Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
soos
Novice
Novice
Príspevky: 4
Registrovaný: 11 mar 2013, 23:11

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa soos »

No takže funguje to tak. Na pôjde mam doma obyčajny wifi ruter typ: TL-WR841N jedna antena je nasmerovana dole a druhu mam na streche na stožiari tam je ASI panelova antena je to taky obdlžik a nasmeroval som ju na kamarata presne vidim na neho. U kamarata mam acess point OVISLINK wl-5460 antenu som namontoval tiež na strechu a je tam antena tiež ASI panelova taka mala kocka je to. No a v acess pointe mi piše sila signalu 30 dbi a pozeral som ešte aj na kanali či nahodou dakto nevysiela na tom istom ale nie. Rozdiel medzi nami neni možno ani 1 km.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37254
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa hojko »

K nemu by to chcelo smerovu antenu, to by bolo idealne. Alebo to spravit cez nejaky Nanostation5 a je po probleme (dat ho ku obom).
soos
Novice
Novice
Príspevky: 4
Registrovaný: 11 mar 2013, 23:11

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa soos »

Skusim zmenit antenu. A ešte by som sa chcel opytat v aces pointe OVISLINK wl-5460AP som chcel nastavit funkciu klienta ale nechcelo mi to ist. Musel som to nastavit na WISP + univerzal repeater. Funkciu klient som normalne nastavil vyhladal a pripojil nastavil heslo a potom jak zružim pevnu ip v pc nastavim na automaticku tak nejde. treba nastavit v aces pointe dajaku pevnu ip a potom napisat do pc či ako to funguje vlastne? Pozeral som i na youtube http://www.youtube.com/watch?v=a86WKBdEJrI ale podla toho to nefunguje.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37254
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa hojko »

Ako klient mas jednu IP APcka a druhu v pocitaci. Teda ak je AP na ktore sa pripajas s IP adresou napr. 192.168.1.1 a ma masku 255.255.255.0, tak ty si musis do svojho APcka dat IP v tomto rozsahu, teda napr. 192.168.1.200 a pre pocitac si zvolis 192.168.1.201. Ak to AP na ktore sa pripajas nema zapnuty DHCP server, tak s automatickym pridelenim IP moc nepochodis.
elessar
Expert
Expert
Príspevky: 173
Registrovaný: 22 aug 2005, 16:41

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa elessar »

zdravim,
doma mam vytvorenu wifi siet pomocou zyxel routra. Potreboval by som tuto siet rozsirit aj na vedlajsi dom, kde by fungovala na styl hotspotu. Druhy dom je vzdialeny cca 40m, viditelnost je priama (vid obr. v prilohe).
napada ma
1) pouzit wifi repeater, ktory by bol na 'optimalnej pozicii hotspotu', avsak bojim sa, ze 45m je uz relativne dost a signal by bol nestabilny
2) natiahnut utp kabel s nejakym repeaterom cestou a kupit dalsi router, ktory by som dal na druhy dom

Ako by ste to odporucali riesit?
Prílohy
Untitled.png
DjBass
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 2068
Registrovaný: 24 máj 2008, 13:07
Bydlisko: Košice
Kontaktovať používateľa:

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa DjBass »

Ak by si použil smerovú anténu, malo by to fungovať v pohode, no keďže potrebuješ tým prvým routerom vykryť aj tvoj dom, radšej by som bol za druhé riešenie. Ak môžeš natiahnuť kábel, určite by som to urobil. Do druhého domu daj nejaký access point, prípadne WiFi router (ak sa bude využívať káblové pripojenie).
retkvic
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 587
Registrovaný: 04 feb 2008, 0:30

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa retkvic »

Zdravým

Chcem si do bytu zdriadiť net pre ľudí na podnájme. Net bude optika.
Chcem šíriť signál cez wifi router. Budem mať modem a ten si zapojím na tento router: TP LINK TL-WR841ND.
V predajni my hovorili, že lepšie by bolo nastaviť zabezpečenie na WPA, že WPA2 by robila nejaké problémy pri pripojení nových zariadení. Má s tým niekto nejakú skúsenosť?
A ešte jedna vec rád by som nastavil v routry mac adresy pre jedotlivé pc v domácnosti aby som obmedzil počet pc pripojených do siete. Vie my niekto poradiť ako to nastaviť?Ďakujem.
G0lDiER_
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1948
Registrovaný: 16 máj 2007, 16:09
Bydlisko: Topolcany
Kontaktovať používateľa:

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

tak plati samozrejme, ze starsie zabezpecenie - wpa ma vacsiu kompatibilitu so zariadenami, ale ja osobne som sa este nestretol s kartou ktora by sa nevedela pripojit na wpa2 siet. mac filtrovanie nastavis normalne v administracii routru, niekde v kategorii wireless bude mac filtering, tam si mas na vyber 2 moznosti a to ci ma iba zariadenia zo zoznamu prijmat, alebo prijmat vsetky zariadenia okrem tych v zozname. potom uz len pridas mac adresy a ulozis. je to ale celkom otravne riesenie, ked ti tam pride niekto napr na navstevu a chce sa pripojit tak musis zistovat od neho mac adresu a nahadzovat ju tam..
Cesar
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3302
Registrovaný: 04 máj 2006, 21:33

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa Cesar »

Možno, že lepšie riešenie je tam nastaviť fixné ip čísla, ktoré ti tam pôjdu.
mARILYN mANSON
Medium Professional
Medium Professional
Príspevky: 1257
Registrovaný: 17 máj 2008, 18:10
Bydlisko: Na hodine slovenčiny

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa mARILYN mANSON »

Nazdar,
osrpavedlňujem sa ak bude môj príspevok trocha OT, nechcel som zbytočne zakladať novú tému.
Som akurát na internáte a konečne nám tu zaviedli internet, problém je v tom že to je verejná, nezaheslovaná Wi fi sieť. A chcel by som sa vás opýtať, či, prípadne aké je riziku takejto siete. Či nemôže dôjsť k nejakému zneužitiu informácí, či nemôže niekdo zistit moje heslá a informácie. Som totiž troha paranoidný a trocha sa bojím či mém tuto sieť využívať, alebo zainvestovať do mobilného internetu, prípadne ak sú nejake kroky ako zvätšiť bezpečnosť pri surfovaní na tejto verejnej sieti. Budem vám vďačný.
Lukkas
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 545
Registrovaný: 09 okt 2005, 15:45
Bydlisko: Puchov/Bratislava
Kontaktovať používateľa:

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa Lukkas »

Ak si taky paranoidny a mas moznost vlastneho serveru alebo mas vlastny server (menej pravdepodobne) tak si vytvor VPN tunel a tlac vsetky data cez to :)
Pokial takuto moznost nemas, tak len https:// stranky pouzivat :)
lumir
King
King
Príspevky: 1659
Registrovaný: 08 mar 2011, 15:23
Bydlisko: kame-hame-BA

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa lumir »

zdravim,

neviete poradit free program, s ktorym by sa dala zistit obsadenost wifi kanalov v pasmach 2,4 a 5 Ghz? U nas v baraku je to wifinami preplnene a nechce sa mi ist metodou pokus-omyl.
..mam tento router a posledne tyzdne citim vyrazne spomalenie, ked sa od routeru vzdialim (na sieti som pripojeny sam)

http://www.alza.sk/linksys-ea2700-d323804.htm


Vdaka

//dik, skusim ten InSSIDer... v administracii som nic take nenasiel.
sundevil
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4167
Registrovaný: 18 mar 2005, 12:03
Bydlisko: BA

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa sundevil »

1/ do win pc/mac inSSIDer
2/ do mobilu - tu zalezi od OS, ale staci hladat wifi, resp wifi analyzer
3/ pouzit router, pozri poriadne administraciu a zrejme najdes scan okolia, resp pouzi auto kanal
Daniel9911
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1055
Registrovaný: 03 nov 2008, 21:46

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Ahojte, ja by som potreboval rozšíriť wifi signál po celom dome len sa neviem rozhodnúť. Teraz mám doma router od Orange presnejšie TP-Link TD-W8961ND, tuším tento typ mám a signál je tam oničom. Kamoš mi povedal aby som si kúpil Wifi Reapter len sa bojím, že ani ten mi nebude vedieť zachytiť signál z toho routra. Máte niekto s tým opakovačom signálu skúsenosti ? Alebo mi viete poradiť ?
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 10622
Registrovaný: 30 máj 2006, 20:27

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa heker »

Repeater je take zvlastne zariadenie. Podla toho co som cital skusenosti, tak ludom pomohol, ale kope ludi nepomohol. Skor mi to prislo tak, ze to mnoho ludom nezlepsilo signal. Skus porozmyslat v com je problem, ze ci by nebolo lepsie zmenit tvoj terajsi router, kupit silnejsiu antenu alebo ho lepsie presunut v miesnosti.
Daniel9911
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1055
Registrovaný: 03 nov 2008, 21:46

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

heker napísal:Repeater je take zvlastne zariadenie. Podla toho co som cital skusenosti, tak ludom pomohol, ale kope ludi nepomohol. Skor mi to prislo tak, ze to mnoho ludom nezlepsilo signal. Skus porozmyslat v com je problem, ze ci by nebolo lepsie zmenit tvoj terajsi router, kupit silnejsiu antenu alebo ho lepsie presunut v miesnosti.
zmeniť router neviem nepoznám router ktorý ti vie pokryť až 5 miestnosti s dobrý signálom a hlavne aby bol ADSL. Skúšal som Vigor 2700VGST napr. ktorý je vraj celkom dobrý a tiež mi už v kuchyni nešiel internet. Premiestniť router neviem lebo zbytočne by som ťahal 10 či 15 metrov kábla po izbách, lebo prípojku mám v izbe a do kuchyne je to cca 15 metrov. Ale objednal som ten reapeter tak uvidím čo to spraví, ak to nepomôže tak najhoršom prípade som vyhodil 26 euro za nič. Hlavne ma štve, že sa mi telka nechce pripojiť na wifi sieť stále sa vypne ale to už asi nepatrí do tejto sekcie.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 10622
Registrovaný: 30 máj 2006, 20:27

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa heker »

Kup napriklad na Alze alebo v inom shope tento modem od Asusu - https://www.alza.sk/asus-dsl-n14u-d1478794.htm?o=4 Potom ho mozes vratit do dvoch tyzdnov, ak nepomoze. Tomu repeateru moc neverim, ale uvidis. Napis potom ci ti to pomohlo alebo nie.
Daniel9911
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1055
Registrovaný: 03 nov 2008, 21:46

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

heker napísal:Kup napriklad na Alze alebo v inom shope tento modem od Asusu - https://m.alza.sk/asus-dsl-n14u-d1478794.htm?o=4 Potom ho mozes vratit do dvoch tyzdnov, ak nepomoze. Tomu repeateru moc neverim, ale uvidis. Napis potom ci ti to pomohlo alebo nie.
Ok dám vedieť, ten Asus vyzerá dobre ale hlavne škoda, že Orange dáva také low end routre k svojej službe človek musí investovať do toho aby mal dobre pokrytí dom.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 2133
Registrovaný: 11 apr 2012, 10:02

Re: Mikrovlnny internet ( WiFi )- co vsetko treba?

Príspevok od používateľa strapaty »

akmas tp link kup od nich extender ...(extender je nieco akozosilovac ... vsetko co prijme to preposle... ) a tp linkma technologiu ked mas vsetko TPlink tak cela instalacia spociva v stlaceni jedneho tlacitka na sparovanie ... napriklad taketo nieco .. https://www.alza.sk/tp-link-tl-wa830re- ... d=18854593
Napísať odpoveď