The Odyssey (2026)

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: The Odyssey (2026)

Príspevok od používateľa jackb »

Ty si skutocne po vsetkm tom, ako som dokazal tvoju psychopatiu, kde vedies polemiku len sam so sebou, vsetky slamene panaky a najtupejsie lzi, znovu prides a zase grcias od veci?
si este vacssi (podstatne meno) ako si sa zdal.
kayko napísal: 16 aug 2026, 1:53 Žiadna vnučka Nyx ani dcéra Nemesis, ani labutie vajce, Homér nič také o Helene nepíše - čítať s porozumením a nevariť mytologický guláš.
Inak toto je už krásna ukážka selektívneho skepticizmu. Moja odborná etymologická hypotéza Ἑλένη → light = „vymyslené“, lebo Google Translator povedal Helen. Tvoja hypotéza Zeus → labuť → možno sivá labuť → vajce → Nemesis → Nyx → Noc → čierna → subsaharská Helena = „celkom prípustná analógia“.
kayko napísal: 23 júl 2026, 21:41 Helena bola dcérou spartského kráľa Tyndareos (podľa mýtu dcérou Zeus a Leda).
Zamarovsky, s. 248-249. Aj s obraztekom od da Vincoho.
O matke Nemeiss s. 287
Okrem toho aj tam mas ciste lzi. Lebo, ako sam pises, Zeus mal Helenu s Lédou, ALEBO s Nemesis. Takze si hned na zaciatku dokazal, ze si bude totalne psychopaticky luhar, alebo mas len technicak na hlavu, lebo nedokazes citat s porozumenim. Tu by sa dalo skoncit, lebo nic dalej nema zmysel.
Jednou z vedomych lzi su tvoje halucinacie o dakom google translatore :D
"Tvoja odborna etymologicka" :lol:
Ty si podla vsetkeho odbornik na vysku snehu pred 30 rokmi
Takže odbornú hypotézu vyhodíme a namiesto nej nasadíme sivú labuť a čiernu noc. To už nie je historická argumentácia, ale mytologický improvizačný večer.
A potom ešte ľudí, ktorí tu upozorňujú na toto tvoje woke halucinovanie, nazveš rasistami. Úžasná kombinácia, nulový dôkaz, maximálna sebaistota a morálne poučovanie.
Ak je tvoje pravidlo „hypotéza nie je fakt“, začni ho konečne používať aj na svoje vlastné výplody.
Aku odbornu hypotezu? Ty si ziadnu nepriniesol. Ejaj ti vypisalo blbsoti a ty is to horlivo zdielal.
Ale suhlasim: nulovy dokaz, maximalna sebaistota a moralne poucivanie. Ku prebudenemu sa dostaneme pri Sapfó, nebo ja. Daj si sojove latecko.
Napíše niekto, kto z temnoty urobil čiernu farbu bez hypotézy a zdroja a "temnotou" si vyfarbil Helenu na čiernu. Na tvoj gúgl translátor je to až moc silný zdroj, ak ti nestačí, použi silu internetu.
Etymológia „pochodeň“ neznamená, že sa diskutuje o farebnej teplote plameňa, najmä ak podľa seba samého helenografuješ "začiernenie" slnka.
mozes ma citovat? :)
Takze temnota je u teba biela. A citis sa dobre?
Zase daky translator. Toto je nove kolo slameneho panaka.
Ty ale z "pochodne" robis nieco biele :D
Hypotéza ≠ výmysel.
Jaszczyński, Studia Ceranea 8 (2018), 11–22, priamo uvádza Pokorného a Westa a ich etymológiu Ἑλένη ako „Lady of Light“ z *swel- / *swelh₁-;
:D
A toto je zdroj? :lol:
Teraz konečne môžeš napadnúť hypotézu, nie tvrdiť, že som si ju vymyslel. Ešteže ty si halucinoval o párení vtákov s ľuďmi a z toho si vyvodil, že Helena nebola svetlopletá. To už nie je dobré ani ako hypotéza ale rovno na diagnózu, podobne ako subsaharská bieloruká Helena.
Mozem napadnut len to, co das. Dake generaty z AI bez zdroja si daj za klobuk.
kayko napísal: 23 júl 2026, 21:41 Helena bola dcérou spartského kráľa Tyndareos (podľa mýtu dcérou Zeus a Leda).
O labutiach len ty
Etymológ, ktorý šlape na gúgl translate a pritom si nedokázal preložiť ani primitívne slovíčko.
Teraz celý svet vie, že nevieš používať Gúgl Translate.
Ty si dal Gúgl Translate napísať etymológcký výklad mena Helena a teraz hráš natvrdlého, vlastne nie, ty to nehráš, ty si epitetom natvrdlosti.
Kolko krat este spomenies daky google translate, ktory som nepouzil? Ty si pri dokazovani, ze Helena = svetlo pouzil slovensku wiki.
Odbornik. O natvrdlosti pise niekto, kto polemizujes sam so sebou a dokeze len a len luhat.
Vidíš aký hnusný a prízemný luhár si sám?
A co si to dokazoval? Ze ako rasista nemas pravdu? Nikdy ani mat nebudes.
Veď presne. Kritika jednotlivca ≠ kritika rasy a kritika ≠ nenávisť. Tak prečo tento princíp platí iba jedným smerom?
Keď niekto kritizuje obsadenie černošskej herečky do úlohy Heleny, ty z tej kritiky vyrobíš „rasizmus“. Keď ty kritizuješ týchto kritikov, zrazu je to iba „kritika jednotlivcov“.
Ale tu ludom "vadi Helena ako Africanka"
Všetko je možné:
"American Psychological Association (APA) – definuje rasizmus ako predsudky, negatívne stereotypy a diskrimináciu založenú na rasovej skupine. Definícia nehovorí, že terčom musí byť iná rasa.
APA Dictionary – Racism"
Ty dnes ides htparadu trapnosti. Keby si sa za tie tokeny dopytoval po zdroji ako AI halucinaciach. Nie je zdroj, nie je argument.
Zdroj je url link a zobrazi sa modrym. Nebudem tvoje blbosti davat do google. Ten si mi predsa zakazal.
To nie je polemika, ale elementárne rozlišovanie medzi faktom, indíciou a hypotézou, čo je presne to, čo ty v tejto téme nerobíš, lebo varíš guláše.
Je. Lebo v juli si pisal jedno, teraz pises ine.
Že je svetlopletá bloncka vyplynulo z viacerých indícií, čo som aj uviedol ako indície
Neuviedol. Luhas
, rovnako ako som uviedol, že bieloruká je písaný fakt, tak ako som uviedol že etymológia mena Helena je hypotéza, takže klameš, nikde netvrdím, že všetko sú fakty, a už vôbec nikde netvrdím, že bola modrooká bloncka.

Wow. Dokonca so sebou polemizujes v rovnakom odstavci
kayko napísal: 23 júl 2026, 21:41
Inými slovami: Homér síce explicitne nepíše „Helena mala svetlú pleť, ale text ani historický kontext neposkytujú oporu pre predstavu, že mala čiernu farbu pleti.
Sadni si pred zrkadlo sa dohodni sa sam ci "je", alebo "nie je". A ci to "je", alebo "nie je" explicitne napisane. Len zasieras diskusiu.
Naopak na polemiku samého so sebou si tu expert ty, ktorý polemizuje či bola z vajca, alebo či bola sivá labuť, alebo vnučka temnoty, alebo či vôbec Homér existoval. Čiže hypotézou mýtov o vajci, labuti a temnote, ktoré si si navyše účelovo prispôsobil na sivú labuť a tmu zamenil za čiernu, chceš fakticky vyvrátiť dostupné indície ktoré sú uvedené priamo u Heleny ako "bieloruká" či "plavovlasá". Zároveň tvrdíš, že na základe opisu, si ju môžeme predstaviť akokoľvek a to nie je pravda, pokiaľ sa máme držať dostupných zdrojov. Varíš mytologický guláš a na záver víťazoslávne prehlásiš, že si vlastne nič neuvaril?
Nepolemizujem. Anticke myty maju presne dve verzie Heleninho povodu: bud je dcera labute ALEBO dcera Nemesis
Nepolemizujem o tom ci Homer existoval. Na to, ze to bol jeden clovek nemame dokaz. To brani tomu, aby ho vytlacili ako autora I&O
Places na zlom hrobe.
Musi byt krute byt nuteny si predstavit, ked ti cely zivot hovoria vsetko presne :D Ak moze byt niekto tak prebudeny a nieco si predstavit? Tvoje neprebudene pocity si zranene. Kňů kňů
Inými slovami: Homér síce explicitne nepíše „Helena mala svetlú pleť, ale text ani historický kontext neposkytujú oporu pre predstavu, že mala čiernu farbu pleti.

Práve naopak – etiópsky kráľ Memnón v trójskej vojne je priamy mytologický motív, takže jeho prítomnosť je relevantná. Ale z „v gréckej tradícii existoval Aithiopský kráľ“ nijako nevyplýva „preto Helena mohla byť Nubijka“.
vobec
To je opäť tvoj obľúbený skok „existuje A → teda B je možné → teda B je rovnako podložené“.
Aithiopský/Núbijský pôvod Heleny nie je v Homérovi doložený vôbec. Naopak, Homér ju explicitne označuje za dcéru Dia a používa pri nej λευκώλενος („bieloruká/svetloruká“).
:lol: explicitne
Memnón dokazuje, že Homérov svet poznal Aithiopov. Nedokazuje, že Helena bola Aithiopka. To sú dve úplne odlišné tvrdenia.
A „možnosť ≠ 0,000 nič“ je samozrejme triviálne pravdivá – pri mytologickej postave bez DNA môžeš vymyslieť prakticky čokoľvek. Otázka však nie je, či je to logicky možné. Otázka je, akú podporu pre to poskytujú pramene. A tam je tvoja Nubijka zatiaľ presne na nule.
Ale ved cele grecke poznanie Afriky je len moj prebudeny trip. Hadam tomu nezacne verit

Tak potom už vôbec nechápem, kde v tom komentári vidíš rasizmus. Úplne štandardná kritika politického posolstva filmu, zmeny oproti predlohe, vynechanie mytológie, trans postavu a konkrétne obsadenie Heleny. Môžeš s tým nesúhlasiť, môžeš niektoré tvrdenia označiť za fakticky nesprávne, ale rasistický výrok o černochoch a párení so zvieratami tam jednoducho nie je.
Ty si strasny zoofil a o citani s porozumenim ani nehovoriac. O "politicke posolstvo filmu", ktory je podla fantasy knihy. Dobre ti to vyvara.
Ale niekde som cital:
definuje rasizmus ako predsudky, negatívne stereotypy a diskrimináciu založenú na rasovej skupine.
Nemam ku tomu zdroj, sorka.
Zase miešaš tri úplne rozdielne veci.
„Každý si môže Helenu predstaviť akokoľvek.“ — samozrejme, môže.
Zároveň tvrdíš, že na základe opisu, si ju môžeme predstaviť akokoľvek a to nie je pravda
„Každá moderná predstava je rovnako verná Homérovi.“ — to už z toho vôbec nevyplýva.
„Kto kritizuje konkrétnu odchýlku od predlohy, je rasista.“ — to je už len tvoje nálepkovanie.
A „podľa Gréka nie“ je asi taký argument ako „podľa jedného Slováka nie“. Grécka národnosť nie je vedecká metóda. Ak ten archeológ hovorí, že presný vzhľad Heleny nepoznáme, s tým nemám problém. Ale on tým nedokazuje, že černošská Helena je Homérovi rovnako blízka ako svetlá Helena. Iba hovorí, že presný odtieň nevieme určiť.
Mas s tym velky problem
Zároveň tvrdíš, že na základe opisu, si ju môžeme predstaviť akokoľvek a to nie je pravda
On hovori, ze film jeho kulturu neposkodzuje, ako sa to snazite s kamaratmi nahovarat. A to je dolezite.
A mimochodom, nikto nepotrebuje „vykopať Homéra“. Stačí čítať Homéra. A ten Helenu opakovane označuje λευκώλενος – „bieloruká/svetloruká“.
Tak aky mas dokaz na to, ze zil.
Takže áno, Nolan si môže Helenu predstaviť ako chce.
Moze?
A divák si môže jeho interpretáciu kritizovať, ako chce. To je podstata umeleckej slobody aj slobody kritiky.
Ak je tvoj jediný argument proti tej kritike „rasizmus“, potom si práve predviedol presne to, čo mi vyčítaš. Namiesto argumentovania proti názoru si začal názor klasifikovať podľa morálnej nálepky.
Ale "kritika interpretacie bola"
napísal: 17 júl 2026, 13:07 Mne napriklad cierna Helena vadi
definuje rasizmus ako predsudky, negatívne stereotypy a diskrimináciu založenú na rasovej skupine.
Výkrik do "temnoty".
Tvoj
Nie. A práve tu si si opäť pomiešal grécke slová. „Svetlo“ je grécke φῶς (phōs), nie „photos“. „Φωτός“ (phōtos) je genitív od φῶς – teda „svetla“.
A hlavne: nikdy som netvrdil, že Ἑλένη je grécke slovo φῶς ani že sa má slovníkovo preložiť ako „light“. Tvrdil som, že existuje odborná etymologická hypotéza, ktorá Helenino meno spája s koreňom súvisiacim so žiarením/svetlom.
To je rozdiel medzi prekladom slova a etymológiou vlastného mena – rozdiel, ktorý si už niekoľkokrát úspešne prehliadol.
Takže pokojne pokračuj v boji s Google Translatorom. Len si najprv over, proti ktorému gréckemu slovu vlastne bojuješ.
kayko napísal: 12 aug 2026, 16:39
ἑλένη / helénē - “light,” “bright one,” or “shining one.”
Nemáš za čo. Na oplátku mi prosím vysvetli, prečo je tvoja "temná labuť" silnejší argument, ako moje "bieloramenné svetlo" v kontexte originál Homéra a nie tvojho bullshit výkladu neskorších adaptácií?
Takze si to nenapisal :D A hypotezu si tiez takto dal a este zase tie lzi o google transalte

Veď práve preto sa ťa pýtam, aby si ju citoval. Ja netvrdím, že si niekde napísal „moja Helena vyzerá takto“. Tvrdím, že z tvojej argumentácie vyplýva, že považuješ subsaharskú Helenu za úplne legitímnu predstavu. Ak to tak nie je, pokojne to uveď na rovinu.
Takže skúsme konečne diskutovať s tým, čo kto skutočne povedal, nie s tým, čo sa ti hodí, aby si mohol robiť ďalší vtip o Wikipédii.
kayko napísal: 14 aug 2026, 9:11 Takže Lupita, ako bieloruká Helena „so spálenou/zuhoľnatenou tvárou“ je tvoja a Nolanova predsava Heleny?
Vy ste iní umelci, keď ste dokázali spojiť dva protiklady Αἰθίοψ a leukōlenos, to je už doslova wokepiteton :lol:
Netvrdis?
Ja suhlasim. Ty tu bijes slamenych panakov.
Tahat slovensku wiki do diskusie je celkom dobry vtip

Nie, práve naopak. Ja presne rozlišujem Homéra od posthomérskych prameňov. Preto som povedal, že Leda/Nemesis, vajce a labuť sú iná vrstva tradície a nemožno ich vydávať za Homérov opis.
Do you?
A Sapphó som nepoužil ako dôkaz toho, čo napísal Homér, ale ako neskorší prameň, ktorý ukazuje, ako sa Helena v gréckej literárnej tradícii neskôr charakterizovala. To je úplne legitímne, pokiaľ jasne povieš, že ide o neskorší prameň.
Presne tak isto ako ty nemôžeš vziať Apollodóra, jeho labuť a vajce a spätne z toho urobiť „Homérov rodný list Heleny“.
Čiže pravidlo je jednoduché: Homér = dôkaz o Homérovi. Sapfó = dôkaz o Sapfó. Apollodóros = dôkaz o Apollodórovi. Neskorší autor môže ukázať vývoj tradície, ale nemôže prepísať starší text.
A tvoj „vyfetovaný prebudený trip“ je opäť len vtip namiesto argumentu. Ak je Sapphó podľa teba irelevantná, povedz prečo konkrétne. Ak je relevantná ako neskorší doklad tradície, potom ju treba označiť ako neskorší doklad – čo som presne urobil.
Rozlišovanie prameňov nie je rozpor. To je práve rozdiel medzi historickou argumentáciou a vyzobávaním viet z rôznych období, až kým nevznikne príbeh, ktorý sa ti hodí.
Cize, ked Sapphó opisala Helenu, tak ako sa ti hodi, tak to je spravne.
Ked myty o Diovi a Lede vznikli neskor, tak su nespravne.
Jasne
Tak ja chápem, že to zrovna nenapĺňa tvoje labutie erotické zoofilné chúťky, ale čo mám teraz robiť, vymazať Safpó, lebo tebe sa sem nehodí? Kňú
Zamarovsky a da Vinci to predtym este namaloval. Skus pouzit ten google. Fakt.
Moje EjAj vie aspoň pracovať so zdrojmi, zato tvoje gúgl rešerše a halucinovanie sú iba zbytočným míňaním elektriny.
To vidime na mnozstve linkov na publikacie, ktore si sem na doniesol.

„Polemika so sebou“ je u teba zjavne už len to, keď človek rozlišuje medzi faktom, indíciou a hypotézou. Ja netvrdím, že Sapfó je Homér. Práve naopak, výslovne hovorím, že je to neskorší prameň.
A kde to robis? Ked pred premierou bolo vsetko inak ako dnes? :D
A „autorka si o storočie neskôr vymyslí opis a ja z neho robím kánon“ je ďalší tvoj vlastný slamenný panák. Sapfó nepoužívam na prepísanie Homéra, ale ako doklad toho, ako bola Helena charakterizovaná v neskoršej gréckej tradícii.
Čiže nie, z neskoršej autorky nerobím kánon. Rozlišujem pramene. Ty ich naopak zlievaš dokopy vtedy, keď sa ti hodí labuť, vajce, Nemesis či Nyx, a potom sa tváriš, že si práve objavil Homérov „rodný list“ Heleny.
A ešte jedna maličkosť, to, že Sapphó žila neskôr, z jej svedectva automaticky nerobí „vymyslený opis“. Znamená to iba, že je to neskorší doklad. Ak ho chceš odmietnuť, argumentuj jeho obsahom, nie dátumom.
A ak chceš pokračovať v debate o zdrojoch, prestaň mi vyčítať „žiadne citácie“ a začni konečne citovať tie, ktoré tvrdíš, že vyvracajú moje.
Ty prskas na to, ze grecke myty su posthomerovske. Tak potom netahaj nic neskorsie.
Citujem. Ty necitas, lebo ti nicia pieskove kolaciky.
Bingo. Keď už nemáš čo povedať k obsahu, začneš hrať postavu „prebudený vs. neprebudený bojovník“. :)
Ak by som ja pouzil autorku ci autora, ktori su ci boli otvorne gay, tak sa rozkňučíš ako besny.
Sapfó som uviedol ako neskorší prameň, nie ako Homéra. Práve preto som ho tak označil. To, že dokážeš pochopiť rozdiel medzi „Homér tvrdí“ a „neskorší autor uvádza“, by bolo zjavne ďalšie políčko na bingo.
A najväčšia irónia je, že mne vyčítaš „vyfetované hypotézy“, zatiaľ čo ty pokojne skladáš vlastnú rekonštrukciu Heleny z labute, vajca, Nemesis, Nyx a farby Noci.
Ja pri každom zdroji hovorím, čo presne dokazuje a čo už nie. Ty z každého zdroja vytiahneš to, čo sa ti hodí, a zvyšok označíš za „prebudený trip“.
To nie je skepticizmus. To je bingo s prameňmi.
Neskladam. Ty si ju zlozil a este aj zle. Tym, ze Sappho je neskorsia autorka je predsa podla tebe irelevantna.

Nemusím mať gule Dia, aby som priznal, keď je niečo hypotéza alebo keď sa treba opraviť. To je skôr otázka intelektuálnej poctivosti než genetiky.
A stalo sa to? Opravil si sa?
Co robis level Krona po strete s jeho detmi.
Ty si však zatiaľ ukázal opačný postup. Keď sa ti nehodí prameň, označíš ho za lož, keď sa ti hodí neskorší prameň, spravíš z neho dôkaz, keď sa ti hodí hypotéza, je to „možnosť“, keď sa ti nehodí, je to „výmysel“.
A potom z toho ešte vyrobíš prednášku o konzistentnosti. :roll:
Dal si daky pramen (okrem tej slovenskej wiki)? Lebo cely mesiac nieco tvrdis bez jedineho linku.
A ano, kedze si protirecis, tak je na miese upozornovat na to, ze ty a konzistencia ste sa nezisili v jednom vesmire
Takže pokojne pokračuj vo svojich epileptických záchvatoch z toho, že niekto si dovolil označiť "čiernu" Helenu za kultúrny a literárny nezmysel. Ja si svoje tvrdenia môžem opraviť. Ty by si najprv musel opraviť svoj meter na dôkazy.
Zase tie termity ako suteren.
Vies citovat kde niekto oznacil predstavu o Helene, ktora je ina ako tvoja, ze "nezmysel"? Ja som tu cital len tvoj rasisticky grc.
A neboj, Zeusov konkurz na otca Dia som absolvovať nemusel. Na rozdiel od tvojej argumentácie nepotrebujem byť všemocný, aby som vedel povedať „neviem“.
O ospravedlnenie by si mal kňučak u svojho woke božstva, ktorému si naletel, že žena môže byť muž, labuť človek, biela čierna a halucinácia argument :smt006
Pri tomto si, doktor etymologie, musel byt riadne mimo :D Nepotrebujes. Len cely mesiac to dokazujes
Este ma citujes pri tom poslednom.
Ale neospravedlnil si sa za lzi o 3D tlacenych lodiach a X Menoch, ktorych si dovielok ty a luhal si, ze nimi ja svinim diskusiu.

Uz na to kasli. Zase som dokazal ako vedome klames, ako nedokazes dat zdroj a to co si ejaj vymysli ani len neotvoris, aby si si to overil. Len stavas slamene panaky a nic k veci. Ty si uz neprotirecis s minulym mesiacom, predoslym dnom. Ty si protirecis v jednom odstavci.

Interestingly, Σέλας ‘light’ and its derivatives, like σέληνη ‘moon’, are quite problematic and its relationship with the root is unclear. Semantically it fits, but the preservation of the initial /s/ before a vowel is not a typical outcome for Greek at any stage of its development11.
11 A.L. Sihler, New Comparative Grammar of Greek and Latin, New York–Oxford 1995, p. 170– 171, 216.
:psssst:
Helen’s parenthood, epithets and attributes
Let us start with the question of her parenthood as well as epithets and attributes which connect her with the divine. The issue of Helen’s parenthood occupied the minds of ancient scholars and there have been many competing theories, but almost everybody agrees that her father was Zeus. The Iliad firmly confirms that and states that she had the same mother as the Dioskouroi, that is Leda, although she is not explicitly named in the poem.
As to similarities with Sūryā́, only once and in late sources Helen is called the daughter of Ἥλιος – the Sun, which because of its late character is not very significant, but it is an interesting remark, highlighting Helen’s solar connotations23. The main controversy revolves around the identity of Helen’s mother. Hesiod’s Catalogue of Women suggests Leda24. How- ever, the Cypria states that Helen was the daughter of Zeus and Nemesis who laid an egg with Helen with it, and Leda was her adoptive mother25. The best-known version is that it was Leda who laid the egg from which Helen was born. In truth, we cannot tell if the oldest authors knew the story of the birth from an egg.
The Lithuanian mythology knows the figure of Sáulės dukrýtė, the Latvian – Saules meita – Daughter of the Sun. They have spread to Estonia and Finland. In Estonia, she became Salme and was said to be have been born from a goose-egg, just like Helen26.
Pocuj, preco si vytiahol "clanok plny zoofilie"? :D
An excellent review of this topic has been prepared by L. Clader in her monograph on Helen, where she shows that Helen shares her epithets mostly with goddesses rather than mortal women, for example λευκώλενος – white-armed – used predominantly of Hera, or κούρη Διός – daughter of Zeus, usually describing Athena. Given the impor- tance of the formulaic nature of these phrases and their archaic character, it might suggest that earlier in the epic tradition Helen did belong more to the realm of gods.
Preco Jaszczyński nepise, ze bola modrooka blondska, ale bohyna? :smt017
Her name is clearly of Indo-European origins, although there is still controversy regarding its exact etymology.
Vdaka bohom mame medzi sebou uzivatela, ktory kontroverziu vyriesil. A vyriesil aj Homera
Ak by som si mohol dovolit poradit: tvoje zdroje, by ti mali nahravat. Nie rojenicit mesiac halucinacii ako kyklop obycajnych ludi.
The unjust and differential treatment of the members of different age, gender, racial, ethnic, religious, national, ability identity, sexual orientation, socioeconomic, and other groups at the individual level and the institutional/structural level that favor certain groups over others and has the effect of restricting opportunities for other groups.
https://www.apa.org/topics/racism-bias-discrimination
kayko napísal: 10 aug 2026, 14:29 Film je natočený propagačnou politikou emigrácie a transrodovej identity a nie je v ňom takmer vôbec znázornená mytológia kvôli Islamu, aby sa zase nejaký muslim neurazil.
Fakt, citaj na co sa odkazujes.
Racism is a form of prejudice that generally includes negative emotional reactions to members of the group
https://dictionary.apa.org/racism
napísal: 17 júl 2026, 13:07 Mne napriklad cierna Helena vadi
Koho ejaj je lepsia? :lol:
Why it matters for the Helen conversation we've been having

This is worth flagging against everything above: Sappho's treatment of Helen is a total outlier from Homer's approach. She gives zero physical description — no epithets, no hair color, no skin tone, no "white-armed" formula at all. Sappho isn't interested in what Helen looked like; she's interested in Helen as a case study in agency and desire — a woman who chose passion over duty, family, and social expectation, deployed to justify Sappho's own feelings. It's arguably the most psychologically sympathetic ancient treatment of Helen (rather than treating her as a passive prize or a scapegoat for the war), and it's a striking contrast to epic's formulaic, appearance-focused epithets.

Sappho does have a surviving line, catalogued as Fragment 23, where she writes something close to "...xanthai d' Helenai s' eiskēn..." — roughly, "I liken you to fair/golden-haired Helen." So Sappho genuinely does use xanthē in connection with Helen. Two caveats matter though:

It's comparative, not descriptive-for-its-own-sake — she's telling someone else (an addressee in the poem) that they resemble Helen, not painting Helen's portrait directly.
Xanthē doesn't map cleanly onto modern "blonde." As we discussed with Achilles/Menelaus earlier, it's a broader term covering blonde, light-brown, auburn, or reddish-tawny — closer to "fair/tawny-haired" than a precise hair-color category
Napísať odpoveď