Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa starysomar »

V tomto prípade áno - dať prednosť, "je upravené dopravnou značkou".
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Z čoho presne na tej značke tá prednosť vyplýva? Že má ten pruh čierne šípky a biele pozadie?
Alebo že je to pre MHD a MHD má vtedy implicitne vždy prednosť?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

zo zákona aspoň v SR ma autobus v bus pruhu prednosť, čiže ak ho pri odbáčaní križuješ, tak mu máš dať prednosť. Ak sa bus pruh končí a autobus sa chce zaradiť do priebežného jazdného pruhu rovnako si povinný mu dať prednosť. Električky majú absolútnu prednosť.

Samozrejme, stále platí veta "pokiaľ dopravná značka neurčuje inak"
Spixy
Professional
Professional

Našiel som to. V SR je to §19 (4) a v ČR je to §21 (5)
Vodič odbočujúci vľavo je povinný dať prednosť v jazde protiidúcim motorovým vozidlám i nemotorovým vozidlám, električkám idúcim v oboch smeroch, vozidlám idúcim vo vyhradenom jazdnom pruhu po jeho ľavej strane, cyklistom idúcim súbežne s cestou a chodcom prechádzajúcim cez vozovku.

Čiže ak by to bol vyhradený pruh Taxi, tak prednosť treba dať aj tým.
Ale ak by to bol vyhradený pruh pre cyklistov tak tým nie, pretože to nie sú vozidlá.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Bicykel je nemotorové vozidlo, takže aj im musíš dať prednosť v jazde.

"Nemotorovým vozidlom sa podľa slovenského zákona o prevádzke na pozemných komunikáciách rozumie akékoľvek vozidlo, ktoré sa pohybuje pomocou ľudskej alebo zvieracej sily, ako aj prívesné vozidlo a iné vozidlá bez vlastného pohonu. Do tejto kategórie patria aj bicykle s pomocným motorom s obmedzeniami, ale aj vozidlá s pohonom na ľudskú silu ako sú aj vozidlá, ktoré sa ťahajú alebo tlačia.
Príklady nemotorových vozidiel: Prívesné vozidlá, Vozidlá poháňané zvieracou silou, Vozidlá poháňané ľudskou silou, Bicykle."
Spixy
Professional
Professional

Aha pred písaním tej vety som si práveže definíciu nemotorového vozidla čítal na wikipédii a to "pomocou ľudskej sily" som nejak prehliadol. Dík
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mám za to, že sa každý absolvent vodičského kurzu stretol s výrazom nemotorové vozidlo - minimálne pri preberaní dopravných značiek :)
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Spixy napísal: 14 sep 2025, 18:12 Našiel som to. V SR je to §19 (4) a v ČR je to §21 (5)
Vodič odbočujúci vľavo je povinný dať prednosť v jazde... ...cyklistom idúcim súbežne s cestou...

Ale ak by to bol vyhradený pruh pre cyklistov tak tým nie, pretože to nie sú vozidlá.
či vľavo, či vpravo, či ide cyklista vo vyhradenom cyklo pruhu alebo len po okraji vozovky je úplne jedno. Ak odbáčaš a križuješ jeho smer jazdy musíš mu dať prednosť.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

...a netyka sa to len cyklistu, ale trebars aj kolobezkara alebo motorkara.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie je od veci si to pripomenäť a "myslieť aj za druhých" keď oni nie. Problémom je lepšie predchádzať, než ich musieť potom riešiť. Prednosť zo zákona samozrejme dať no niekedy "sa oplatí" aj tomu, kto ju v danej situácii nemal. S autom to budú plechy - s blbým cyklistom kosti. MAl som šťastie na skvelých inštruktorov ako na ťažkú mašinu tak aj na auto - občas si s vďakou spomeniem najmä na hlášky toho od motoriek - "Idete si po hlavnej a z vedľajšej Vám vybehne Tatra. Vy ste mali prvadu no žiť bude on".
Spixy
Professional
Professional

A mám ešte otázku na túto značku na D2. Jazdím tam 110 (plus/mínus...) v ľavom pruhu aj keď je pravý prázdny, pretože sa mi nechce spomaľovať na 80. A aj je to bezpečnejšie pretože nechávam pravý pruh voľný pre vychádzajúce autá. Ale porušujem tým predpisy že?
Prílohy
znacka.png
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Porušuješ.

§ 10 „Jazda v jazdných pruhoch“

(1) Mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu. V ostatných jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to potrebné na *obchádzanie, predchádzanie, otáčanie alebo na odbočovanie.
Spixy
Professional
Professional

Ja som modré auto. Fialový mercedes sa dneska vopchal predo mňa a ja som zostal stáť v križovatke čím som porušil pravidlo nevchádzať do križovatky ak ju neviem opustiť (do toho ľavého miesta som prejsť už nestihol). Vlastne asi ani nemám otázku len mi to prišlo zaujímavé že je možné porušiť predpisy nie úplne vlastnou vinou. V križovatke je prerušovaná čiara takže on to spravil legálne...
Prílohy
krizovatka.png
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ked si vchadzal do krizovatky tak si mal moznost ju opustit cize podla mna si neporusil predpis. Az ked si bol v krizovatke sa zmenila situacia.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Neviem o tom, že by sa smelo v križovatke predbiehať alebo prechádzať z pruhu do pruhu.
Spixy
Professional
Professional

Neni to zakázané, takže je to povolené (google našiel toto)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mne "kremík" vypľul toto:

"Podľa slovenského zákona o cestnej premávke je predbiehanie v križovatke zakázané. Konkrétne § 15 ods. 5 písm. g) zákona o cestnej premávke uvádza, že vodič nesmie predchádzať (predbiehať) pri jazde cez križovatku a ani v takej vzdialenosti pred križovatkou, ktorá by mohla ohroziť bezpečnosť premávky.

Zhrnutie pravidiel pre predbiehanie v križovatke na Slovensku:

Predbiehanie v križovatke je zakázané.
Predbiehať nesmiete ani v bezprostrednej blízkosti križovatky, ak by to ohrozilo bezpečnosť.
Predbieha sa výlučne vľavo, a to len ak to nie je v rozpore s bezpečnosťou a ostatnými pravidlami.
Pri predbiehaní musíte dbať na to, aby ste neohrozili ani neobmedzili ostatných účastníkov cestnej premávky."

Citácia Zákon č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých
predpisov a jeho technický výklad - bod G:

(5) Vodič nesmie predchádzať,
a) ak nemá pred sebou rozhľad na takú vzdialenosť, ktorá je potrebná na bezpečné predchádzanie,
b) ak by sa nemohol bezpečne zaradiť pred vozidlo alebo pred vozidlá, ktoré chce predísť,
c) ak by ohrozil alebo obmedzil vodiča jazdiaceho v protismere, alebo ohrozil iného účastníka cestnej premávky,
d) ak vodič pred ním idúceho vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy vľavo a ak ho nemožno predísť vpravo
podľa odseku 1, prípadne ak ho nemožno predísť v ďalšom voľnom jazdnom pruhu vyznačenom na vozovke v tom
istom smere jazdy,
e) cez pripájací alebo odbočovací jazdný pruh; to neplatí pre prípad uvedený v odseku 1,
f) po krajnici; to neplatí pri predchádzaní vpravo podľa odseku 1, pritom nesmie ohroziť ani obmedziť chodca
idúceho po krajnici a cyklistu alebo vodiča malého motocykla jazdiaceho po krajnici,
g) pri jazde cez križovatku a v takej vzdialenosti pred križovatkou, ktorá nie je dostatočná na bezpečné
dokončenie predchádzania pred úrovňou križovatky; to neplatí pri predchádzaní motocykla bez postranného
vozíka alebo nemotorového vozidla,
h) pri jazde cez železničné priecestie,
i) ak by pri predchádzaní svojou výrazne nižšou rýchlosťou obmedzil za ním idúce vozidlo, ktoré začalo úkon
predchádzania skôr,
j) na priechode pre chodcov, priechode pre cyklistov a bezprostredne pred nimi.
Spixy
Professional
Professional

Aha tak to je rozdiel od Česka kde je to na semaforových križovatkách povolené ($17. 5.f.4.)
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »