Zákon o cestnej premávke
-
denial
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zákon o cestnej premávke
aha a mas na to tvoje nie-blbe vyrozumenie aj nejaku zakonnu citaciu alebo si si to len teraz vymyslel?
podla teba je teda zmena smeru jazdy co?
to, co vyhovuje tebe, ale odporuje zakonu?
Dobrý deň, toto je Bing AI. Môžem vám pomôcť.
Áno, meníte smer jazdy. Ak sa cesta, po ktorej jazdíte, zatáča vpravo alebo vľavo, musíte dávať znamenie o zmene smeru jazdy smerovkou alebo rukou. Je to vaša povinnosť podľa zákona o cestnej premávke. Tým upozorníte ostatných účastníkov cestnej premávky na váš zámer a zvýšite bezpečnosť a plynulosť premávky
Ak by ste nedali znamenie o zmene smeru jazdy, mohli by ste spôsobiť dopravnú nehodu, ohroziť alebo obmedziť iných vodičov, chodcov alebo cyklistov. Okrem toho by ste riskovali pokutu až do výšky 60 eur.
Dúfam, že som vám pomohol. Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.
podla teba je teda zmena smeru jazdy co?
to, co vyhovuje tebe, ale odporuje zakonu?
Dobrý deň, toto je Bing AI. Môžem vám pomôcť.
Áno, meníte smer jazdy. Ak sa cesta, po ktorej jazdíte, zatáča vpravo alebo vľavo, musíte dávať znamenie o zmene smeru jazdy smerovkou alebo rukou. Je to vaša povinnosť podľa zákona o cestnej premávke. Tým upozorníte ostatných účastníkov cestnej premávky na váš zámer a zvýšite bezpečnosť a plynulosť premávky
Ak by ste nedali znamenie o zmene smeru jazdy, mohli by ste spôsobiť dopravnú nehodu, ohroziť alebo obmedziť iných vodičov, chodcov alebo cyklistov. Okrem toho by ste riskovali pokutu až do výšky 60 eur.
Dúfam, že som vám pomohol. Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.
akoze fakt? …”tym upozornite ostatnych ucasnikov na vas zamer” …a kam inam by si asi chcel ist? To chces upozornit ostatnych ucasnikov, ze “pozor zakruta”?
mam to podlozene tym, ze ma za to nevyhodil komisar na skuske z autoskoly, rovnako ani nikoho ineho, koho poznam.
Mas vobec vodicak? Ty si na skuske daval smerovku stale ked si otacal volantom?
Autoeditácia príspevku po 23 min 7 sek:
aplikuj si svoju defuniciu “zemny smeru jazdy” na jazdu po dialnici, cela D1 od PO az po RK je klukata. Ty si tam videl niekedy auta blikat smerovkami len preto lebo sa dialnica stocila doprava, potom dolava a zas doprava a pritom tie auta vobec neopustili svoj jazdny pruh? Ty to tak robis?
Vies o nejakom pripade, kedy vodic dostal pokutu od dialnicnej policie zato, ze nedal smerovky podla klukatenia dialnice?
Ked ides konstatne v pravom pruhu a das smerovku dolava preto lebo dialnica sa staca dolava, ako mam vediet ja iduci v lavom pruhu co chces robit? Ci sa chces zaradit do laveho pruhu alebo len blikas lebo si pootocil volantom dolava? Vies kolko koliznych situacii by vznikalo pri tvojej definicii zmeny smeru jazdy?
mam to podlozene tym, ze ma za to nevyhodil komisar na skuske z autoskoly, rovnako ani nikoho ineho, koho poznam.
Mas vobec vodicak? Ty si na skuske daval smerovku stale ked si otacal volantom?
Autoeditácia príspevku po 23 min 7 sek:
aplikuj si svoju defuniciu “zemny smeru jazdy” na jazdu po dialnici, cela D1 od PO az po RK je klukata. Ty si tam videl niekedy auta blikat smerovkami len preto lebo sa dialnica stocila doprava, potom dolava a zas doprava a pritom tie auta vobec neopustili svoj jazdny pruh? Ty to tak robis?
Vies o nejakom pripade, kedy vodic dostal pokutu od dialnicnej policie zato, ze nedal smerovky podla klukatenia dialnice?
Ked ides konstatne v pravom pruhu a das smerovku dolava preto lebo dialnica sa staca dolava, ako mam vediet ja iduci v lavom pruhu co chces robit? Ci sa chces zaradit do laveho pruhu alebo len blikas lebo si pootocil volantom dolava? Vies kolko koliznych situacii by vznikalo pri tvojej definicii zmeny smeru jazdy?
volantom menis smer auta, nie jazdy. pokial mas dlhu cestu bez krizovatky tak ides proste rovno, nemas ako zmenit smer jazdy.
Zmena smeru jazdy je ked si v krizovatke, pripajaci pruh, odbocovaci pruh, parkovisko alebo co. Neviem co sa tu zbytocne riesi.
Aha takže keď odbočujem v podstate na kruhový objazd, ktorý ale nemá značku "kruhový objazd", musím dávať smerovku.
Na kruhaci davas smerovku ked z neho vychadzas von.
Autoeditácia príspevku po 17 hod 48 min 54 sek:
Teraz som cital clanok, ze od aprila 2024 sa meni zakon. A najdolezitejsia zmena sa tyka prikazovych a zakazovych znaciek. Po novom u nebude krizovatka rusit znacku, ale bude zaciatok a koniec oznaceny riadnou dopravnou znackou. Takze ak niekde osadia v meste 70km/h znacku, tak bude platit cely usek az po znacku ukoncenie tohto usek,cize to moze byt o 5 krizovatiek dalej. Niekde to bude fajn, ale na druhej strane pribudne kopa zaciek. No zaroven aj odbudnu znacky, ktore boli po krizovatke. Uvidime teda.
Autoeditácia príspevku po 17 hod 48 min 54 sek:
Teraz som cital clanok, ze od aprila 2024 sa meni zakon. A najdolezitejsia zmena sa tyka prikazovych a zakazovych znaciek. Po novom u nebude krizovatka rusit znacku, ale bude zaciatok a koniec oznaceny riadnou dopravnou znackou. Takze ak niekde osadia v meste 70km/h znacku, tak bude platit cely usek az po znacku ukoncenie tohto usek,cize to moze byt o 5 krizovatiek dalej. Niekde to bude fajn, ale na druhej strane pribudne kopa zaciek. No zaroven aj odbudnu znacky, ktore boli po krizovatke. Uvidime teda.
heker ale ja som nepísal o kruháči (na príjazde tam neni značka "kruhový objazd")
S tým rušením značiek pri križovatke súhlasím, zjednoduší to pravidlá, resp. budú explicitnejšie, stačí mi len sledovať značky a nemusím za volantom bádať či tá odbočka na nejakú cestičku sa rátala za križovatku alebo nie...
S tým rušením značiek pri križovatke súhlasím, zjednoduší to pravidlá, resp. budú explicitnejšie, stačí mi len sledovať značky a nemusím za volantom bádať či tá odbočka na nejakú cestičku sa rátala za križovatku alebo nie...
A ked sa niekto pripoji v krizovatke do useku, kde plati nejaka rychlost, ako o nej bude vediet? Ty v podstate popisujes zonu s dopravnym obmedzenim a to uz funguje davno.
Ad. kruhovy objazd bez znacky kruhoveho objazdu - v takom pripade je to normalna krizovatka a neplatia ziadne pravidla kruhoveho objazdu, teda mozes ist aj vlavo - nic ti to nezakazuje.
Ad. kruhovy objazd bez znacky kruhoveho objazdu - v takom pripade je to normalna krizovatka a neplatia ziadne pravidla kruhoveho objazdu, teda mozes ist aj vlavo - nic ti to nezakazuje.
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Nie som si istý či ubudnú. Lebo ak sa na tú cestu z tej križovatky napojíš, tak tá značka tam bude musieť byť aj tak, lebo inak o nej nemáš ako vedieť a teda pre teba neplatí. Takže skôr len za "poslednou" križovatkou pribudne značka o zrušení obmedzenia.
Tiež ak som správne pochopil, to bude platiť len pre smer "rovno" (to čo sa tu inak vlastne riešilo o zmene smeru jazdy), pokiaľ na križovatke odbočíš, tak značka prestáva platiť. Som celkom zvedavý ako to bude v praxi vyzerať.
Myslim, ze takto to maju riesene uz v Nemecku. Ak niekto casto jazdi v Nemecku, tak by mohol dat relevantne informacie.
Či Nemecko alebo Rakúsko, ak je napríklad na ceste medzi obcami znížená rýchlosť na 70km/h, tak za každou križovatkou, je ďalšia značka s maximálnou povolenou rýchlosťou. Kde obmedzenie končí, tam je tiež značka. S kruhovými objadzmi je to trocha zvláštne. Napríklad ak sa ide z bratislavskej Petržalky smerom na Wolfstahl alebo Berg, tak je tam kruhový objazd, pred ktorým je znížená rýchlosť na 70km/h a tesne pred kruhovým objazdom, je značka označujúca koniec hlavnej cesty. Za kruhovým objazdom, nie je na žiadny smer značka o skončení obmedzenia rýchlosti.
Ale doľava nemôžem ísť, je tam zákaz: post2433121.html#p2433121melonSVK napísal: 22 jan 2024, 13:15Ad. kruhovy objazd bez znacky kruhoveho objazdu - v takom pripade je to normalna krizovatka a neplatia ziadne pravidla kruhoveho objazdu, teda mozes ist aj vlavo - nic ti to nezakazuje.
Ahojte, zamyslel som sa nad touto krizovatkou https://www.google.com/maps/@48.9344989 ... FQAw%3D%3D
Ide clovek v pravom pruhu, na fotke 1. Moze ist ten clovak dolava hore na most? postupne fotky 1 -> 2 -> 3 davaju vhlad na krizovatku. Z kontextu krizovatky mam pocit, ako keby tvorca znacenia nechcel dovolit taketo radenie, ze clovek v pravom pruhu ide na most. No cisto z pravidiel cestnej premavky nevidim jediny prvok, ktory by mi to mal zakazat.
Ide clovek v pravom pruhu, na fotke 1. Moze ist ten clovak dolava hore na most? postupne fotky 1 -> 2 -> 3 davaju vhlad na krizovatku. Z kontextu krizovatky mam pocit, ako keby tvorca znacenia nechcel dovolit taketo radenie, ze clovek v pravom pruhu ide na most. No cisto z pravidiel cestnej premavky nevidim jediny prvok, ktory by mi to mal zakazat.
vitaj na fore, pozeram na vodorovne znacenie a to ukazuje, kam mas ist
vdaka, tu sipku som si naozaj nevsimol 
ja jej rozumiem tak, ze na fotke c.3 sa napojis do pruhu na Stefanikovej, z ktorej sa mozes okamzite preradit do smeru na most, samozrejme s vyhodenymi smerovkami a bez prejdenia cez vysrafovany usek
Keď ide električka rovno a chcem zabočiť doľava, dávam jej prednosť. Ale čo keď po tej električkovej trati ide autobus? Tiež prednosť, že?
Jedno auto to dneska pred autobusom šmyklo a autobus ho vytrúbil. Ale pre autá (bez zapnutého majáku) to už neplatí že?
Jedno auto to dneska pred autobusom šmyklo a autobus ho vytrúbil. Ale pre autá (bez zapnutého majáku) to už neplatí že?
-
starysomar
Hardcore addict
Podľa mňa autobus prednosť nemá (ak to nie je upravené dopravnou značkou).
Je tam táto značka a potom semafor s plnou farbou (bez šípok).
Takže podľa mňa musím dať prednosť aj autobusu, pretože v podstate križujem pruhy. Autobus si ide vo svojom pruhu a zrazu by som ho obmedzil (ohrozil), podobne ako keby mi to niekto idúci 80km/h poslal do mojho rýchleho ľavého pruhu na dialnici.
Takže podľa mňa musím dať prednosť aj autobusu, pretože v podstate križujem pruhy. Autobus si ide vo svojom pruhu a zrazu by som ho obmedzil (ohrozil), podobne ako keby mi to niekto idúci 80km/h poslal do mojho rýchleho ľavého pruhu na dialnici.