Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
test
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 5005
Registrovaný: 13 mar 2005, 5:20
Bydlisko: Doma

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa test »

Router, teda wifi router. Na druhom pc wifi, napriklad wifi kartu, usb wifi.....
kzS^
Medium Professional
Medium Professional
Príspevky: 1022
Registrovaný: 09 jún 2009, 0:42
Bydlisko: Liberec

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa kzS^ »

diky:) a chcem sa opytat da sa nejako zistit kto je cez wifi na mna napojeny popripade toho cloveka nejako aj obmedzit rychlostou ?!
G0lDiER_
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1948
Registrovaný: 16 máj 2007, 16:09
Bydlisko: Topolcany
Kontaktovať používateľa:

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

da sa. kazdy router ma moznost ukazat ti zoznam pripojenych klientov cez wifi, vacsinou spolu s jeho mac adresou, silou signalu a ip adresou.
obmedzenie rychlosti ma nastarosti myslim QoS(quality of service), tiez to uz ma vacsina routrov.
Rad8)
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1065
Registrovaný: 03 feb 2009, 13:24

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa Rad8) »

Nazdar,
pred pár dňami som si dal zaviesť internet od novej spoločnosti. Keďže som si chcel zaviesť do domu aj Wi-Fi a oni mi ponukali router ZyXEL P-660HN-TxA. Lenže po nainštalovaní som zistil, že "veď mi nejak nevysiela!" - nenašlo sieť. Išiel som pri neho a tam to bolo v poriadku. Lenže čo je to za Wi-Fi, čo neprejde cez jednu stenu? Väčší dosah signálu sa nastaviť nedá. Volal som aj na technickú podporu, tam mi chlapík povedal len to, čo už som vedel + "Pohrajte sa s frekvenciami, možno to pomôže.", nepomohlo.
Router nemá externú anténu.
Na obrázku je znázornené v ktorej časti je signál a v ktorých častiach by bolo fajn mať Wi-Fi pripojenie, ale hlavná je izba vľavo hore.
Prílohy
Wi-Fi pripojenie.jpg
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 2133
Registrovaný: 11 apr 2012, 10:02

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa strapaty »

skus ho otocit dole hlavou ci sa nieco zmeni
Rad8)
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1065
Registrovaný: 03 feb 2009, 13:24

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa Rad8) »

Pootáčal som ho z každej strany, no nič. Ale v poslednej polohe som naň aj položil plech a v miestnosti pod ním mi ukázalo sieť, ale nedalo sa pripojiť.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 2133
Registrovaný: 11 apr 2012, 10:02

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa strapaty »

smer vysielania je totiz dobokov a dohora ....dole minimalne.... takze byt tebou potiahnem kabel na 1.poschodie a dam to tam na chodbu .... smola je, ze to ma len internu antenu (3,5db) co nie je nic moc ale v ramci domu by ti to aj tak malo ist, aj v tej garazi.... ak si v tom routry nic nenastavoval (iba meno a heslo na internet ) malo by sa ti dat aj prihlasit, lebo v zakladnych nastaveniach nieje zapnute ziadne kodovanie ani zabezpecenie pristupu .... vyskusat to mezes jednoducho, zober NB k routru a skus sa pripojit.
k6
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1973
Registrovaný: 25 jan 2006, 0:05

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa k6 »

strapaty napísal:smer vysielania je totiz dobokov a dohora ....dole minimalne....
Daj si facku :slap:

A teraz k veci: Sirenie wifi signalu je velmi individualna a hakliva vec. Neda sa s istotou povedat, ze interna antena je slabsia ako externa. Napr. niektore Linksys-y s internymi antenami mali lepsi signal ako D-Link-y s prutikmi. Sirenie v dome zalezi od vela veci. Velmi dolezity je stavebny material. Staci, aby sa napr. dlzka/hrubka alebo iny rozmer zeleza v stropnych prekladoch priblizoval vlnovej dlzke wifi a mozes robit co chces. Podobne su na tom keramicke liate stropy, to je proste brutalny filter. Skusal som 4 znacky na poschodi, no dole ani jeden jediny router nespravil ani palicku. Takze univerzalna rada neexistuje. Mozes vyskusat iny router (pozicaj si nejaky, vzdy je sanca, ze ten co mas teraz je fakt nejaky divny), no ak bude snim vysledok rovnaky, tak potom uz len tahat kable. Castokrat je problem prestrelit cez jednu priecku signalom, nieto cez dve podlahy - tak ako kreslis. A este jedna vec... Zalezi aj, v akej polohe voci routru si s wifi zariadenim v druhej miestnosti. Viac obrazok.
Prílohy
rt.png
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 2133
Registrovaný: 11 apr 2012, 10:02

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa strapaty »

takto nejak vypada graficky vysielanie vsesmerovej anteny http://static.itnews.sk/a501/image/file ... r1_jpg.jpg http://www.data-linc.com.au/instinst/an ... ntenn5.gif
ak nieco chytas pod a nad antenou tak su to akurat odrazy ..... samozrejme zalezi vela od tvaru anteny....

//autoeditácia príspevku (25 Apr 2012, 21:15)
a za tym mojim tvrdenim doboku a dohora si stojim.... neviem ci si videl ake sa teraz davaju vstavane anetny (neviem ci je to aj pri tomto type..) ale su to 3 malicke dipoly jeden smerovany hore a dva na strany kvoli lepsiemu vykrytiu miestnosti....
wormy
Light Expert
Light Expert
Príspevky: 38
Registrovaný: 16 júl 2005, 11:24

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa wormy »

Čaute

Mám optický internet od UPC 50Mb/s a wifi, no s tou nie som vôbec spokojný. Bohužiaľ som do vybavenia nezainvestoval veľa (chyba) a router mám edimax BR 6428nS a na desktope príjmam signál cez Tenda W311U (neviem ako sa to presne volá, ale vyzerá to ako USB kľúč). To že nesťahujem 5mb/s ale 1mb/s by som prežil, horšie však je, že asi každý štvrtý krát keď chcem načítať stránku, tak vyhodí správu, že server nebol nájdený, a podarí sa ju naozaj načítať tak po štyroch refreshoch. Ďalšia vec sú neskutočné lagy keď chcem hrať online (Team Fortress 2 obsolútne nehratelné, dokona aj browserovka Haxball sa nedá hrať). Náčrt bytu posielam v prílohe. Viem že je PC je od routeru dosť ďaleko a hardware nie je veľmi kvalitný, no snáď existuje nejaký spôsob ako to aspoň trochu vylepšiť.

http://www.whatsmyip.org/port-scanner/games/ - tú mi ukazuje že mám všetky porty zatvorené (to sa mi nepáči)

ping na dsl.sk:

Pinging dsl.sk [217.67.19.197] with 32 bytes of data:

Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=15ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=31ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=15ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=12ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=10ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=40ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=10ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=14ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=41ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=15ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=33ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=21ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=11ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=58ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=38ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=15ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=14ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=11ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=165ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=71ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=17ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=10ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=8ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=40ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=23ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=9ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=12ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=16ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=19ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=16ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=35ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=24ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=12ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=14ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=22ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=19ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=32ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=12ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=16ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=12ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=16ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=14ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=21ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=26ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=19ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=29ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=15ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=16ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=40ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=27ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=12ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=11ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=14ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=15ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=29ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=14ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=11ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=11ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=14ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=26ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=11ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=26ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=10ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=19ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=10ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=13ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=33ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=11ms TTL=56
Reply from 217.67.19.197: bytes=32 time=23ms TTL=56


a tu je link na ping test (niekedy keď som si tam meral ping tak som mal aj menej) http://www.pingtest.net/result/61701401.png

Ďakujem :smt006
Prílohy
byt.JPG
k6
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1973
Registrovaný: 25 jan 2006, 0:05

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa k6 »

Podla mna neexistuje. Srackovejsi wifi hardware sa uz kupit neda.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 2133
Registrovaný: 11 apr 2012, 10:02

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa strapaty »

1. aku mas uroven signalu.... (skus preniest PC k routeru ci ti to bude robit....).... ak to nepomoze
2. pozri vsetky security(kodovania, pravidla.....) v routry a povypinaj ich ako sa to bude spravat potom.... (zapisuj si co robis alebo sprav export nastaveni aby si to vedel dat naspat...)
3. skus pripojit iny PC ci to bude robit aj tam.....
4. skontroluj PC (antiviry, firewall, nemal by si mat nainstalovanych viac programov na jednu sluzbu - napr pouzivat avast a nod je blbost)
porty si vies povolit-otvorit ...ale musis zistit kde ich mas zakazane (PC-firewall alebo router)
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1223
Registrovaný: 03 mar 2005, 17:04
Bydlisko: BB

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa Rubiki »

Skús premiestniť router, nemá zmysel zbytočne tlačiť signál cez dve steny. Každá stena môže zožrať niekoľko desiatok dB z amplitúdy... a pri tom vybavení čo máš to bude asi nutnosť.
pepuss
Light Expert
Light Expert
Príspevky: 72
Registrovaný: 01 jan 2010, 11:32

wiifi po preinštalovaní win

Príspevok od používateľa pepuss »

Ahojte mám jednu otázočku. V PC som mala net cez kábel.(Tam nemám problém spraviť net stačí nahodiť IP adresy reštartnúť PC a ide to).
Dostala som notebook od školy za dobré študíjne výsledky. Tak som kúpila router, lebo by mi bol ten notebook zbytočný. Potom som zavolala pána cez ktorého mám robený net, lebo v routeroch sa vôbec nevyznám. Všetko mi spravil (pozapájali sme káble a tak), ale chcela by som si na PC preinštalovať windows lebo tomu už nejako hrabe. Ako potom s tým internetom? On mi síce hovoril, že tam nič potom netreba nastavovať, že to pôjde bez akých koľvek konfigurácií keď si preinštalujem win. Tak ako potom? Ovládače k PC mám zálohované.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37244
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa hojko »

pepuss: Znamena to, ze tam zrejme nastavit DHCP. Teda ked nainstalujes Windows, tak je potrebne nainstalovat ovladace od zakladnej dosky, resp. potrebujes mat nainstalovanu sietovu kartu. Vo velkej vacsine sa pouzivaju sietovky s chipsetom Realtek, takze staci stiahnut univerzalny Realtek ovladac, pokial tam nemas nieco ine. Windows automaticky nastavi sietovu kartu na DHCP, takze po pripojeni kabla ti za par sekund automaticky prideli IP adresu a vsetko by malo fungovat.
pepuss
Light Expert
Light Expert
Príspevky: 72
Registrovaný: 01 jan 2010, 11:32

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa pepuss »

Ok takže pokiaľ stačí nainštalovať len ovládače tak by som to mala zvládnuť Ďakujem.
RBG
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 139
Registrovaný: 08 jún 2009, 8:07
Bydlisko: 99% K- mam za vtipy, obrazky, a meme :)

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa RBG »

Mam internet od UPC, a na ich modem mam este WIFI router, aby navsteva ked ma notebook alebo telefon mohla v byte byt na nete.
Za chvilu budem ale moj PC stahovat do druhej izby, nechcem ale saskovat s kablami takze najlepsie pre mna by bolo kupit do toho PC niaky WIFI prijmac.
Viem ze je to noob otazka. :)

Chcel by som od vas teda poradit. Aky kupit? PC je uz srot tak nechcem moc investovat, ani neviem ci a aky prijme moj PC. Treba nieco v tomto sledovat alebo to je jedno? A existuje aj nieco ako na USB? Lebo nie som si isty ci sa bude dat nova vec zabudovat.
Co je lepsie?
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37244
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa hojko »

RGB: Kedze je to v byte a na kratku vzdialenost, tak postaci aj wifi usb kluc, ten kupis za 10 eur. Vyber je siroky.
ColdRain
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3495
Registrovaný: 20 mar 2008, 21:41

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa ColdRain »

zdravim, chcem si doma spravit wifi pre prenosne zariadenia-mobil, notebook, mozno tablet neskor, ale zaroven chcem zachovat kvalitu a stabilnost signalu v pc po kabli. vec sa ma zatial tak, modem je v pracovni na jednom pc a ku mojmu pc ide kabel z routeru. stacilo by teda nahradit kablovy router wifi routerom?
teda otazka je: da sa na wifi router napojit aj normalny kabel ktory uz mam natiahnuty do kompu?
otazka 2: http://www.alza.sk/tp-link-tl-wr841nd-d155296.htm#popis je toto to co si mam za takymto ucelom kupit? + je tento konkretny typ dostacujuci aspon priemernou kvalitou ? skratka nie je to totalna sracka?
otazka 3: ake vsetky nastavenie potom musim vykonat na novo pripojenom routery ? resp aka zlozita bude instalacia? provider je UPC.
otazka 4: co sa tyka bezpecnosti, kedze druhy pc je pouzivany ako pracovny, ako velmi ohrozuje wifi data v pc? resp je vobec pc ktory je napojeny cez kabel vystaveny nejakemu bezpecnostnemu riziku? ako pripadne riziko minimalizovat?

vopred vdaka, k+ ista ;)
test
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 5005
Registrovaný: 13 mar 2005, 5:20
Bydlisko: Doma

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa test »

Ano, mozes pouzit ten modem, ktory si napisal, podla parametrov je to dobry kusok. Pri UPC treba mozno nahlasit MAC adresu novehou routra (aspon v Cesku to tak bolo), aby ti isiel internet. Nastavenia su na 3-5 minut klikania, nastavis zakladne parametre pre internet (IP, DNS, brana), zapnes si sifrovanie wifi, zapnes tam DHCP pre pripajanie klientov. Bezpecnostne riziko tam je vzdy, ale pri pouziti WPA2 sifrovania je to dost bezpecne.
Napísať odpoveď