Projekt: Hráčsky počítač - rady

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Lu-boss
Zablokovaný
Zablokovaný

Projekt: Hráčsky počítač - rady

Príspevok od používateľa Lu-boss »

Zdravím.

Dnes ma navštívil sused s tým, že chce otvoriť pobočku v Nitre - predaj PC a komponentov. Nebudem písať omáčky ako, prečo, začo, idem rovno k veci:

Dal mi 3000€, aby som objednaj z predajní komponenty na vyskladanie profi gamerského počítača, ktorý bude keď aj pretaktovaný a nemám sa báť chladenia. Skrátka musí to byť delo. Túto príležitosť ponúkol ešte dvom ľuďom a kto to vyhrá, môže si počítač nechať a získava prácu na polovičný úväzok ako "skladač" počítačov, inak povedané tvorca PC na mieru.

Ja to musím vyhrať, lebo v stávke je to, že sa budem môcť opäť naplno venovať počítačom a budem zasa múdrejší.

Takže plány mám takéto:

V prvom rade okúsim skrinku. Plánujem ju rozdeliť na 4 časti, každá časť bude samostatne chladená. Bude si to vyžadovať úpravy skrinky a klampiarčinu, ale to zvládnem.

1. časť by tvorila vrch skrinky. Tu by sa nachádzalo veškeré chladenie a napájanie. Chladenie chcem použiť vodné, kvôli pretaktovaniu CPU a GPU. Nachádzala by sa tu vodná pumpa, trojradiátor pre odvod tepla z vody, 2 malé radiálne ventilátory.

2. časť by tvorila stred skrinky až po spodok. Tu by sa nachádzala MB s veškerími komponentami. V tejto časti by sa nenachádzal žiadny ventilátor, komplet všetky súčasti by boli chladené vodou - RAM, CPU, GPU, NB, SB. Tu by vznikalo iba malé teplo, prakticky zanedbateľné.

3. časť by sa nachádzala v predu skrinky až po vrchnú časť 1. Tu by boli uložené plošné spoje teplomera a PWM regulácie chladenia, plus optické jednotky a čítačka POCKET MEDIA diskov, pamäťových kariet. Priestor bude chladený radiálnym ventilátorom spôsobom pretlak - ventilátor tlačí vzduch smerom do chladeného priestoru. (opačný spôsob - podtlak je ventilátor vzduch nasávajúci z chladeného priestoru. Tu vznikne podtlak, ktorý sa vyrovnáva prúdením nového vzduchu, čím vlastne nastáva výmena vzduchu). P.S.: s fyziky som mal 4 :D

4. časť bude skôr "rezervná" pre pripojenie prefiférii. Nakoľko tvorí zadnú časť skrinky, bude mať rýchlo odnímateľné veko pre pripojenie I/O zariadení, zozadu počítača budú vychádzať len káble v kope, už žiadne nepríjemné kabeláže porozhadzované smerom odhora až dolu. Nakoniec tu budú disky s pripojením SATA II a III, kde porty budú vyvedené priamo sem, rovnako aj napájanie diskov. Umožní to rýchlu výmenu, resp. rozšírenie diskov bez použitia akéhokoľvek spojovacieho materiálu! Aj tento priestor bude chladený, rovnako ako 3.

Grafické jadro počítača budú tvoriť dve najnovšie karty AMD Radeon HD6990 prepojené do CrossFireX, čo zabezpečí plný výkon aj v tých najťažších podmienkach. Pôvodné chladenie bude odstránené a bude nahradené vodným blokom, ktorý bude chladiť súčasne GPU, ako aj pamäte. Spolu by malo byť dostupných cez 8GB GDDR5 pamäte!
O uloženie príkazových dát sa postará najnovšia nízkonapäťová pamäť DDR3 o celkovej kapacite 16GB, takisto chladená vodou!

Disk bude Western Digital SATA III s celkovou pamäťou 2TB.

Teraz ale jedna otázka:
Mám siahnuť po osemjadrovom AMD, alebo nejaký intel i7?
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Projekt: Hráčsky počítač - rady.

Príspevok od používateľa Michaelo »

Pekné ale skrinku by som kúpil nejakú normálnu LianLi a chladenie by som použil "chladničkové".
http://www.tichepc.sk/Lian-Li-PC-X2000F ... rg1=001022
http://www.tichepc.sk/Lian-Li-PC-X500FX ... rg1=001022

A CPU skôr inte. Stále sú výkonnejšie a lepšie sa taktujú (hrejú menej ako AMD).
http://www.alza.sk/intel-core-i7-3960x-d260451.htm

Ps.:
Ak vodník tak 2 radiátory. Jeden 3 slotový ale jeden 1 slotový do zadu. Šlo by to do CPU z neho do Radiátora (malého) potom by to prešlo oboma grafikami cez pumpu do trojslotového chladiča a zasa CPU atd atd.
A na radiátory toto:
http://www.tichepc.sk/Noctua-NF-F12-PWM ... =001027004

//autoeditácia príspevku (03 Dec 2011, 20:45)
Trochu som to upravil ;)
Lu-boss
Zablokovaný
Zablokovaný

Chladničkové myslíš peltiér, alebo chladivo - plyn (kompresor, , kondenz., expanz., výpar., kompresor...)?

Chladenie som práve nechcel umiestniť do priestoru počítača, chcel som na to zvlášť priestor, ktorý by bol úplne oddelený od priestoru dosky, aby som chladil čo najúčinnejšie :)

Ale určite si dám poradiť.

Sused navýšil rozpočet o ďaľších 1000€, tak skúsim ešte niečo pridať.

No čo sa týka procesora - asi siahnem po inteli. Lebo ja mám síce aj AMD, ale ja tvrdím jedno a za tým stojím:
Ak procesor, tak intel, ak grafika, tak AMD! Ale ja kúriť s AMD nebudem!

No neviem... Každopádne ďakujem, akékoľvek návrhy príjmam :)
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hmm chladenie v skrinke je IMO lepšie lebo pumpa netlačí vodu aj pomimo PC a ak chceš upraviť hadičky alebo preniesť PC nemusíš odpájať okruh.

Nie nemyslel som peltiér ale normálne cez kompresor. je to výkonnejšie ako voda.

Tak to je pekne. Máš tam čo dať za 4000€ :D ale keď skrinka 500€, procesor 800€ doska 500€ grafiky 1300€ + poriadny Enermax alebo Cougar zdoj a chladenie a si na 4500€ :D

CPU rozhodne Intel. AMD nikdy čo sa CPU do desktopov týka.
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Komponenty ak chceš delo -
Rampage IV Extreme
i7 3690X
4x4GB DDR3 ak sa dá tak G-Skill
GPU budú dobré, prípadne EVGA Classified Hydro Copper II GTX580 do Tri-Way SLI
Enermax Maxrevo 1500W
HDD tam daj WD RE4 alebo Black do RAID 0, dáky 3teráč Green na dáta a 2x 120GB SSD do RAID 0 pre systém
Case ti radím Lian Li alebo Silverstone, vynikajúce na vodu. Poskladanie vody sa spýtaj Gaba z http://www.tichepc.sk , poradí vynikajúco. GL 8)
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak tak. Rovnako by som poradil aj ja no keď ostatné veci už mal vybrané tak som radil len s CPU a vodou a skrinkou ;)

Zdroje ako som povedal ja aj Thommas najlepšie Enermaxy.
RAM ako vždy odporúčam tak G.Skill
GPU nechaj tieto.
U HDD to so mnou je bledé :D
A tiež odporúčam Tiché PC (aj linky na skrinky som dal na ich web lebo veľa webov takéto profi veci ani neponúka).
A ohľadom chladenia je Gabo naozaj profík. Poradí a vyberie to čo bude najlepšie. Predsa len má viac skúseností z praxe ako my.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

lepší by bol 3930K a pretaktovať. Rozdiel je minimálny a 400 eur usporených.
edit: ram radšej corsair red vengeance - certifikované pre sandy bridge-E
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Lebo G-Skill nemá -.-" G-Skill je o kategóriu prémiovejšia a lepšia značka,
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak tak. G.Skill sú lepšie ako Corsair. Sám som ich chcel ale bolo leto a u G.Skill boli dovolenky a na sklade ich už nemali :(

Nooo 3930K môže zobrať keď sa nevmestí do limitu 4000€ čo sa môže ale aj nemusí stať.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Skladac pocitacov, pekne zacina tato tema. Mam taky pocit, ze autorovi temy vsak chyba skusenost a odbornost. Len tak na vyber vety, ktore sa mi zdaju prinajmensom zvlastne:
O uloženie príkazových dát sa postará najnovšia nízkonapäťová pamäť DDR3 o celkovej kapacite 16GB, takisto chladená vodou! - Neviem kde si dosiel k spojeniu ulozenie prikazovych dat, zrejme je to z nejakej encyklopedie alebo co, viacmenej chladenie ramiek je v prevaznej vacsine pripadov zbytocne.
Disk bude Western Digital SATA III s celkovou pamäťou 2TB. - Pri disku sa miesto na ulozenie dat neoznacuje ako pamat, ale oznacuje sa ako kapacita. Pamat je napriklad RAM.

Celkovo tvoj kamarat ci sused je podla mna clovek, ktory o PC toho vela neviem a skladat PC za 3 ci 4 tisic je uplne zbytocne, pretoze dnes postaci kupit procesor na urovni 2600/2600K, ktory stoji okolo 300 eur, k tomu 8GB RAM za 35 eur, graficku kartu uz podla uvazenia (napr. GTX580 za 500 eur), k tomu zdroj za 150 eur, priemernu dosku za 100 eur, skriknu podla potreby (ja osobne by som do skrinky neinvestoval, takze by som si vystaci napr. s Cooler Master 330 al. 340, kde je cena okolo 40 eur), mechanika 20 eur... Pri diskoch je moznosti vela, to uz zalezi individualne pripad od pripadu, za standard by som povazoval WD Black alebo WD RE4, ak chce niekto investovat viac, tak potom sa pozriet po SSD na system, ktory by bol doplneni o WD Black/RE4. Par eur este pouzit na sadu ventilatorov, ci je to velky vetrak pre v prednej casti bedni a dalsi vzadu/na boku, pripadne tiez chladenie disku alebo vymena boxoveho chladica za nieco masivnejsie. Celkovo by sa tak dal takyto PC poskladat za 1000 eur, k tomu treba pripocitat cenu za disky, napr. teda 500GB RE4 na system a 2TB Black na data.

V com je horsi takyto PC od tych kravin, ktore ste vyssie popisali, ak neratam vase dvoj/troj graficke riesenia v podobe CF alebo SLI (taktiez mozem do tejto zostavy pridat druhu grafiku???
vladenko007
VIP
VIP

Re: Projekt: Hráčsky počítač - rady

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Prečítal som si celú temu a nechapem suseda podnikatela čo dal 4000 tebe a ešte dvom to znamená 12000 €. Veď za tie prachy mohol radšej kúpiť habadéj komponentov do novej pobočky. Čo nevie čo s peniazmi ??
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Vidno že si to poriadne neprečítal ;)

On im síce dal 12.000€ ale len jeden z nich ten PC aj vyhrá. Takže zvyšné PC môže on predať aj za viac ak sa niekto zazobraný do toho rozumieť nebude.

Hojko:
Samozrejme máš pravdu 2500K/2600K postačuje no tam ide o to že ten čo poskladá do toho limitu najlepší PC ho vyhrá. Ak by povedal že Taký máš limit a poskladaj najlepšie čo sa dá ale zároveň aj najlacnejšie a na konci vyhodnotím PC a vyhrá ten čo bude mať najlepšiu zostavu pomer Cena/Výkon tak by som mu radil rozhodne niečo iné ;)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Zial je proti logike, aby som kupoval nieco predrazene, co vlastne ani nevyuzijem a bude mi zbytocne. Pride mi to ako v rozpravke, ked sa sypali peniaze do ponozky, ktora vsak bola na konci dierava. Hracske PC je aj tak najma o grafike, takze investicia do neviem akeho draheho procesora je uplne zbytocna, rovnako ako investicia do chladenia (pokial nejde o hlucnost).
vladenko007
VIP
VIP

A zamyslel si nad tým čo si povedal.
Neboj čital som všetko.

Vži sa do úlohy toho podnikatela. Otváraš pobočku a potrebuješ človeka ktorí bude skladať PC ano?
Zainvestuješ 13500€ z toho 4500€ daruješ výhercovi. Ostatné 2 herné PC sa budeš snažiť predať čo nebude ľahké by som povedal skôr nemožné. A presne ako napísal Hojko je takýto PC kravina.

Alebo radšej spravíš konkurz na akéhosi dajme tomu nazvime ho skladača. :) pri ktorom si určite najdeš skúsenejšieho zamestnanca ako takého ktorý potrebuje pomoc fóra na to aby zložil stroj ktorý podľa mňa bude problém predať.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Jo len si to písal tak akoby si tie PC mohli všetci 2ja nechať čo nie je pravda.
Samozrejme že by som radšej spravil konkurz v ktorom by som im dal rozpočet, prístup na internet a nech vyberajú. Samozrejme vyberať by museli predo mnou.
Potom by som porovnal zostavy a pozval by som 2ch alebo 3ch najlepších nech znova skladajú s iným rozpočtom a nakoniec vybral najlepšieho ;)
Samozrejme by šlo aj o to aký je komunikatívny ale hlavne skladanie.

Hojko:
Ja by som do svojho PC ešte stále rád investoval. Teda do vodného chladenia aby mi tak nehučal PC. Stačilo by na grafiku no nemám referenčné PCB :(
vladenko007
VIP
VIP

No ved to. Investovať takéto peniaze do konkurzu sa mi zdá.. ako by som to nazval nerozvážne?
Prečo ja do kelu nestretnem takého to štedrého človeka.?? :D :D

Nie nie v dnešnej dobe rozbiehať tento biznis a takto nerozvážne mrhať peniazmi je sebevražda.
Trh je už presýtený a konkurencia je na každom kroku. U nás v Trnave napríklad Praktik Computers mal 3 pobočky. Teraz bol nútený 2 zatvoriť vysoký najom a podobné veci. Ďalej Shark Computers v OC MAX bol niekedy plný zákaznikov. Teraz zíva prázdnotou. :(
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Hadam si nemyslite, ze niekomu necha len tak PC za 4000 eur. Podla mna si robi srandu a aj keby nieco take navrhol, tak sa to realizovat nebude.
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa vikko78 »

:D aj ja chcem takého suseda, no bohužial moji susedia sú sedláci...ale ako tak toto čítam, tak vymyslím pre nich nejaké automatizované kydanie hnoja :D a vypýtam si za to od každého celú kravu :D
ps: bez urážky, ale ani mne táto téma nesedí...
Lu-boss
Zablokovaný
Zablokovaný

hojko napísal:Hadam si nemyslite, ze niekomu necha len tak PC za 4000 eur. Podla mna si robi srandu a aj keby nieco take navrhol, tak sa to realizovat nebude.
Kde ty žiješ? Týto ľudia sú prepatý, pre nich je 4litre ako pre teba 4 eurá... Ty si kúpiš na narodeniny posraté tričko, on auto. Chápeš? On neni človek, čo začína od nuly. On od nuly už začal a čil len rozširuje svoje pôsobenie... Typické fórum: je daná otázka, no stále sa rozoberá tá nepodstatná stránka veci, že prečo dal sused peniaze len tak. Tak ti poradím, opýtaj sa ho. Ja neriešim, že prečo, ale riešim, že čo s nimi, ako ich využiť na úlohu!

Viacmenej ste mi pomohli. V procesori mám jasno, i7 kope inú ligu ako AMD čo sa týka procesorov a v ostatných súčiastkach mám tiež jasno.

V chladení ale nemám celkom jasno: neviem, kde zohnať takéto kompresorové chladenie. Vedel by som niečo vyskladať, ako chladivo by som použil CO2.

//autoeditácia príspevku (04 Dec 2011, 11:43)
hojko napísal: Hracske PC je aj tak najma o grafike, takze investicia do neviem akeho draheho procesora je uplne zbytocna...

No žiaľ bohu nesúhlasím s tebou. Ja som riešil problém, že GTA4 som hral na 35FPS, mal som Q8200, grafiku HD6950 2GB GDDR5... Nakoniec som vymenil procesor za moju skladovú zásobu Q9400 a hra šlape naplno. Takže je to o procesore. Je to o všetkom.
jojinkho
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa jojinkho »

Pokiaľ žiadny komponent nebrzdí ostatné tak je grafika nadradená....
KÚP SSD DISK!!! :!:
Napísať odpoveď