Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa wladas »

Čo mnohých menej nepoteší, je to, že v epidemiologických štúdiách vedci zistili zvýšené riziko rakoviny u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú vysoko priemyselne spracované potraviny, ako rôzne polotovary, sladkosti, sladené nápoje, či iné pochutiny.
Zabudli hlavne nasu klasiku ako klobasky, parky, varene sunky, pastety a ine polotovary. Inde som pocul ze len teraz vedci zistuju funkcnost criev kde sa nachadzaju bakterie rozneho druhu. A prave polotovary maju na nich zly vplyv (bez novych bakterii - sterilizovane, rozne konzervanty co tazsie spravuju)
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

starysomar napísal: 10 sep 2023, 12:42 Iste - slaninu a klobásy s dusitanmi nejem, len domácu poctivo údenú. :D
mimochodom taka bude mat pravdepodobne viac karcinogennych latok jak ta s dusitanmi.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

wladas napísal: 10 sep 2023, 16:59 Zabudli hlavne nasu klasiku ako klobasky, parky, varene sunky, pastety a ine polotovary. Inde som pocul ze len teraz vedci zistuju funkcnost criev kde sa nachadzaju bakterie rozneho druhu. A prave polotovary maju na nich zly vplyv (bez novych bakterii - sterilizovane, rozne konzervanty co tazsie spravuju)
Jop, odporúčam si popočúvať podcasti s gastroenterológom Lacom Kuželom (tuším sa to volá búrači gastro mýtov). Posledné štúdie vážne dokazujú, že polotovari alebo superprocesovane potraviny škodia črevám, a to má samozrejme vplyv neskôr na celé telo.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Presne od neho som to zachytil :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

lukas9206 napísal: 11 sep 2023, 15:53 Jop, odporúčam si popočúvať podcasti s gastroenterológom Lacom Kuželom (tuším sa to volá búrači gastro mýtov). Posledné štúdie vážne dokazujú, že polotovari alebo superprocesovane potraviny škodia črevám, a to má samozrejme vplyv neskôr na celé telo.
to je už dlhodobo známe že takéto potraviny pri dlhodobom značnom príjme škodia. Dôvodov je viacero.
Námatkovo: vysoko spracovane potraviny takymito postupmi stracaju mnohe výživné latky /vitaminy, mineralne latky, stopove prvky/ a zaroveň je do tychto potravín častokrat dodávané nadlimitne množstvo soli a konzervačných látok.
Preto v dnesnej dobe bežne vznikaju situacie, že ludia ktorí maju normalnu ci dokonca aj vyssiu vahu ako by mali, tak su v skutocnosti z hladiska niektorych živín podvýživení. A pri dlhodobom znizenom prijme akejkolvek potrebnej látky narasta postupne riziko vzniku nejakej fyzickej ci dusevnej poruchy.

Ďalľí závažný faktor je ten, že tým že je polnohospodarska pôda nesutale intenzivne využívaná a su používané umelé hnojivá ktore nepokryvaju cele spektrum potrebnych prvkov tak produkcia plodín z takychto polí je chudobná na niektore výživné látky. Namatkovo, typicky v nasich koncinach je v pôde malo horčíka, jódu, selénu.. Príroda proste nie je stavaná na tak intenzívne využívanie pre tak obrovske množstvo ludí a niekde sa tie negativa musia odrazit.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

starysomar napísal: 10 sep 2023, 13:37 V práci často nebolo a nie je kedy ísť na obed, tak zas plechová strava. Na vyváženie fajčím a občas si vypijem. Nikotín cievy sťahuje, alkohol rozťahuje, teda cievna gymnastika. No už aspoň tri štyri roky nezapíjam lieky vrátane ATB pivom alebo Vodkou.
Nerobím niečo zle? :D
Najhoršie na tomto všetkom že sa to ešte berie ako sranda.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

kazdy si zije svoj zivot, pokial tym neskodi ostatnym ale iba sebe tak preco nie.
osobne mi je ovela sympatickejsi pristup k zivotu "radsej sa zabavim a uzijem si aj ked mozno budem zit kratsie" ako "dozijem sa 100vky ale cely zivot budem jest dusenu zeleninu s kuracimi prsiami a travit 2 hodiny denne vo fitku"...

jedinym zmyslom zivota je prezit ho co najstastnejsie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid

no ono ide o to, ze ked ma niekto cely zivot zly zivotny štýl /vyslovene nezdrava strava, malo pohybu, cigarety, neprimerane alkohol/ tak je velmi vysoka pravdepodobnost ze sa nakoniec dopracuje k nejakemu tazkemu ochoreniu. To znamena ze nemusi zomriet, ale zivorit este mnoho, mnoho rokov co urcite nikto nechce. Hlavne fajcenie by si mal kazdy dobre rozmysliet ci mu to za to stoji. Poznam osobne pripady ked dlhorocní fajciari nasledkom svojej vášne ochoreli tak, že to co nasledovalo potom, sa za zivot ani velmi povazovat neda.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

zomriet sa da vzdy :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Viem, že som často ťažko čitateľný a pre niektorých nejedlý :D

Z rovesníkov ktorých si pamätám - spolužiaci, ľudia z okolia, známi atd. umrelo nemenej abstinentov, nefajčiarov. Na ťažké choroby umierajú aj malé deti, aj ľudia, žijúci zdravo.
Niečo tu trochu nesedí.
Nespochybňujem šatistiky (presné výpočty s nepresnými vstupmi) no nezohľadňujú komplex vzťahov - sám tvrdím, že fajčenie je v prvom rade osobnostná porucha.
Kto sa zamysel a zahrnul do štatistiky ostatné životné a psychologické okolnosti - v akom prostredí, akom psychickom rozpoložení, čím všetkým ovplyvnení, ako sa stravujú, žijú ľudia ktorí fajčia a prípadne si častejšie vypijú?

aacid - dobre. Na nejakých "školeniach" odznela téza: "Základnou snahou života je prežiť"... A áno - prežiť pokiaľ možno plodne, nie nešťastne, nie v zbytočnom strachu, obavách.
M142
Addict
Addict

za prve si nemyslim, ze clovek, ktory si nieco odopiera o nieco prichadza. ja som to tak vnimal tiez, potom som sa zacal hybat, dopamin som zacal ziskavat zo sportu a obmedzenie nezdraveho stylu prislo automaticky, jeho nedostatok som nepocitoval.

za druhe, nie je dolezite len kedy kto umrie, ale aku kvalitu zivota dovtedy ma. casto je to pri starsich ludoch biedne a vidno na nich obrovske rozdiely v miere aktivity, ktoru im kondicia dovoluje. kazdopadne davam za pravdu, ze dolezite je hlavne byt spokojny sam zo sebou, nikto nema pravo druhemu kazat o tom ako ma zit. to si uz kazdy musi zvolit sam.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Svokra má vyše 90 rokov. Pravda je, že nefajčila no inak neriešila zdravý životný štýl nijako. Do dôchodku celý život učila, na dôchodku sa venuje stále všeličomu, o všetko sa zaujíma, ešte dva roky dozadu sa starala o veľký dom a záhradu. Už je poslabšia na nohy tak aj pohybu má menej no inak je veľmi čulá a uvauje a vníma úplne racionálne.
Zrejme aj to je dôležité - byť aktívny a nie iba "prežívať".
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Napríklad jesť kvalitné potraviny ktorých mala od začiatku života požehnane.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar napísal: 13 sep 2023, 10:30aacid - dobre. Na nejakých "školeniach" odznela téza: "Základnou snahou života je prežiť"... A áno - prežiť pokiaľ možno plodne, nie nešťastne, nie v zbytočnom strachu, obavách.
ano, zakladom zivota je prezit. ale ja nie som zivot. ja som ja. ci prezijem alebo nie zbytok sveta to nijak nezmeni. sice som si svoje dve deti uz urobil ale tiez nemyslim to bolo nieco dolezite pre druh ci spolocnost.
homo sapiens je slepa vetva evolucie, skor ci neskor sa sami vyhubime. preto som si stanovil vlastny zmysel zivota a to je uzit si ten zivot. zatial ma nikto nedokazal presvedcit o tom ze by ten moj zmysel zivot bol nespravny.
M142 napísal: 13 sep 2023, 11:16za druhe, nie je dolezite len kedy kto umrie, ale aku kvalitu zivota dovtedy ma. casto je to pri starsich ludoch biedne a vidno na nich obrovske rozdiely v miere aktivity, ktoru im kondicia dovoluje. kazdopadne davam za pravdu, ze dolezite je hlavne byt spokojny sam zo sebou, nikto nema pravo druhemu kazat o tom ako ma zit. to si uz kazdy musi zvolit sam.
ale nezalezi aj na kvalite zivota pocas toho zivota? mne skratka nepride ok aby som si cely zivot odmietal vyprazany syr alebo burger aby som potom zil dlhsie a mohol si tie jedla odmietat dlhsie.

s tym ze zdravy zivot a dopamin a stastie... to pocuvam vela krat, zial asi nie u kazdeho cloveka to tak funguje. skusal som to viac krat. takze pre mna to prave stastie je dobre pivo/vino a dobre jedlo.
ja som tak nejak vzdy zil v pritomnosti, neverim v to krestanske "najprv sa cely zivot trap a potom pride zasluzena odmena", radsej si uzijem to co mam dnes pretoze nikdy neviem co bude zajtra.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Vela robí genetika. Sú ludia ktori maju prirodzenú geneticku predispoziciu dozit sa v dobrom zdraví aj vysokeho veku. Ale väčšina ludí ma iba priemernu genetiku a vtedy už nie je jedno aky životný štýl predtým viedli.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

fildinko napísal: 13 sep 2023, 13:00 Napríklad jesť kvalitné potraviny ktorých mala od začiatku života požehnane.
https://www.lidovky.cz/byznys/potraviny ... y-trhy_pkk
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ono ide aj o to, ze v minulosti mali ludia podstatne viacej prirodzeneho pohybu. Kedysi nebolo bežné ako dnes, že každá rodina ma už nie jedno, ale pomaly aj niekolko aut. Takže sa vtedy viacej chodilo pešo, ci na bicykli, čo su všetko zdraviu prospesne aktivity.
Zatial co dnes je to tak, za nielen ze ludia vsade chodia autom, ale zaroven je stale menej manualnych profesii a stale viacej iba sedenia v kancli za Pc.
M142
Addict
Addict

aacid napísal: 13 sep 2023, 13:14 ale nezalezi aj na kvalite zivota pocas toho zivota? mne skratka nepride ok aby som si cely zivot odmietal vyprazany syr alebo burger aby som potom zil dlhsie a mohol si tie jedla odmietat dlhsie.

s tym ze zdravy zivot a dopamin a stastie... to pocuvam vela krat, zial asi nie u kazdeho cloveka to tak funguje. skusal som to viac krat. takze pre mna to prave stastie je dobre pivo/vino a dobre jedlo.
ja som tak nejak vzdy zil v pritomnosti, neverim v to krestanske "najprv sa cely zivot trap a potom pride zasluzena odmena", radsej si uzijem to co mam dnes pretoze nikdy neviem co bude zajtra.
Ale vsak zdravy zivotny styl nie je o vecnom odopierani, ale o zdravom balanse. Dat si nezdrave jedlo, ale raz za cas, kludne sa opit na posedeni s kamaratmi, ale nerobit z toho ritual kazdy piatok, rozmyslat nad nutricnou hodnotou jedla, a ked viem, ze som uz zjedol v jeden den nanuk, tak asi nebude uplne ok ukoncit vecer este chipsami.
Ale to ty isto vies, podla mna ani nebudes ten pripad, ktory si nici zdravie v zmysle v akom o tom rozpravame. Ale naozaj prilis vela ludi funguje stylom: mam nadvahu->hanbim sa za seba->nerobim preto ziadny sport+nizke sebavedomie->nulovy sexualny zivot->jediny zdroj stastia jedlo->zhorsujuci sa zdravotny stav. V takychto pripadoch to nie je ani uzivanie si, skor su vo vazeni vlastnej hlavy.

Inac vydrzal si pri nejakom sporte do miery, ze si v nom bol dobry? Podla mna vtedy pride ta najvacsia radost, ked si clovek zvykne na tu zataz a zrazu to prestane byt trapenie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ano, ako pise M142, ide o to ako clovek zije väčšinu svojho času a to co robi iba občas až tak nie je dolezite. Tj snazit sa vacsinu casu jest aspon trochu zdravo a potom ten zbytok si moze dovolit aj "vyhodit z kopýtka".
Ale co sa tyka sportu, tak tam si myslim ze nie je nutne sa dostat do stavu aby v porovnani s inymi clovek uz mal "dobre vykony". Treba sportovat pre vlastne potesenie a preto ze je to zdravé.

**
Btw
je nejaky rozdiel vo vozňoch 1.tr v beznych vlakoch /Express, Rychlik/ a vozňom 1.tr v IC ?
Nie su vsetky rovnake /1.tr/ a rozdiel je iba v tom ze IC zastavuje na mensom pocte stanic a tym padom je rychlejsi?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

gogo956 napísal: 16 sep 2023, 7:35 je nejaky rozdiel vo vozňoch 1.tr v beznych vlakoch /Express, Rychlik/ a vozňom 1.tr v IC ?
Nie su vsetky rovnake /1.tr/ a rozdiel je iba v tom ze IC zastavuje na mensom pocte stanic a tym padom je rychlejsi?
Ak sa pýtaš na kvalitu poskytovaných služieb, tak rýchliky nemajú 1. triedu a u expresov to záleží od konkrétnej trate a konkrétneho vlaku. Často je to prekvapko, čo príde na stanicu. :D IC by už mali mať aj 1.triedu, ale potom je otázka, či tam naozaj budú poskytované služby ako v 1. triede. Často nefungujú ani základné veci ako kúrenie/klíma a WC.

A áno, IC menej často zastavuje, preto by na trati BA-KE mal byť o nejakých cca. 40min rýchlejší ako expres. Aspoň na papiery. Keď sú rozdrbané kolaje a je tam znížená rýchlosť zo 130 na 40, tak je jedno v akom vlaku si. A zároveň IC a EC majú najvyššiu prioritu, takže keď meškajú, ostatné vlaky sú odstavované v staniciach a čakajú kým ich IC/EC predbehne.
Napísať odpoveď