SLovanskych statov pricom mame ako materialnu tak ludsku prevahu odstavit raz a navzdy germanske narody [v dnesnej dobe by bola konkurencia aj cina a spol. - zlta rasa ] na bocnu kolaj a ukazat ze sme schopny nieco vytvorit . Ale my nie radsej sa kazdy rozdeli na trojmilionovy stat a potom vsetci pekne nakluseme pod vlajku EU. Som hrdy na to ze som Slovan ale Slovensky narod je nonsens sformovany v kus naozaj zvlastne vytvarovaneho statu v strede europy ktory nie je nic viac nez krizovatka ciest a nic ine z neho nikdy ani nebude.
A aký by mal byť podľa teba ich úradný jazyk?
Sheep
Addict
Addict

Ujo Marky napísal:Heh ale narodnost sa ziskava ak si potomkom niekoho kto taku narodnost uz ma :P Statna prislusnost je ina vec teda obcianstvo :P Niekto kto ma matku Slovenku zije v Nemecku a rozprava po nemecky je podla mna stale Slovak :P
no ved to som aj myslel nie? ja som narodeny na slovensku
P3bo: AH bol taktiez z rakuska nie?
Ale suhlasim s tym ze mi realnu historiu nemame.
Ja si myslim ze vsetky velke krajiny vznikali spojenim mensich a vytovorili silne velmoci co im trva dodnes. Ale zatial my sme robili co?

btw: stejne je to uz len historia, neexistuje ziadne slovensko, nemecko, cesko, existuje uz len europska unia, ci si v nemecku alebo v anglicku si vlastne doma :)
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

Sheep, som sokovany. Na to, co si prave predviedol nenachadzam slov, uprimne, no na jedno u teba predsalen zareagujem...
Sheep napísal:Ale suhlasim s tym ze mi realnu(?) historiu nemame.
Bodaj by sa mnohe narody- vratane napr. toho ceskeho- mohli tesit z historie, aku mame my- Slovaci. Zial, p.i. aj z pristupu k historii, aky si prave predviedol, pramemni ten vseobecne znamy komplex maleho slovenskeho naroda.

PS: V sirsom zmysle sa dnes medzi Cechov pocitaju aj Moravania, ktorych som v kontexte prikladu vyssie na mysli nemal :!:
Sheep
Addict
Addict

Tomasito napísal:Bodaj by sa mnohe narody- vratane napr. toho ceskeho- mohli tesit z historie, aku mame my- Slovaci. Zial, p.i. aj z pristupu k historii, aky si prave predviedol, pramemni ten vseobecne znamy komplex maleho slovenskeho naroda.

PS: V sirsom zmysle sa dnes medzi Cechov pocitaju aj Moravania, ktorych som v kontexte prikladu vyssie na mysli nemal :!:
pozri, neviem co si cakal, ale cela nasa politicka historia su len basnicky od autorov nespokojnych s vtedajsim systemom to je vse
Tomasito
VIP
VIP

P3Bo napísal:Preco sa stale snazis dokazat ze Slovensko a narod je taky vyznamny ze ma vlastne dejiny? Aky to ma vyznam ? Uz som za taketo myslienky dostal par k- ale nikto mi na otazku naco je dobre samostatne Slovensko poriadne[vlastne vobec] neodpovedal.
Pretoze stat predstavuje najvyssiu formu narodneho bytia. Pokial na tvoju otazku doteraz nikto nenasiel odpoved, som rad, ze som ti ju mohol sprostredkovat prave ja. Zial, po tom, ako som si precital tvoje nazory, pochybujem, ci si vobec ochotny zamysliet sa a pochopit jej vyznam. Pojmy ako statnost, svojbytnost, suverenita ci zvrchovanost v sebe nesu vela, a to prave v priamej suvislosti s dejinami naroda. Nie nadarmo sa zvykne hovorit zname: "Kto si nevazi a nepamata svoju historiu, musi si ju prezit odznova", prip. "Historia je skolou pre buducnost. Narod, ktory si nevazi svoju historiu, nie je narodom" atd. (nie len u nas).

BTW. ak by sme pokracovali v logike tvojich otazok, pokojne by sme sa mohli pytat: "Preco je pre ktorykolvek stat a narod take vyznamne, ze ma vlastne dejiny? Aky to ma vyznam?" Tvoje otazky su jednoducho zvratene P3Bo, pricom za zvratene by ich povazovali v kazdej krajine, kde si ludia co i len minimalne vazia historiu svojho naroda a suverenitu vlastneho statu.

PS: Pokial sa jedna o tuto temu, ziadnu k- si nedostal. Pokial sa jedna o ine temy, pokus sa ich v tejto suvislosti nespajat.
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

Sheep napísal:pozri, neviem co si cakal, ale cela nasa politicka historia su len basnicky od autorov nespokojnych s vtedajsim systemom to je vse
Heh ale historia nieje iba politicka :D A aj tej mame dost, povedz mi aku historiu maju Americania? Jedina vec ze podpisali svoju ohromujucu a dokonalu ustavu ktoru si ajtak nedodrzuju, a ich zaciatok na tejto planete sa zacina: Dosli sme vyvrazdili sme a zijeme tu :(
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Tomasito dakujem za tvoje odpovede. Zvrchovanost / suverenita / narodna svojbytost to si uviedol ako argumenty ,avsak vsetko sa to v poslednej dobe straca vstupovanim do EU. Nadnarodne ciele presahuju ziavne medze chapania niektorych az prilis vlasti oddanych jedincov (tym som nechcel povedat ze ja som priklad vlastenca ==> skor naopak ). Nepochopenie vsak neznamena jeho nespravnost. A aj ked uznam ze moj nazor je nespravny a vsetko co napisem je omyl tak vies ze sa to deje . Prave teraz sa schvaluju v strediskach EU a neskor aj na Slovensku zakony ktore budu znamenat zaclenenie do obrovskeho komplexu statov . Nikde som nespomenul ze je nezmysel aby stat mal vlastne dejiny. Hisotoria naroda je zakladnym kamenom pre vznik statu. Taketo zvratene otazky som nikdy nepolozil : ) . Avsak tradicie , kultura zostava rovnaka ci uz budeme zit v Uhorsku , Cesku , ci inej krajine. Vid. priklad etnik na svete. Pozri tomasito pre mna je ta pestrejsia cast Slovenskych dejin ked sme boli sucastou vacsich celkov za namy , ale vadi mi selektovanie Slovakov uz od zaciatku co prisli na toto uzemie , to je hlupost , madarske dejiny v Uhorsku su aj nasimi rovnako ako aj ceske ale do obodbia prvej republiky a nasledne az do 91 by som sa trosku krotil so slovami o vyhradne nasej historii . Teraz budeme len dalsim statom na mape ktory vsak nikto nebude poznat iba ak v ladovom hokeji a to je podla mna smutne ....karma bola za rovnaky nazor ako teraz nazor sa nemeni iba nazov temy preto si myslim ze ich spojit mozem ; )
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

P3Bo napísal:Preco sa stale snazis dokazat ze Slovensko a narod je taky vyznamny ze ma vlastne dejiny ? Aky to ma vyznam
Lebo pre mna slovensko a jeho historia su vyznamne, nech uz je ta historia akakolvek.

Ja uz som tiez v inej teme pisal, ze by mi nevadilo nejake spolocenstvo v ktorom by bolo slovensko zaclenene a keby to spolocenstvo bolo slovanske tak by to bolo naozaj velmi pekne. Vyznam naroda je v tom, ze ho tvoria ludia so spolocnymi rysmi, ako je jazyk kultura, tradicie, nabozenstvo, psychika atd. Lenze aj ked sme slovania a s inymi slovanskymi narodmi mame vela spolocneho tak stale v tychto aspektoch sa odlisujeme ale tiez velmi podobame a to nas robi slovanmi.

EU neni vobec dobre spolocenstvo lebo v spravnom europskom spolocenstve by si kazdy narod mal tieto hodntoy vazit a zachovavat a pri tom s inymi narodmi spoloupracovat na spolocnom rozvoji, lenze EU hodnoty ako narodne povedomie, narodne tradicie atd nici a jej politika smeruje k prospechu uzkej skupiny ludi.
Tomasito
VIP
VIP

P3Bo napísal:Tomasito dakujem za tvoje odpovede. Zvrchovanost / suverenita / narodna svojbytost to si uviedol ako argumenty, avsak vsetko sa to v poslednej dobe straca vstupovanim do EU. Nadnarodne ciele presahuju ziavne medze chapania niektorych az prilis vlasti oddanych jedincov (tym som nechcel povedat ze ja som priklad vlastenca ==> skor naopak ). Nepochopenie vsak neznamena jeho nespravnost. A aj ked uznam ze moj nazor je nespravny a vsetko co napisem je omyl tak vies ze sa to deje . Prave teraz sa schvaluju v strediskach EU a neskor aj na Slovensku zakony ktore budu znamenat zaclenenie do obrovskeho komplexu statov .
Hlavny argument vsak odznel v odpovedi na tvoju otazku: "stat predstavuje najvyssiu formu narodneho bytia". Toto je ten vyznam, na ktory si sa pytal; toto je hlavny dovod, preco su pre Slovensko a slovensky narod ako taky vyznamne jeho dejiny.

Pokial ide o EU, odpovedal si si sam- sam EU vnimas ako komplex statov, t.j. do EU, ako medzinarodneho spolocenstva sme vstupovali ako suverenny stat a ako suverenny stat v nom aj hajime svoje zaujmy- podla rovnakych pravidiel ako ostatne clenske staty EU. Jednym zo zakladnych principov EU je prenasanie pravomoci narodnych statov na medzinarodne europske institucie (pokojne mozes povazovat za dalsi vyznam existencie Slovenska, ako formy zavrsenia narodneho bytia Slovakov).

V inych temach sa mozme bavit o vyzname a zmysle EU a mozno budes prekvapeny mojim nazorom, ale nechapem, ako mozes ucastou Slovenska v EU bagatizovat samotny vyznam existencie slovenskej statnosti. Opakujem, rovnako by som nechapal, pokial by si sa rovnakym sposobom snazil bagatelizovat vyznam statnosti ktorehokolvek ineho clenskeho statu EU. That´s it
P3Bo napísal:Nikde som nespomenul ze je nezmysel aby stat mal vlastne dejiny. Hisotoria naroda je zakladnym kamenom pre vznik statu. Taketo zvratene otazky som nikdy nepolozil : ) .
Kde tvrdim opak? Pokusme si nezamienat pojmy s dojmami. Vychadzal som vylucne zo znenia tvojej otazky, akurat som zamenil "Slovensko a narod" za “ktorykolvek stat a narod”. Chcel som totiz poukazat na absurdnost tvojej logiky, a to bez ohladu na to, ktoreho statu a naroda by sa tykala. Moje otazky vsak ostali nezodpovedane napriek tomu, ze ich jadro tvoria tvoje slova.
P3Bo napísal:Avsak tradicie , kultura zostava rovnaka ci uz budeme zit v Uhorsku , Cesku , ci inej krajine. Vid. priklad etnik na svete.
:o

Myslim, ze nasa diskusia prave skoncila, pricom citaty vyssie pokojne ignoruj- v suvislosti s touto temou sa ta zjavne netykaju.
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

Myslim si ze tradicie a kultura neostavaju rovnake. Lebo ked do nasich krajov dosli krestania, zmenili sa nam tradicie nehovorim ze uplne, nieco ostalo ale zmenili sa. Potom ked dosli "Madari" tiez nieco sa prisposobili oni nam a mi im, ked dosli Turci to iste... Takze vazdy ked sa miesaju rozne druhy nieco z toho povodu zanikne. Podla mna je EU cesta ktrou zanikne vseobecne historia Slovanov a skonci sa to ako mismas vsedkych kultur, ktore budu bez historie a nebudu mat ziadnu iba ak fiktivnu hodnotu.
Tomasito
VIP
VIP

Ujo Marky napísal:Myslim si ze tradicie a kultura neostavaju rovnake. Lebo ked do nasich krajov dosli krestania, zmenili sa nam tradicie nehovorim ze uplne, nieco ostalo ale zmenili sa. Potom ked dosli "Madari" tiez nieco sa prisposobili oni nam a mi im, ked dosli Turci to iste... Takze vazdy ked sa miesaju rozne druhy nieco z toho povodu zanikne.
Suhlas, pricom uz len dodam, ze historia ponuka mnozstvo prikladov, kedy pod vplyvom inych narodov mensie narody doslova zanikli, resp. sa asimilovali. Nieco obdobne nam napokon hrozilo nie len v obdobi Uhorska, ale aj v obdobi 2. sv. vojny, ked bol Hitler pred Mnichovom ochotny rozdelit Slovensko medzi Madarsko a Polsko (nikto vtedy nemohol vediet, ako sa bude situacia vyvijat, pricom si zoberme, ake nasledky na uzemi juzneho Slovenska po sebe dodnes zanechala prva Viedenska arbitraz).
Ujo Marky napísal: Podla mna je EU cesta ktrou zanikne vseobecne historia Slovanov a skonci sa to ako mismas vsedkych kultur, ktore budu bez historie a nebudu mat ziadnu iba ak fiktivnu hodnotu.
Ak by to malo byt o tomto, v takom pripade sa diskutuje na nespravnej "pode"
http://www.hojko.com/co-prinieslo-clens ... 51991.html
http://www.hojko.com/lisabonska-zmluva-t85008.html
http://www.hojko.com/vystupenie-z-eu-t54364.html
http://www.hojko.com/slobodomurari-illu ... 55883.html
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

Velmi dobrym prikladom na toto su takzvany Luzicky Srby ;)
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

Ujo Marky napísal:P3Bo ma pravdu! Keby sa Juzny, Vychodny a Zapady Slovania spojili, bol by to podla mna najsilnejsi stat na planete alebo federacia alebo co :) Len problem je v tom ze jeden Slovansky narod ma vzdy silnejsie postavenie ako ten druhy (vid Juhoslavia, este predtym velke Srbske Kralovstvo, Cesko-Slovensko)to by sa malo zrusit a vsedko by bolo fajn :P Keby to viedli ludia, ktory pojdu v krokoch predkov (nie komunisti) tak by sme sa mohli rozlucit s nacionalizmom ako ho pozname a zoznamit sa s panslavizmom :)
P3Bo ma pravdu z casti. mame tendenciu sa neustale rozdelovat, osamostatnovat. ale je to za jedinym ucelom: ziskat slobodu. ale dospejeme do urciteho bodu, ked sa uz dalej delit neda (ak odhliadneme od okolnosti, ake sa stali napr. s koreou). nemusime sa spajat a aj tak nam (slovanom) patri takmer 1/5 suse na planete Zem (1/5 zo 150 mil. km2). a to uz po dlhe starocia.
k tomu este doplnim, ze dnes si vedci a historici kladu jednu zasadnu otazku (plnim slayove prianie vratit sa na zaciatok): ako je mozne, ze slovania obsadili taky velky kus zeme v priebehu cca dvoch storoci (okolo 5.-teho storocia)??? (ak vas este nejaka napadne, napiste).
1. uz sme tu boli, alebo pocas stahovania narodov sme sa posunuli iba o kusok na zapad.
2. nikto toto uzemie hustejsie neobyval. za tym nikto, ale trepa doplnit, ze nikto, kto by sa bol postavil milionovej vlne slovanov. dokonca sa niekde spomina, ze ak by slovania v tom case chceli, tak pridu az k pobreziu atlantickeho oceanu.
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

To je sice pekne ze nam patri tolko zeme ;) Ale co s nou? Porovnaj si slovanske staty byvalej Juhoslavie ked este bola a teraz. Ked bola Juhoslavia, Slovaci tam chodili vykukany ze jake je to tam uzasne a vsedko. Teraz za pozri ked taky Srb dojde sem... ovela lepsie je tu skoro vsedko ako tam... Spojeny a zrovnopravneni by sme mali urcite vacsiu silu ako teraz.

A k teme: Niesu ziadne nalezy, ktore by potvrdzovali huste osidlovanie casti Europy kde dosli Slovania. Mozno prehanam aj ked poviem ze v takom sidle zilo 100-150 ludi, sice tych sidiel bolo asi vela ale ked neboli spolu nebolo im to nic platne. A je dost mozne ze sa medzi sebou ani nemuseli zabijat, cudzinci sa mohli asi pridat :P Takze nevidim problem preco by to neosidlili tak rychlo.
Napísať odpoveď