The Odyssey (2026)

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: The Odyssey (2026)

Príspevok od používateľa jackb »

Ty si skutocne po vsetkm tom, ako som dokazal tvoju psychopatiu, kde vedies polemiku len sam so sebou, vsetky slamene panaky a najtupejsie lzi, znovu prides a zase grcias od veci?
si este vacssi (podstatne meno) ako si sa zdal.
kayko napísal: 16 aug 2026, 1:53 Žiadna vnučka Nyx ani dcéra Nemesis, ani labutie vajce, Homér nič také o Helene nepíše - čítať s porozumením a nevariť mytologický guláš.
Inak toto je už krásna ukážka selektívneho skepticizmu. Moja odborná etymologická hypotéza Ἑλένη → light = „vymyslené“, lebo Google Translator povedal Helen. Tvoja hypotéza Zeus → labuť → možno sivá labuť → vajce → Nemesis → Nyx → Noc → čierna → subsaharská Helena = „celkom prípustná analógia“.
kayko napísal: 23 júl 2026, 21:41 Helena bola dcérou spartského kráľa Tyndareos (podľa mýtu dcérou Zeus a Leda).
Zamarovsky, s. 248-249. Aj s obraztekom od da Vincoho.
O matke Nemeiss s. 287
Okrem toho aj tam mas ciste lzi. Lebo, ako sam pises, Zeus mal Helenu s Lédou, ALEBO s Nemesis. Takze si hned na zaciatku dokazal, ze si bude totalne psychopaticky luhar, alebo mas len technicak na hlavu, lebo nedokazes citat s porozumenim. Tu by sa dalo skoncit, lebo nic dalej nema zmysel.
Jednou z vedomych lzi su tvoje halucinacie o dakom google translatore :D
"Tvoja odborna etymologicka" :lol:
Ty si podla vsetkeho odbornik na vysku snehu pred 30 rokmi
Takže odbornú hypotézu vyhodíme a namiesto nej nasadíme sivú labuť a čiernu noc. To už nie je historická argumentácia, ale mytologický improvizačný večer.
A potom ešte ľudí, ktorí tu upozorňujú na toto tvoje woke halucinovanie, nazveš rasistami. Úžasná kombinácia, nulový dôkaz, maximálna sebaistota a morálne poučovanie.
Ak je tvoje pravidlo „hypotéza nie je fakt“, začni ho konečne používať aj na svoje vlastné výplody.
Aku odbornu hypotezu? Ty si ziadnu nepriniesol. Ejaj ti vypisalo blbsoti a ty is to horlivo zdielal.
Ale suhlasim: nulovy dokaz, maximalna sebaistota a moralne poucivanie. Ku prebudenemu sa dostaneme pri Sapfó, nebo ja. Daj si sojove latecko.
Napíše niekto, kto z temnoty urobil čiernu farbu bez hypotézy a zdroja a "temnotou" si vyfarbil Helenu na čiernu. Na tvoj gúgl translátor je to až moc silný zdroj, ak ti nestačí, použi silu internetu.
Etymológia „pochodeň“ neznamená, že sa diskutuje o farebnej teplote plameňa, najmä ak podľa seba samého helenografuješ "začiernenie" slnka.
mozes ma citovat? :)
Takze temnota je u teba biela. A citis sa dobre?
Zase daky translator. Toto je nove kolo slameneho panaka.
Ty ale z "pochodne" robis nieco biele :D
Hypotéza ≠ výmysel.
Jaszczyński, Studia Ceranea 8 (2018), 11–22, priamo uvádza Pokorného a Westa a ich etymológiu Ἑλένη ako „Lady of Light“ z *swel- / *swelh₁-;
:D
A toto je zdroj? :lol:
Teraz konečne môžeš napadnúť hypotézu, nie tvrdiť, že som si ju vymyslel. Ešteže ty si halucinoval o párení vtákov s ľuďmi a z toho si vyvodil, že Helena nebola svetlopletá. To už nie je dobré ani ako hypotéza ale rovno na diagnózu, podobne ako subsaharská bieloruká Helena.
Mozem napadnut len to, co das. Dake generaty z AI bez zdroja si daj za klobuk.
kayko napísal: 23 júl 2026, 21:41 Helena bola dcérou spartského kráľa Tyndareos (podľa mýtu dcérou Zeus a Leda).
O labutiach len ty
Etymológ, ktorý šlape na gúgl translate a pritom si nedokázal preložiť ani primitívne slovíčko.
Teraz celý svet vie, že nevieš používať Gúgl Translate.
Ty si dal Gúgl Translate napísať etymológcký výklad mena Helena a teraz hráš natvrdlého, vlastne nie, ty to nehráš, ty si epitetom natvrdlosti.
Kolko krat este spomenies daky google translate, ktory som nepouzil? Ty si pri dokazovani, ze Helena = svetlo pouzil slovensku wiki.
Odbornik. O natvrdlosti pise niekto, kto polemizujes sam so sebou a dokeze len a len luhat.
Vidíš aký hnusný a prízemný luhár si sám?
A co si to dokazoval? Ze ako rasista nemas pravdu? Nikdy ani mat nebudes.
Veď presne. Kritika jednotlivca ≠ kritika rasy a kritika ≠ nenávisť. Tak prečo tento princíp platí iba jedným smerom?
Keď niekto kritizuje obsadenie černošskej herečky do úlohy Heleny, ty z tej kritiky vyrobíš „rasizmus“. Keď ty kritizuješ týchto kritikov, zrazu je to iba „kritika jednotlivcov“.
Ale tu ludom "vadi Helena ako Africanka"
Všetko je možné:
"American Psychological Association (APA) – definuje rasizmus ako predsudky, negatívne stereotypy a diskrimináciu založenú na rasovej skupine. Definícia nehovorí, že terčom musí byť iná rasa.
APA Dictionary – Racism"
Ty dnes ides htparadu trapnosti. Keby si sa za tie tokeny dopytoval po zdroji ako AI halucinaciach. Nie je zdroj, nie je argument.
Zdroj je url link a zobrazi sa modrym. Nebudem tvoje blbosti davat do google. Ten si mi predsa zakazal.
To nie je polemika, ale elementárne rozlišovanie medzi faktom, indíciou a hypotézou, čo je presne to, čo ty v tejto téme nerobíš, lebo varíš guláše.
Je. Lebo v juli si pisal jedno, teraz pises ine.
Že je svetlopletá bloncka vyplynulo z viacerých indícií, čo som aj uviedol ako indície
Neuviedol. Luhas
, rovnako ako som uviedol, že bieloruká je písaný fakt, tak ako som uviedol že etymológia mena Helena je hypotéza, takže klameš, nikde netvrdím, že všetko sú fakty, a už vôbec nikde netvrdím, že bola modrooká bloncka.

Wow. Dokonca so sebou polemizujes v rovnakom odstavci
kayko napísal: 23 júl 2026, 21:41
Inými slovami: Homér síce explicitne nepíše „Helena mala svetlú pleť, ale text ani historický kontext neposkytujú oporu pre predstavu, že mala čiernu farbu pleti.
Sadni si pred zrkadlo sa dohodni sa sam ci "je", alebo "nie je". A ci to "je", alebo "nie je" explicitne napisane. Len zasieras diskusiu.
Naopak na polemiku samého so sebou si tu expert ty, ktorý polemizuje či bola z vajca, alebo či bola sivá labuť, alebo vnučka temnoty, alebo či vôbec Homér existoval. Čiže hypotézou mýtov o vajci, labuti a temnote, ktoré si si navyše účelovo prispôsobil na sivú labuť a tmu zamenil za čiernu, chceš fakticky vyvrátiť dostupné indície ktoré sú uvedené priamo u Heleny ako "bieloruká" či "plavovlasá". Zároveň tvrdíš, že na základe opisu, si ju môžeme predstaviť akokoľvek a to nie je pravda, pokiaľ sa máme držať dostupných zdrojov. Varíš mytologický guláš a na záver víťazoslávne prehlásiš, že si vlastne nič neuvaril?
Nepolemizujem. Anticke myty maju presne dve verzie Heleninho povodu: bud je dcera labute ALEBO dcera Nemesis
Nepolemizujem o tom ci Homer existoval. Na to, ze to bol jeden clovek nemame dokaz. To brani tomu, aby ho vytlacili ako autora I&O
Places na zlom hrobe.
Musi byt krute byt nuteny si predstavit, ked ti cely zivot hovoria vsetko presne :D Ak moze byt niekto tak prebudeny a nieco si predstavit? Tvoje neprebudene pocity si zranene. Kňů kňů
Inými slovami: Homér síce explicitne nepíše „Helena mala svetlú pleť, ale text ani historický kontext neposkytujú oporu pre predstavu, že mala čiernu farbu pleti.

Práve naopak – etiópsky kráľ Memnón v trójskej vojne je priamy mytologický motív, takže jeho prítomnosť je relevantná. Ale z „v gréckej tradícii existoval Aithiopský kráľ“ nijako nevyplýva „preto Helena mohla byť Nubijka“.
vobec
To je opäť tvoj obľúbený skok „existuje A → teda B je možné → teda B je rovnako podložené“.
Aithiopský/Núbijský pôvod Heleny nie je v Homérovi doložený vôbec. Naopak, Homér ju explicitne označuje za dcéru Dia a používa pri nej λευκώλενος („bieloruká/svetloruká“).
:lol: explicitne
Memnón dokazuje, že Homérov svet poznal Aithiopov. Nedokazuje, že Helena bola Aithiopka. To sú dve úplne odlišné tvrdenia.
A „možnosť ≠ 0,000 nič“ je samozrejme triviálne pravdivá – pri mytologickej postave bez DNA môžeš vymyslieť prakticky čokoľvek. Otázka však nie je, či je to logicky možné. Otázka je, akú podporu pre to poskytujú pramene. A tam je tvoja Nubijka zatiaľ presne na nule.
Ale ved cele grecke poznanie Afriky je len moj prebudeny trip. Hadam tomu nezacne verit

Tak potom už vôbec nechápem, kde v tom komentári vidíš rasizmus. Úplne štandardná kritika politického posolstva filmu, zmeny oproti predlohe, vynechanie mytológie, trans postavu a konkrétne obsadenie Heleny. Môžeš s tým nesúhlasiť, môžeš niektoré tvrdenia označiť za fakticky nesprávne, ale rasistický výrok o černochoch a párení so zvieratami tam jednoducho nie je.
Ty si strasny zoofil a o citani s porozumenim ani nehovoriac. O "politicke posolstvo filmu", ktory je podla fantasy knihy. Dobre ti to vyvara.
Ale niekde som cital:
definuje rasizmus ako predsudky, negatívne stereotypy a diskrimináciu založenú na rasovej skupine.
Nemam ku tomu zdroj, sorka.
Zase miešaš tri úplne rozdielne veci.
„Každý si môže Helenu predstaviť akokoľvek.“ — samozrejme, môže.
Zároveň tvrdíš, že na základe opisu, si ju môžeme predstaviť akokoľvek a to nie je pravda
„Každá moderná predstava je rovnako verná Homérovi.“ — to už z toho vôbec nevyplýva.
„Kto kritizuje konkrétnu odchýlku od predlohy, je rasista.“ — to je už len tvoje nálepkovanie.
A „podľa Gréka nie“ je asi taký argument ako „podľa jedného Slováka nie“. Grécka národnosť nie je vedecká metóda. Ak ten archeológ hovorí, že presný vzhľad Heleny nepoznáme, s tým nemám problém. Ale on tým nedokazuje, že černošská Helena je Homérovi rovnako blízka ako svetlá Helena. Iba hovorí, že presný odtieň nevieme určiť.
Mas s tym velky problem
Zároveň tvrdíš, že na základe opisu, si ju môžeme predstaviť akokoľvek a to nie je pravda
On hovori, ze film jeho kulturu neposkodzuje, ako sa to snazite s kamaratmi nahovarat. A to je dolezite.
A mimochodom, nikto nepotrebuje „vykopať Homéra“. Stačí čítať Homéra. A ten Helenu opakovane označuje λευκώλενος – „bieloruká/svetloruká“.
Tak aky mas dokaz na to, ze zil.
Takže áno, Nolan si môže Helenu predstaviť ako chce.
Moze?
A divák si môže jeho interpretáciu kritizovať, ako chce. To je podstata umeleckej slobody aj slobody kritiky.
Ak je tvoj jediný argument proti tej kritike „rasizmus“, potom si práve predviedol presne to, čo mi vyčítaš. Namiesto argumentovania proti názoru si začal názor klasifikovať podľa morálnej nálepky.
Ale "kritika interpretacie bola"
napísal: 17 júl 2026, 13:07 Mne napriklad cierna Helena vadi
definuje rasizmus ako predsudky, negatívne stereotypy a diskrimináciu založenú na rasovej skupine.
Výkrik do "temnoty".
Tvoj
Nie. A práve tu si si opäť pomiešal grécke slová. „Svetlo“ je grécke φῶς (phōs), nie „photos“. „Φωτός“ (phōtos) je genitív od φῶς – teda „svetla“.
A hlavne: nikdy som netvrdil, že Ἑλένη je grécke slovo φῶς ani že sa má slovníkovo preložiť ako „light“. Tvrdil som, že existuje odborná etymologická hypotéza, ktorá Helenino meno spája s koreňom súvisiacim so žiarením/svetlom.
To je rozdiel medzi prekladom slova a etymológiou vlastného mena – rozdiel, ktorý si už niekoľkokrát úspešne prehliadol.
Takže pokojne pokračuj v boji s Google Translatorom. Len si najprv over, proti ktorému gréckemu slovu vlastne bojuješ.
kayko napísal: 12 aug 2026, 16:39
ἑλένη / helénē - “light,” “bright one,” or “shining one.”
Nemáš za čo. Na oplátku mi prosím vysvetli, prečo je tvoja "temná labuť" silnejší argument, ako moje "bieloramenné svetlo" v kontexte originál Homéra a nie tvojho bullshit výkladu neskorších adaptácií?
Takze si to nenapisal :D A hypotezu si tiez takto dal a este zase tie lzi o google transalte

Veď práve preto sa ťa pýtam, aby si ju citoval. Ja netvrdím, že si niekde napísal „moja Helena vyzerá takto“. Tvrdím, že z tvojej argumentácie vyplýva, že považuješ subsaharskú Helenu za úplne legitímnu predstavu. Ak to tak nie je, pokojne to uveď na rovinu.
Takže skúsme konečne diskutovať s tým, čo kto skutočne povedal, nie s tým, čo sa ti hodí, aby si mohol robiť ďalší vtip o Wikipédii.
kayko napísal: 14 aug 2026, 9:11 Takže Lupita, ako bieloruká Helena „so spálenou/zuhoľnatenou tvárou“ je tvoja a Nolanova predsava Heleny?
Vy ste iní umelci, keď ste dokázali spojiť dva protiklady Αἰθίοψ a leukōlenos, to je už doslova wokepiteton :lol:
Netvrdis?
Ja suhlasim. Ty tu bijes slamenych panakov.
Tahat slovensku wiki do diskusie je celkom dobry vtip

Nie, práve naopak. Ja presne rozlišujem Homéra od posthomérskych prameňov. Preto som povedal, že Leda/Nemesis, vajce a labuť sú iná vrstva tradície a nemožno ich vydávať za Homérov opis.
Do you?
A Sapphó som nepoužil ako dôkaz toho, čo napísal Homér, ale ako neskorší prameň, ktorý ukazuje, ako sa Helena v gréckej literárnej tradícii neskôr charakterizovala. To je úplne legitímne, pokiaľ jasne povieš, že ide o neskorší prameň.
Presne tak isto ako ty nemôžeš vziať Apollodóra, jeho labuť a vajce a spätne z toho urobiť „Homérov rodný list Heleny“.
Čiže pravidlo je jednoduché: Homér = dôkaz o Homérovi. Sapfó = dôkaz o Sapfó. Apollodóros = dôkaz o Apollodórovi. Neskorší autor môže ukázať vývoj tradície, ale nemôže prepísať starší text.
A tvoj „vyfetovaný prebudený trip“ je opäť len vtip namiesto argumentu. Ak je Sapphó podľa teba irelevantná, povedz prečo konkrétne. Ak je relevantná ako neskorší doklad tradície, potom ju treba označiť ako neskorší doklad – čo som presne urobil.
Rozlišovanie prameňov nie je rozpor. To je práve rozdiel medzi historickou argumentáciou a vyzobávaním viet z rôznych období, až kým nevznikne príbeh, ktorý sa ti hodí.
Cize, ked Sapphó opisala Helenu, tak ako sa ti hodi, tak to je spravne.
Ked myty o Diovi a Lede vznikli neskor, tak su nespravne.
Jasne
Tak ja chápem, že to zrovna nenapĺňa tvoje labutie erotické zoofilné chúťky, ale čo mám teraz robiť, vymazať Safpó, lebo tebe sa sem nehodí? Kňú
Zamarovsky a da Vinci to predtym este namaloval. Skus pouzit ten google. Fakt.
Moje EjAj vie aspoň pracovať so zdrojmi, zato tvoje gúgl rešerše a halucinovanie sú iba zbytočným míňaním elektriny.
To vidime na mnozstve linkov na publikacie, ktore si sem na doniesol.

„Polemika so sebou“ je u teba zjavne už len to, keď človek rozlišuje medzi faktom, indíciou a hypotézou. Ja netvrdím, že Sapfó je Homér. Práve naopak, výslovne hovorím, že je to neskorší prameň.
A kde to robis? Ked pred premierou bolo vsetko inak ako dnes? :D
A „autorka si o storočie neskôr vymyslí opis a ja z neho robím kánon“ je ďalší tvoj vlastný slamenný panák. Sapfó nepoužívam na prepísanie Homéra, ale ako doklad toho, ako bola Helena charakterizovaná v neskoršej gréckej tradícii.
Čiže nie, z neskoršej autorky nerobím kánon. Rozlišujem pramene. Ty ich naopak zlievaš dokopy vtedy, keď sa ti hodí labuť, vajce, Nemesis či Nyx, a potom sa tváriš, že si práve objavil Homérov „rodný list“ Heleny.
A ešte jedna maličkosť, to, že Sapphó žila neskôr, z jej svedectva automaticky nerobí „vymyslený opis“. Znamená to iba, že je to neskorší doklad. Ak ho chceš odmietnuť, argumentuj jeho obsahom, nie dátumom.
A ak chceš pokračovať v debate o zdrojoch, prestaň mi vyčítať „žiadne citácie“ a začni konečne citovať tie, ktoré tvrdíš, že vyvracajú moje.
Ty prskas na to, ze grecke myty su posthomerovske. Tak potom netahaj nic neskorsie.
Citujem. Ty necitas, lebo ti nicia pieskove kolaciky.
Bingo. Keď už nemáš čo povedať k obsahu, začneš hrať postavu „prebudený vs. neprebudený bojovník“. :)
Ak by som ja pouzil autorku ci autora, ktori su ci boli otvorne gay, tak sa rozkňučíš ako besny.
Sapfó som uviedol ako neskorší prameň, nie ako Homéra. Práve preto som ho tak označil. To, že dokážeš pochopiť rozdiel medzi „Homér tvrdí“ a „neskorší autor uvádza“, by bolo zjavne ďalšie políčko na bingo.
A najväčšia irónia je, že mne vyčítaš „vyfetované hypotézy“, zatiaľ čo ty pokojne skladáš vlastnú rekonštrukciu Heleny z labute, vajca, Nemesis, Nyx a farby Noci.
Ja pri každom zdroji hovorím, čo presne dokazuje a čo už nie. Ty z každého zdroja vytiahneš to, čo sa ti hodí, a zvyšok označíš za „prebudený trip“.
To nie je skepticizmus. To je bingo s prameňmi.
Neskladam. Ty si ju zlozil a este aj zle. Tym, ze Sappho je neskorsia autorka je predsa podla tebe irelevantna.

Nemusím mať gule Dia, aby som priznal, keď je niečo hypotéza alebo keď sa treba opraviť. To je skôr otázka intelektuálnej poctivosti než genetiky.
A stalo sa to? Opravil si sa?
Co robis level Krona po strete s jeho detmi.
Ty si však zatiaľ ukázal opačný postup. Keď sa ti nehodí prameň, označíš ho za lož, keď sa ti hodí neskorší prameň, spravíš z neho dôkaz, keď sa ti hodí hypotéza, je to „možnosť“, keď sa ti nehodí, je to „výmysel“.
A potom z toho ešte vyrobíš prednášku o konzistentnosti. :roll:
Dal si daky pramen (okrem tej slovenskej wiki)? Lebo cely mesiac nieco tvrdis bez jedineho linku.
A ano, kedze si protirecis, tak je na miese upozornovat na to, ze ty a konzistencia ste sa nezisili v jednom vesmire
Takže pokojne pokračuj vo svojich epileptických záchvatoch z toho, že niekto si dovolil označiť "čiernu" Helenu za kultúrny a literárny nezmysel. Ja si svoje tvrdenia môžem opraviť. Ty by si najprv musel opraviť svoj meter na dôkazy.
Zase tie termity ako suteren.
Vies citovat kde niekto oznacil predstavu o Helene, ktora je ina ako tvoja, ze "nezmysel"? Ja som tu cital len tvoj rasisticky grc.
A neboj, Zeusov konkurz na otca Dia som absolvovať nemusel. Na rozdiel od tvojej argumentácie nepotrebujem byť všemocný, aby som vedel povedať „neviem“.
O ospravedlnenie by si mal kňučak u svojho woke božstva, ktorému si naletel, že žena môže byť muž, labuť človek, biela čierna a halucinácia argument :smt006
Pri tomto si, doktor etymologie, musel byt riadne mimo :D Nepotrebujes. Len cely mesiac to dokazujes
Este ma citujes pri tom poslednom.
Ale neospravedlnil si sa za lzi o 3D tlacenych lodiach a X Menoch, ktorych si dovielok ty a luhal si, ze nimi ja svinim diskusiu.

Uz na to kasli. Zase som dokazal ako vedome klames, ako nedokazes dat zdroj a to co si ejaj vymysli ani len neotvoris, aby si si to overil. Len stavas slamene panaky a nic k veci. Ty si uz neprotirecis s minulym mesiacom, predoslym dnom. Ty si protirecis v jednom odstavci.

Interestingly, Σέλας ‘light’ and its derivatives, like σέληνη ‘moon’, are quite problematic and its relationship with the root is unclear. Semantically it fits, but the preservation of the initial /s/ before a vowel is not a typical outcome for Greek at any stage of its development11.
11 A.L. Sihler, New Comparative Grammar of Greek and Latin, New York–Oxford 1995, p. 170– 171, 216.
:psssst:
Helen’s parenthood, epithets and attributes
Let us start with the question of her parenthood as well as epithets and attributes which connect her with the divine. The issue of Helen’s parenthood occupied the minds of ancient scholars and there have been many competing theories, but almost everybody agrees that her father was Zeus. The Iliad firmly confirms that and states that she had the same mother as the Dioskouroi, that is Leda, although she is not explicitly named in the poem.
As to similarities with Sūryā́, only once and in late sources Helen is called the daughter of Ἥλιος – the Sun, which because of its late character is not very significant, but it is an interesting remark, highlighting Helen’s solar connotations23. The main controversy revolves around the identity of Helen’s mother. Hesiod’s Catalogue of Women suggests Leda24. How- ever, the Cypria states that Helen was the daughter of Zeus and Nemesis who laid an egg with Helen with it, and Leda was her adoptive mother25. The best-known version is that it was Leda who laid the egg from which Helen was born. In truth, we cannot tell if the oldest authors knew the story of the birth from an egg.
The Lithuanian mythology knows the figure of Sáulės dukrýtė, the Latvian – Saules meita – Daughter of the Sun. They have spread to Estonia and Finland. In Estonia, she became Salme and was said to be have been born from a goose-egg, just like Helen26.
Pocuj, preco si vytiahol "clanok plny zoofilie"? :D
An excellent review of this topic has been prepared by L. Clader in her monograph on Helen, where she shows that Helen shares her epithets mostly with goddesses rather than mortal women, for example λευκώλενος – white-armed – used predominantly of Hera, or κούρη Διός – daughter of Zeus, usually describing Athena. Given the impor- tance of the formulaic nature of these phrases and their archaic character, it might suggest that earlier in the epic tradition Helen did belong more to the realm of gods.
Preco Jaszczyński nepise, ze bola modrooka blondska, ale bohyna? :smt017
Her name is clearly of Indo-European origins, although there is still controversy regarding its exact etymology.
Vdaka bohom mame medzi sebou uzivatela, ktory kontroverziu vyriesil. A vyriesil aj Homera
Ak by som si mohol dovolit poradit: tvoje zdroje, by ti mali nahravat. Nie rojenicit mesiac halucinacii ako kyklop obycajnych ludi.
The unjust and differential treatment of the members of different age, gender, racial, ethnic, religious, national, ability identity, sexual orientation, socioeconomic, and other groups at the individual level and the institutional/structural level that favor certain groups over others and has the effect of restricting opportunities for other groups.
https://www.apa.org/topics/racism-bias-discrimination
kayko napísal: 10 aug 2026, 14:29 Film je natočený propagačnou politikou emigrácie a transrodovej identity a nie je v ňom takmer vôbec znázornená mytológia kvôli Islamu, aby sa zase nejaký muslim neurazil.
Fakt, citaj na co sa odkazujes.
Racism is a form of prejudice that generally includes negative emotional reactions to members of the group
https://dictionary.apa.org/racism
napísal: 17 júl 2026, 13:07 Mne napriklad cierna Helena vadi
Koho ejaj je lepsia? :lol:
Why it matters for the Helen conversation we've been having

This is worth flagging against everything above: Sappho's treatment of Helen is a total outlier from Homer's approach. She gives zero physical description — no epithets, no hair color, no skin tone, no "white-armed" formula at all. Sappho isn't interested in what Helen looked like; she's interested in Helen as a case study in agency and desire — a woman who chose passion over duty, family, and social expectation, deployed to justify Sappho's own feelings. It's arguably the most psychologically sympathetic ancient treatment of Helen (rather than treating her as a passive prize or a scapegoat for the war), and it's a striking contrast to epic's formulaic, appearance-focused epithets.

Sappho does have a surviving line, catalogued as Fragment 23, where she writes something close to "...xanthai d' Helenai s' eiskēn..." — roughly, "I liken you to fair/golden-haired Helen." So Sappho genuinely does use xanthē in connection with Helen. Two caveats matter though:

It's comparative, not descriptive-for-its-own-sake — she's telling someone else (an addressee in the poem) that they resemble Helen, not painting Helen's portrait directly.
Xanthē doesn't map cleanly onto modern "blonde." As we discussed with Achilles/Menelaus earlier, it's a broader term covering blonde, light-brown, auburn, or reddish-tawny — closer to "fair/tawny-haired" than a precise hair-color category
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Ty si skutocne po vsetkm tom, ako som dokazal tvoju psychopatiu, kde vedies polemiku len sam so sebou, vsetky slamene panaky a najtupejsie lzi, znovu prides a zase grcias od veci?
si este vacssi (podstatne meno) ako si sa zdal.
„Dokázal som tvoju psychopatiu“ je asi najvýstižnejšia veta celej tvojej argumentácie. Po desiatkach komentárov o Homérovi, Sapfó, Nemesis, Nyx, labuti a etymológii Heleninho mena si sa napokon stal aj psychiatrom.
Ak je tvoj argument proti mne skutočne taký drvivý, určite nebude problém napísať ho bez jediného „psychopata“, „idiota“ či „grcá“.
A ak to nedokážeš, pokojne si nechaj svoje (podstatné meno). V tejto fáze už totiž nebojuješ o "subsaharskú" Helenu. Bojuješ o to, aby si nemusel priznať, že osobná urážka nie je protiargument.
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Zamarovsky, s. 248-249. Aj s obraztekom od da Vincoho.
O matke Nemeiss s. 287
Okrem toho aj tam mas ciste lzi. Lebo, ako sam pises, Zeus mal Helenu s Lédou, ALEBO s Nemesis. Takze si hned na zaciatku dokazal, ze si bude totalne psychopaticky luhar, alebo mas len technicak na hlavu, lebo nedokazes citat s porozumenim. Tu by sa dalo skoncit, lebo nic dalej nema zmysel.
Jednou z vedomych lzi su tvoje halucinacie o dakom google translatore :D
"Tvoja odborna etymologicka" :lol:
Ty si podla vsetkeho odbornik na vysku snehu pred 30 rokmi
Presne. Zamarovský uvádza varianty. A práve slovo „ALEBO“ je pointa, ktorú stále odmietaš pochopiť.
Zamarovský ≠ Homér. Nemesis ≠ Nyx. Neskoršia verzia s Nemesis ≠ Homérov opis Heleninho počatia.
A áno, nikdy som netvrdil, že „Helena = light“ je potvrdený fakt. Tvrdil som, že ide o odbornú etymologickú hypotézu. Ak ju chceš vyvrátiť, vyvráť ju odborným zdrojom, nie Google Translatorom ani osobnými útokmi.
Takže zatiaľ si nedokázal moje lži. Dokázal si iba to, že dokážeš z „ALEBO“ vyrobiť istotu, z neskoršej tradície Homéra a z osobnej urážky argument.
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Aku odbornu hypotezu? Ty si ziadnu nepriniesol. Ejaj ti vypisalo blbsoti a ty is to horlivo zdielal.
Ale suhlasim: nulovy dokaz, maximalna sebaistota a moralne poucivanie. Ku prebudenemu sa dostaneme pri Sapfó, nebo ja. Daj si sojove latecko.
„Žiadnu odbornú hypotézu si nepriniesol“ je fakticky nepravdivé. Priniesol som konkrétnu publikovanú štúdiu, ktorá tú hypotézu uvádza a pripisuje ju Pokornému a M. L. Westovi. To, že ju odmietaš, je úplne legitímne. To, že predstieraš, že neexistuje, už nie.
A presne preto som ju od začiatku označoval ako hypotézu, nie ako fakt.
Takže pokojne si nechaj „sojové latté“. Ja si zatiaľ nechám zdroj. 😏
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 mozes ma citovat? 
Takze temnota je u teba biela. A citis sa dobre?
Zase daky translator. Toto je nove kolo slameneho panaka.
Ty ale z "pochodne" robis nieco biele 
Veď práve preto ťa citujem, že si položil otázku „S akou farbou sa prirodzene asociujú noc a temnota?“ bezprostredne pred záverom o Heleninom pôvode. To nie je dôkaz, ale úplne očividné podsúvanie záveru.
A teraz z toho robíš slamenného panáka, že som tvrdil „temnota = biela“. 😄 Nie. Tvrdím, že tvoja asociácia „Noc/Temnota → čierna → Helena“ je tvoja vlastná inferencia, nie údaj z Homéra.
Rovnako „pochodeň“ nerobím bielou. ἑλένη = pochodeň je lexikálny údaj; „light/shining“ je samostatná etymologická hypotéza. Ty zasa miešaš slovníkový význam, etymológiu a farbu, až z toho vzniká ďalší krásny mytologický koktail.
Takže pokojne ma cituj. Ja ťa práve citujem. A potom sa môžeme baviť o tom, čo si napísal, nie o tom, čo by si bol radšej napísal.
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Mozem napadnut len to, co das. Dake generaty z AI bez zdroja si daj za klobuk.
Dal som ti názov autora, názov článku, časopis, ročník aj rok. To nie sú „dake generaty z AI bez zdroja“, ale bibliografická citácia. Ak nevieš podľa nej zdroj nájsť, problém nie je v neexistencii zdroja, ale medzi sedačkou a klávesnicou.
A samozrejme, pokojne ho napadni – dokonca presne to od teba očakávam. Len ho najprv skús napadnúť podľa toho, čo v ňom skutočne stojí, nie podľa toho, čo si myslíš, že v ňom stojí.
„Nedal si mi HTML link, teda zdroj neexistuje“ je už trochu zvláštna predstava o akademickej práci. 😄
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Kolko krat este spomenies daky google translate, ktory som nepouzil? Ty si pri dokazovani, ze Helena = svetlo pouzil slovensku wiki.
Odbornik. O natvrdlosti pise niekto, kto polemizujes sam so sebou a dokeze len a len luhat.
Predložil si screenshot prekladača ako údajné vyvrátenie etymológie. Ak si ho nepoužil ty, potom o to lepšie – ten screenshot môžeš pokojne zahodiť. 😄
A nie, slovenská Wikipédia nebola dôkazom tvrdenia „Helena = svetlo“. Bola nanajvýš odkazom na etymologickú hypotézu. Následne som ti dal konkrétnu odbornú literatúru, ktorá tú hypotézu skutočne diskutuje.
Takže sme opäť pri tom istom, ty vyvraciaš Wikipédiu, ktorú som za dôkaz neoznačil, a ignoruješ odborný zdroj, ktorý som ti uviedol.
To už nie je polemika so mnou. To je polemika s vlastným slamenným panákom.
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Ty dnes ides htparadu trapnosti. Keby si sa za tie tokeny dopytoval po zdroji ako AI halucinaciach. Nie je zdroj, nie je argument.
Zdroj je url link a zobrazi sa modrym. Nebudem tvoje blbosti davat do google. Ten si mi predsa zakazal.
Zúfalý pokus o presun bránky.
Bibliografická citácia ≠ „AI halucinácia“.
Nikto ti nezakázal Google. Len som odmietol robiť tvoju prácu za teba. Míňaj svoje google"tokeny", nie moje 😏
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Je. Lebo v juli si pisal jedno, teraz pises ine.
Nie. V júli som napísal zjednodušenú formuláciu, ktorú som neskôr spresnil. Ty z opravy robíš dôkaz klamstva. To je zvláštna predstava o intelektuálnej poctivosti. Podľa teba je človek konzistentný vtedy, keď po zistení presnejšieho údaju odmietne opraviť vlastnú staršiu formuláciu.
Mimochodom, presne takto vyzerá rozdiel medzi „mal som nepresnú formuláciu“ a „vedome som klamal“.
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Wow. Dokonca so sebou polemizujes v rovnakom odstavci
„λευκώλενος“ = textový fakt. Etymológia Ἑλένη → svetlo = hypotéza. Ďalšie indície spolu vytvárajú tradičnú predstavu svetlej Heleny.

To nie je rozpor. To je práve rozlišovanie stupňa istoty.

Tvoj problém je, že by si najradšej každé moje „môže naznačovať“ preložil na „tvrdí, že je to fakt“ a potom víťazoslávne vykríkol „polemizuješ sám so sebou“. 😄

Ja odlišujem „vieme“, „naznačuje“ a „nevieme“. Ty odlišuješ iba „hodí sa mi“ a „nehodí sa mi“.
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Sadni si pred zrkadlo sa dohodni sa sam ci "je", alebo "nie je". A ci to "je", alebo "nie je" explicitne napisane. Len zasieras diskusiu.
Presne. „Je, alebo nie je explicitne napísané?“ Výborné pravidlo. Tak ho aplikujme na tvoju vlastnú argumentáciu:
„Helena bola dcéra Dia“ – explicitne.
„Zeus bol pri počatí labuť“ – nie.
„Helena bola z vajca“ – nie.
„Nemesis bola jej matka“ – nie v Homérovi.
„Nemesis bola dcéra Nyx“ – v inej genealogickej tradícii áno.
„Nyx/Noc → čierna → Helena“ – explicitne nie, to je tvoja inferencia.
„Labuť → sivá → Helena“ – explicitne nie, opäť tvoja inferencia.
A presne rovnakým spôsobom ja rozlišujem: „λευκώλενος = bieloruká“ je explicitný textový fakt; „svetlá pleť“ je interpretácia tejto indície, nie tvrdenie, že Homér napísal modernú rasovú kategóriu „beloška“.

Takže áno, sadnime si pred zrkadlo a dohodnime sa, čo je explicitne v prameni a čo si doň domýšľame. Len potom budeš musieť začať škrtat vlastnú labuť, sivé perie, čiernu Noc aj zvyšok tej mytologickej kalkulačky. 😄
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Nepolemizujem. Anticke myty maju presne dve verzie Heleninho povodu: bud je dcera labute ALEBO dcera Nemesis
Nepolemizujem o tom ci Homer existoval. Na to, ze to bol jeden clovek nemame dokaz. To brani tomu, aby ho vytlacili ako autora I&O
Places na zlom hrobe.
Musi byt krute byt nuteny si predstavit, ked ti cely zivot hovoria vsetko presne :D Ak moze byt niekto tak prebudeny a nieco si predstavit? Tvoje neprebudene pocity si zranene. Kňů kňů
„Antické mýty majú presne dve verzie“ je už samo osebe príliš kategorické. Máš minimálne variant Zeus + Léda a variant Zeus + Nemesis, pričom v druhej verzii je labuť súčasťou príbehu o počatí a vajci. To však stále neznamená, že „dcéra labute“ je Homérova verzia. Homér hovorí, že Helena je dcéra Dia. Bodka.
A pri Homérovi robíš presne to isté, čo mi vyčítaš: z „nevieme, či existoval jeden historický autor“ preskočíš na „preto nemožno hovoriť o Homérovom texte“. Homérska otázka spochybňuje autorstvo a vznik eposov, nie existenciu Ilias a Odysey ako homérskej literárnej tradície.
A k tvojmu „môže si ju každý predstaviť“: samozrejme, že môže. Ja ti tú slobodu predstaviť si ju ako černošku nijako neberiem. Rovnako ako ty nemáš právo z toho vyvodiť, že moja kritika tejto interpretácie je automaticky rasizmus.
Predstavovať si postavu môžeš akokoľvek. Tvrdíš však niečo úplne iné, keď svoju predstavu začneš vydávať za rovnako podloženú prameňmi.
A už sme zase pri tom krásnom dvojitom metri: moja hypotéza musí byť explicitne napísaná v Homérovi, ale tvoja „sivá labuť → čierna Helena“ pokojne stačí ako „možnosť“.
To nie je prebudenosť. To je len voľnejší dôkazný štandard, keď sa ti hodí výsledok.
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Ale ved cele grecke poznanie Afriky je len moj prebudeny trip. Hadam tomu nezacne verit
Memnón, Aithiopovia či grécke kontakty s Egyptom dokazujú existenciu kontaktu s Afrikou. Ale nedokazujú Helenin subsaharský pôvod.
To je ako tvrdiť: „Rimania poznali Germánov, takže Júlia mohla byť Germánka.“ Logicky možné, historicky to však nie je dôkaz.
Takže pokojne si nechaj svoj „prebudený trip“. Problém nie je v tom, že Gréci poznali Afriku. Problém je, že z tejto skutočnosti vyrábaš dôkaz o konkrétnej postave, pre ktorú ho nemáš.
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Ty si strasny zoofil a o citani s porozumenim ani nehovoriac. O "politicke posolstvo filmu", ktory je podla fantasy knihy. Dobre ti to vyvara.
Ale niekde som cital:
To, že film je fantasy alebo adaptácia, nijako nesúvisí s tým, či môže mať politické posolstvo. Aj fantasy môže mať politické, ideologické alebo spoločenské témy. Nehovoriac o tom, že ja nikde explicitne nepíšem že "film je podľa fantasy knihy" to sem podsúvaš ty. Tak, čo je to podľa teba fantasy, alebo je to len ďalšia adaptácia, ktorú môžem kritizovať vo všetkom, okrem obsadenia hercov? Alebo nemôžem kritizovať ani tie loďky a koňa? To je inak bizár, že ti to vadí pri filme, o ktorom sám tvrdíš, že ho vidieť nechceš, lebo sa ti nepozdáva bostonsky prízvuk niekoho z Ithaky.
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 On hovori, ze film jeho kulturu neposkodzuje, ako sa to snazite s kamaratmi nahovarat. A to je dolezite.
Ak ten archeológ povedal, že podľa neho film grécku kultúru nepoškodzuje, pokojne. To je jeho názor – a nikto mu ho neberie. Ale z jeho názoru nerob objektívny verdikt typu „teda film grécku kultúru nepoškodzuje“.
A hlavne: „Gréckej kultúre to neprekáža“ je úplne iné tvrdenie než „toto je verná adaptácia Homéra“. Ja hovorím o druhom, ty stále odpovedáš prvým.
Ak si Grék myslí, že čierna Helena je v Nolanovej interpretácii v poriadku, fajn. Jeden Grék tým ale neprehlasuje Homéra ani všetkých Grékov.
Argument „je to Grék, takže jeho názor je rozhodujúci“ nie je argument z odbornosti. Je to len argument z občianskeho preukazu. 😄
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Dal si daky pramen (okrem tej slovenskej wiki)? Lebo cely mesiac nieco tvrdis bez jedineho linku.
A ano, kedze si protirecis, tak je na miese upozornovat na to, ze ty a konzistencia ste sa nezisili v jednom vesmire
Dám ti ho, keď ty dáš prameň podľa ktorého Helena bola Nubijka, aby to bolo fér. Zatiaľ si zaslúžil iba "generat AI citacie".
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Zase tie termity ako suteren.
Vies citovat kde niekto oznacil predstavu o Helene, ktora je ina ako tvoja, ze "nezmysel"? Ja som tu cital len tvoj rasisticky grc.
Ukáž mi konkrétny homérsky verš, ktorý podporuje subsaharský pôvod. Nie ďalší komentár o mojom charaktere.
jackb napísal: 16 aug 2026, 14:43 Koho ejaj je lepsia? 
Veď presne toto som tvrdil: Sapfó nie je Homér a jej ξανθαι Ἐλέναι nie je homérsky opis. Preto som ju uviedol ako neskorší prameň a indíciu, nie ako kánon.
A dokonca aj tebou citovaný text priznáva podstatnú vec: Sapfó používa pri Helene ξανθή, teda „fair/light-haired“, pričom upozorňuje, že xanthos nie je presný moderný „blond“, ale širší farebný rozsah. Samotný grécky text fragmentu 23 obsahuje ξάνθαι δ’ Ἐλέναι σ’ ἐίσκην.
https://dcc.dickinson.edu/sappho/frag-23?

Čiže z toho nerobím „Helena bola podľa Sapfó určite blondína“. Robím presne to, čo som povedal: je to neskoršia literárna indícia pre svetlovlasú/svetlú tradičnú predstavu Heleny.
A teraz si všimni vlastný dvojitý meter: ty môžeš z neskorších tradícií poskladať labuť → vajce → Nemesis → Nyx → noc → svoju inferenciu o farbe a nazvať to „možnosťou“, ale keď ja uvediem neskorší textový doklad a výslovne ho označím za neskoršiu indíciu, zrazu je to „vymýšľanie kánonu“.
Nie. Ja iba rozlišujem váhu dôkazov. Ty rozlišuješ hlavne to, ktoré dôkazy sa ti hodia. 😄

Začni radšej uvádzať zdroje, ktoré podporujú tvoje sivé labute a "farbu s ktorou si asociuješ noc/temnotu" ako dôkaz pigmentácie Heleninej pokožky. A poprosím aj tie sivé labute a "farbu s ktorou si asociuješ noc/temnotu" uveď ako pôvodný text, nie ako modernú formuláciu, aby sme sa teda bavili v jazyku, ktorým opisuje Helenu Homér a neskoršie pramene, nie čo konkrétne si pod tým kto predstavuje. Lebo neverím, že niekto, kto si pod "white-armed" and "fair/light-haired“ dokáže predstaviť Nubijku, zároveň môže asociovať čiernu farbu s nocou a temnotu, má zrak v poriadku.

Dovtedy zostáva realita jednoduchá: Homér = λευκώλενος („bieloruká“)
labuť, vajce, Nemesis a Nyx = iné mytologické tradície
„Noc = čierna Helena“ = tvoja vlastná inferencia.

Keď nevieš vyvrátiť aktuálny argument, vytiahneš inú tému, osobnú urážku a zmes starých výčitiek. To nie je dôkaz rozporu. To je len ďalší guláš.
Takže pokojne „kašli na to“. Ja tiež nemusím pokračovať v debate, v ktorej sa za argument vydáva „psychopatia“, „luhár“ a päť nových odbočiek namiesto jediného konkrétneho vyvrátenia.
jackb
Redeemer
Redeemer

kayko napísal: 17 aug 2026, 7:34 „Dokázal som tvoju psychopatiu“ je asi najvýstižnejšia veta celej tvojej argumentácie. Po desiatkach komentárov o Homérovi, Sapfó, Nemesis, Nyx, labuti a etymológii Heleninho mena si sa napokon stal aj psychiatrom.
Ak je tvoj argument proti mne skutočne taký drvivý, určite nebude problém napísať ho bez jediného „psychopata“, „idiota“ či „grcá“.
A ak to nedokážeš, pokojne si nechaj svoje (podstatné meno). V tejto fáze už totiž nebojuješ o "subsaharskú" Helenu. Bojuješ o to, aby si nemusel priznať, že osobná urážka nie je protiargument.
Ooo, takže ty môžeš písať, ako čo ogrciavam, urážať ma, obviniť ma z trestných činov a zrazu strašne prebudený: "moje pocity sú zranené, nesmieš o mne písať, že som grcajúci psychopat, kňů kňů". Si mechom udrety? Ako si si pozical, tak dostavas.

Presne. Zamarovský uvádza varianty. A práve slovo „ALEBO“ je pointa, ktorú stále odmietaš pochopiť.
Zamarovský ≠ Homér. Nemesis ≠ Nyx. Neskoršia verzia s Nemesis ≠ Homérov opis Heleninho počatia.
A áno, nikdy som netvrdil, že „Helena = light“ je potvrdený fakt. Tvrdil som, že ide o odbornú etymologickú hypotézu. Ak ju chceš vyvrátiť, vyvráť ju odborným zdrojom, nie Google Translatorom ani osobnými útokmi.
Takže zatiaľ si nedokázal moje lži. Dokázal si iba to, že dokážeš z „ALEBO“ vyrobiť istotu, z neskoršej tradície Homéra a z osobnej urážky argument.
Ty necitas s pochopemim. To je tvoj velky problem. Zamarovsky NEuvadza varianty
Nikdy nenapisal Nemesis = Nyx.
Co si tvrdil bolo, ze Helena = svetlo a priniesol si si slovensku wiki, ked sa ti vysmial za to, ze ine grecke slovo bezne pouziva ako "svetlo". Chod do haja s google transtlate, ktory som nepouzil ani raz.
„Žiadnu odbornú hypotézu si nepriniesol“ je fakticky nepravdivé. Priniesol som konkrétnu publikovanú štúdiu, ktorá tú hypotézu uvádza a pripisuje ju Pokornému a M. L. Westovi. To, že ju odmietaš, je úplne legitímne. To, že predstieraš, že neexistuje, už nie.
A presne preto som ju od začiatku označoval ako hypotézu, nie ako fakt.
Takže pokojne si nechaj „sojové latté“. Ja si zatiaľ nechám zdroj. 😏
Nepriniesol si nic. Len si z ejaj nieco skopiroval

Veď práve preto ťa citujem, že si položil otázku „S akou farbou sa prirodzene asociujú noc a temnota?“ bezprostredne pred záverom o Heleninom pôvode. To nie je dôkaz, ale úplne očividné podsúvanie záveru.
A teraz z toho robíš slamenného panáka, že som tvrdil „temnota = biela“. 😄 Nie. Tvrdím, že tvoja asociácia „Noc/Temnota → čierna → Helena“ je tvoja vlastná inferencia, nie údaj z Homéra.
Rovnako „pochodeň“ nerobím bielou. ἑλένη = pochodeň je lexikálny údaj; „light/shining“ je samostatná etymologická hypotéza. Ty zasa miešaš slovníkový význam, etymológiu a farbu, až z toho vzniká ďalší krásny mytologický koktail.
Takže pokojne ma cituj. Ja ťa práve citujem. A potom sa môžeme baviť o tom, čo si napísal, nie o tom, čo by si bol radšej napísal.
Ano, ja som polozil otazku. Nedal som na nu odpoved. Ak je v tvojom svete snehobiela, tak to chce specialistu aj na tie oci.
Robis. Lebo si doniesol Helena = biele svetlo = sachmat marxisti.

Dal som ti názov autora, názov článku, časopis, ročník aj rok. To nie sú „dake generaty z AI bez zdroja“, ale bibliografická citácia. Ak nevieš podľa nej zdroj nájsť, problém nie je v neexistencii zdroja, ale medzi sedačkou a klávesnicou.
A samozrejme, pokojne ho napadni – dokonca presne to od teba očakávam. Len ho najprv skús napadnúť podľa toho, čo v ňom skutočne stojí, nie podľa toho, čo si myslíš, že v ňom stojí.
„Nedal si mi HTML link, teda zdroj neexistuje“ je už trochu zvláštna predstava o akademickej práci. 😄
Kedze je to dostupne online a ty sio odmietol dat link, tak si to nikdy nedal. Moja povinnost nie je dohladavat zle odkazovane prace
Predložil si screenshot prekladača ako údajné vyvrátenie etymológie. Ak si ho nepoužil ty, potom o to lepšie – ten screenshot môžeš pokojne zahodiť. 😄
A nie, slovenská Wikipédia nebola dôkazom tvrdenia „Helena = svetlo“. Bola nanajvýš odkazom na etymologickú hypotézu. Následne som ti dal konkrétnu odbornú literatúru, ktorá tú hypotézu skutočne diskutuje.
Takže sme opäť pri tom istom, ty vyvraciaš Wikipédiu, ktorú som za dôkaz neoznačil, a ignoruješ odborný zdroj, ktorý som ti uviedol.
To už nie je polemika so mnou. To je polemika s vlastným slamenným panákom.
A je ten prekladac Google Translate? Klames. Wiki si oznacil za zdroj, lebo pise, bez zdroja, ze Helena = svetlo. A tym padom je to tak myslene aj v I&O
Zúfalý pokus o presun bránky.
Bibliografická citácia ≠ „AI halucinácia“.
Nikto ti nezakázal Google. Len som odmietol robiť tvoju prácu za teba. Míňaj svoje google"tokeny", nie moje 😏
Je to cista ejaj halucinacia. Ty si "to na co odkazujes" nemal ani otvorene.
Nie. V júli som napísal zjednodušenú formuláciu, ktorú som neskôr spresnil. Ty z opravy robíš dôkaz klamstva. To je zvláštna predstava o intelektuálnej poctivosti. Podľa teba je človek konzistentný vtedy, keď po zistení presnejšieho údaju odmietne opraviť vlastnú staršiu formuláciu.
Mimochodom, presne takto vyzerá rozdiel medzi „mal som nepresnú formuláciu“ a „vedome som klamal“.
Vedome si klamal a obgrciaval diskusiu vedomymi lzami. Mohol si sa slusne ospravedlnit a bud ist do haja, alebo uviest nieco nove. Neurobil si ani jedno. Len si v polemike so sebou a svoje grcky pripisujes mne.

„λευκώλενος“ = textový fakt. Etymológia Ἑλένη → svetlo = hypotéza. Ďalšie indície spolu vytvárajú tradičnú predstavu svetlej Heleny.
Textovy fakt, ktory si vykladas po svojom. Vies, co znamena hypoteza?
To nie je rozpor. To je práve rozlišovanie stupňa istoty.
:D
Tvoj problém je, že by si najradšej každé moje „môže naznačovať“ preložil na „tvrdí, že je to fakt“ a potom víťazoslávne vykríkol „polemizuješ sám so sebou“. 😄
Ja odlišujem „vieme“, „naznačuje“ a „nevieme“. Ty odlišuješ iba „hodí sa mi“ a „nehodí sa mi“.
To robis ty. Lebo pokracovanie vyhladavania ci λευκώλενος znamena "beloska" si vynechal a operujes tym, ze bola. Lebo to pokracovanie sa ti nehodi. Tak isto, ako ked si neotvoris clanok, lebo vacsina z neho sa ti nehodi.
"Vieme", ze Homer zil?
A presne rovnakým spôsobom ja rozlišujem: „λευκώλενος = bieloruká“ je explicitný textový fakt; „svetlá pleť“ je interpretácia tejto indície, nie tvrdenie, že Homér napísal modernú rasovú kategóriu „beloška“.
Ale ale. Ved podla teba to presne urobil a Nolan "obsadenim Africanky pretlaca imigraciu" :smt006

„Antické mýty majú presne dve verzie“ je už samo osebe príliš kategorické. Máš minimálne variant Zeus + Léda a variant Zeus + Nemesis, pričom v druhej verzii je labuť súčasťou príbehu o počatí a vajci. To však stále neznamená, že „dcéra labute“ je Homérova verzia. Homér hovorí, že Helena je dcéra Dia. Bodka.
Ked mas dve verzie toho ako sa stal jej otcom, ktora plati?
A pri Homérovi robíš presne to isté, čo mi vyčítaš: z „nevieme, či existoval jeden historický autor“ preskočíš na „preto nemožno hovoriť o Homérovom texte“. Homérska otázka spochybňuje autorstvo a vznik eposov, nie existenciu Ilias a Odysey ako homérskej literárnej tradície.
Mozes ma citovat kde som napisal "nemozno hovorit o Homerovom texte"? To mal len tvoj kamarat psychopaticky obvninoval zo lzi, ze napisem "Homer neexistoval" a potom "Homer napisal". Ved si to upracte.
A k tvojmu „môže si ju každý predstaviť“: samozrejme, že môže. Ja ti tú slobodu predstaviť si ju ako černošku nijako neberiem. Rovnako ako ty nemáš právo z toho vyvodiť, že moja kritika tejto interpretácie je automaticky rasizmus.

Predstavovať si postavu môžeš akokoľvek. Tvrdíš však niečo úplne iné, keď svoju predstavu začneš vydávať za rovnako podloženú prameňmi.
A už sme zase pri tom krásnom dvojitom metri: moja hypotéza musí byť explicitne napísaná v Homérovi, ale tvoja „sivá labuť → čierna Helena“ pokojne stačí ako „možnosť“.
To nie je prebudenosť. To je len voľnejší dôkazný štandard, keď sa ti hodí výsledok.
Mozes ma citovat, kde som napisal, ako si ju predstavujem?
Ty pises, ze tym, ze si dovolil Nolan obsadit Africanku do epizodnej postavy, tym propagoval vsetko mozne aj nemozne a obhajujes rasisticke vykriky ako su niekoho pocity zdranene tymto vyberom.

Memnón, Aithiopovia či grécke kontakty s Egyptom dokazujú existenciu kontaktu s Afrikou. Ale nedokazujú Helenin subsaharský pôvod.
To je ako tvrdiť: „Rimania poznali Germánov, takže Júlia mohla byť Germánka.“ Logicky možné, historicky to však nie je dôkaz.
Takže pokojne si nechaj svoj „prebudený trip“. Problém nie je v tom, že Gréci poznali Afriku. Problém je, že z tejto skutočnosti vyrábaš dôkaz o konkrétnej postave, pre ktorú ho nemáš.
Ked nie je problem s Grekmi a Afrikou, preco bol moj "prebudeny trip", ked som napisal, ze nemali problem cestovat do Nubie?

To, že film je fantasy alebo adaptácia, nijako nesúvisí s tým, či môže mať politické posolstvo. Aj fantasy môže mať politické, ideologické alebo spoločenské témy. Nehovoriac o tom, že ja nikde explicitne nepíšem že "film je podľa fantasy knihy" to sem podsúvaš ty. Tak, čo je to podľa teba fantasy, alebo je to len ďalšia adaptácia, ktorú môžem kritizovať vo všetkom, okrem obsadenia hercov? Alebo nemôžem kritizovať ani tie loďky a koňa? To je inak bizár, že ti to vadí pri filme, o ktorom sám tvrdíš, že ho vidieť nechceš, lebo sa ti nepozdáva bostonsky prízvuk niekoho z Ithaky.
Pockaj, oni I&O nie su fantasy? Oh duck.
O lodiach vedome klames a svoju loz si pohadzoval mne. Vlastni to. Vysvetli, preco si vedome luhal a preco si sa neospravedlnil, ked som linkoval clanok na to, ako to s nou bolo?

Ak ten archeológ povedal, že podľa neho film grécku kultúru nepoškodzuje, pokojne. To je jeho názor – a nikto mu ho neberie. Ale z jeho názoru nerob objektívny verdikt typu „teda film grécku kultúru nepoškodzuje“.
A hlavne: „Gréckej kultúre to neprekáža“ je úplne iné tvrdenie než „toto je verná adaptácia Homéra“. Ja hovorím o druhom, ty stále odpovedáš prvým.
Tak ono to adaptacia byt nemoze uz pre postavu z Aenea, vsakze...
Dám ti ho, keď ty dáš prameň podľa ktorého Helena bola Nubijka, aby to bolo fér. Zatiaľ si zaslúžil iba "generat AI citacie".
Ukáž mi konkrétny homérsky verš, ktorý podporuje subsaharský pôvod. Nie ďalší komentár o mojom charaktere.
Preco? Zranuje tvoje pocity ked sa pozerame na tvoj charakter? Ty sa mi krivo obvinil s rasizmu, tak si daj svojej medicnky.
Veď presne toto som tvrdil: Sapfó nie je Homér a jej ξανθαι Ἐλέναι nie je homérsky opis. Preto som ju uviedol ako neskorší prameň a indíciu, nie ako kánon.
A dokonca aj tebou citovaný text priznáva podstatnú vec: Sapfó používa pri Helene ξανθή, teda „fair/light-haired“, pričom upozorňuje, že xanthos nie je presný moderný „blond“, ale širší farebný rozsah. Samotný grécky text fragmentu 23 obsahuje ξάνθαι δ’ Ἐλέναι σ’ ἐίσκην.
https://dcc.dickinson.edu/sappho/frag-23?
A preco si ju vytiahol? Ked je to (mozno) prva interprertacia a preto je tak irelevantna ako ta posledna, ked si Helenu niekto predstavil po precitani. Bez filmov a ineho balastu pre fantazi?
Čiže z toho nerobím „Helena bola podľa Sapfó určite blondína“. Robím presne to, čo som povedal: je to neskoršia literárna indícia pre svetlovlasú/svetlú tradičnú predstavu Heleny.
A teraz si všimni vlastný dvojitý meter: ty môžeš z neskorších tradícií poskladať labuť → vajce → Nemesis → Nyx → noc → svoju inferenciu o farbe a nazvať to „možnosťou“, ale keď ja uvediem neskorší textový doklad a výslovne ho označím za neskoršiu indíciu, zrazu je to „vymýšľanie kánonu“.
Nie. Ja iba rozlišujem váhu dôkazov. Ty rozlišuješ hlavne to, ktoré dôkazy sa ti hodia.

To je tvoj zdroj. Tvoj zdroj hovori o vajciach a labutiach. Tvoj.
Začni radšej uvádzať zdroje, ktoré podporujú tvoje sivé labute a "farbu s ktorou si asociuješ noc/temnotu" ako dôkaz pigmentácie Heleninej pokožky. A poprosím aj tie sivé labute a "farbu s ktorou si asociuješ noc/temnotu" uveď ako pôvodný text, nie ako modernú formuláciu, aby sme sa teda bavili v jazyku, ktorým opisuje Helenu Homér a neskoršie pramene, nie čo konkrétne si pod tým kto predstavuje. Lebo neverím, že niekto, kto si pod "white-armed" and "fair/light-haired“ dokáže predstaviť Nubijku, zároveň môže asociovať čiernu farbu s nocou a temnotu, má zrak v poriadku.
Zacni po sebe citat. Ak si dal zdroj s labutami a vajickami, tak si ho dal. Len preco ho teraz odmietas neviem
Bud chces homersky text, alebo posthomersky. Nemozes mat blondsku a chciet len Homera
labuť, vajce, Nemesis a Nyx = iné mytologické tradície
Z tvojho vlastneho zdroja
Keď nevieš vyvrátiť aktuálny argument, vytiahneš inú tému, osobnú urážku a zmes starých výčitiek. To nie je dôkaz rozporu. To je len ďalší guláš.
Takže pokojne „kašli na to“. Ja tiež nemusím pokračovať v debate, v ktorej sa za argument vydáva „psychopatia“, „luhár“ a päť nových odbočiek namiesto jediného konkrétneho vyvrátenia.
Ked ma dokazes len tupo urazat, je divne cakat nieco ine. Nechutit ti vlastna medicina, neponukaj. Hlavne ale, citaj co linkujes. Lebo ked tvoj zdroj, ktory si nikdy nemal otvoreny, len ti ho prelozil Google Gemini, na castik, ktora sa ti paci, pise o labutiach a Nemesis, je dost mimo pripisovat to mne. Tak isto opakovane lzi o dakom "google translate", ktory som nepouzil.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

strasne ste sa rozpisali a vobec sa mi to nechce citat, takze zareagujem len to co bolo na zaciatku na mna:
kayko napísal: 11 aug 2026, 11:33 Celý tento spor nevznikol z otázky „smie Nolan obsadiť černošku?“. Samozrejme, že smie.
Spor vznikol preto, že vy tvrdíte„Helena je úplne neopísaná, takže mohla byť čokoľvek a tvrdiť opak je rasizmus.“

A to je práve to, s čím nesúhlasím.

Môžeme pokojne povedať že Nolanova Helena nemusí byť Homérova Helena 1:1. Ale nemôžeme spätne meniť Homérov text tak, aby podporoval Nolanovu castingovú voľbu.
ja nesuhlasim s tym tvojim vznikom sporu. lebo ten spor tu aj po celom svete jednoznacne vznika kvoli farbe pleti. nikto nenapisal siahodlhy zoznam nezrovnalosti oproti predlohe, medzi nimi niekde v strede bolo schovane ze herecka je cernoska a herec je transrodovy.
keby to tak bolo je to uplne v poriadku.
ale prave naopak zacali kricat ludia ktori pomaly ani netusia co to ta odysea bola (netusia ze neexistuje ziadny original, netusia ze to mozno ani nie je homerovo dielo ale ustne podanie ktore sa homer pokusil spisat) a jedine na co dookola kricali je WOKE PROPAGANDA.

takze suhlasim s tebou, helena nebola uplne opisana a ktokolvek tvrdi ze nemohla byt cernoska je rasista.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 Ooo, takže ty môžeš písať, ako čo ogrciavam, urážať ma, obviniť ma z trestných činov a zrazu strašne prebudený: "moje pocity sú zranené, nesmieš o mne písať, že som grcajúci psychopat, kňů kňů". Si mechom udrety? Ako si si pozical, tak dostavas.
Nie, „ako si si požičal, tak dostávaš“ nie je argument, ale detinská licencia na osobné útoky. Ja môžem povedať, že tvoj argument je chybný, nekonzistentný alebo nepodložený. To je kritika argumentu. Ty opakovane prechádzaš od argumentu k označovaniu človeka za psychopata, idiota, luhára a podobne. To je útok na osobu.

A mimochodom, nikde som netvrdil, že „nesmieš o mne písať“. Tvrdím iba, že osobná urážka nenahrádza dôkaz.

Takže pokojne si „požičaj“ ďalšiu urážku. Ja si radšej požičiam tvoj vlastný meter: zdroj, citát, argument. To je totiž jediná mena, v ktorej sa táto diskusia ešte dá viesť.
jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 Ty necitas s pochopemim. To je tvoj velky problem. Zamarovsky NEuvadza varianty
Nikdy nenapisal Nemesis = Nyx.
Co si tvrdil bolo, ze Helena = svetlo a priniesol si si slovensku wiki, ked sa ti vysmial za to, ze ine grecke slovo bezne pouziva ako "svetlo". Chod do haja s google transtlate, ktory som nepouzil ani raz.
Ak tvrdíš, že Zamarovský na tých stranách uvádza iba svoju verziu Zeus + Léda a nie alternatívu Zeus + Nemesis, tak dobre – Zamarovského som v tomto bode formuloval nepresne. To je oprava konkrétneho tvrdenia, nie dôkaz, že ostatné argumenty neexistujú.

Ale stále miešaš dve úplne odlišné veci:

Zamarovský a Helenin pôvod – tam môžeme presne citovať, čo píše.
Ἑλένη = „light/shining“ – tam som netvrdil slovníkový preklad, ale etymologickú hypotézu, ktorú uvádza odborná literatúra.

A slovenská Wikipédia nebola „dôkaz“, ktorý by tú hypotézu vytvoril. Odborná literatúra bola uvedená následne a konkrétne. Ak s ňou nesúhlasíš, napadni Westovu/Pokorného etymológiu, nie Wikipédiu, ktorú už tretíkrát vytiahneš ako slamenného panáka.

A k Google Translatoru: ak si ho nepoužil, tým lepšie – potom ten screenshot, ktorým si sa snažil vyvrátiť význam mena, vôbec nemusíme riešiť. Ja som ho spomínal práve v súvislosti s tým screenshotom, nie ako zdroj etymológie.

Čiže pokojne opravuj moje nepresné formulácie. Ale potom opravuj konkrétne tvrdenie, nie celé argumenty, ktoré si si k nemu postupne prilepil.
jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 Nepriniesol si nic. Len si z ejaj nieco skopiroval
Aj keby som to celé skopíroval z AI, stále to neodpovedá na otázku, či je to pravda. AI nie je prameň, ale ani tvoje tvrdenie „AI si to vymyslelo“ nie je vyvrátenie.

Preto som ti dal konkrétnu publikáciu, autora, názov, časopis, ročník, strany a DOI. Teraz máš dve možnosti: ukáž, že tá publikácia neexistuje, alebo ukáž, že v nej Westovu/Pokorného etymologickú hypotézu uvádzajú nesprávne.

„Skopíroval si to z AI“ nie je argument proti zdroju. Je to iba ďalší pokus diskutovať o pôvode informácie namiesto jej obsahu.

Ak je zdroj chybný, vyvráť zdroj. Ak nie je, potom sme sa opäť dostali od „žiadny zdroj“ k „zdroj existuje, ale ty si ho našiel cez AI“. To je dosť výrazný posun bránky.
jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 Ano, ja som polozil otazku. Nedal som na nu odpoved. Ak je v tvojom svete snehobiela, tak to chce specialistu aj na tie oci.
Robis. Lebo si doniesol Helena = biele svetlo = sachmat marxisti.
Nedoniesol, „snehobiela“ je tvoj ďalší slamenný panák.
Nikde netvrdím, že Homér napísal „Helena bola snehobiela“. Tvrdím, že λευκώλενος je doslova „bieloruká/svetloruká“.

Rovnako „Ἑλένη = biele svetlo“ som netvrdil. Hovorím o odbornej etymologickej hypotéze spájajúcej meno so svetlom/žiarením. „Biele svetlo“ si do toho pridal ty.

Takže opäť: ja hovorím „toto je textový fakt“, „toto je hypotéza“, „toto je interpretácia“. Ty z toho vyrobíš „snehobiela Helena“ a potom slávnostne vyvraciaš tvrdenie, ktoré som nepovedal.

Slamenný panák nevzniká tým, že niekto povie „možno“. Vzniká tým, že z „možno“ urobíš „určite“ a potom sa s tým hádaš. 😄
jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 Kedze je to dostupne online a ty sio odmietol dat link, tak si to nikdy nedal. Moja povinnost nie je dohladavat zle odkazovane prace
Tak už konečne máme konkrétny problém: nie etymológia, ale tvoj boj s jedným screenshotom. 😄

Ak ten prekladač nebol Google Translate, opravím tú formuláciu. To však vôbec nemení argument. A rovnako som netvrdil, že slovenská Wikipédia je odborným dôkazom etymológie. Uviedol som ju ako sekundárny odkaz a následne som predložil konkrétnu odbornú literatúru, ktorá tú etymologickú hypotézu skutočne diskutuje.

A hlavne: nikde z toho nevyplýva, že „Helena = svetlo“ je Homérov textový údaj. Etymológia mena je jedna vec, Homérov opis Heleny druhá.

Ak teda tvrdíš, že „Helena = svetlo“ je chybná etymologická hypotéza, napadni Pokorného/Westovu hypotézu odborným zdrojom. Ak tvrdíš, že Homér túto etymológiu použil ako opis Heleny, ukáž príslušný homérsky verš.

Lebo zatiaľ vyvraciaš Wikipédiu, potom prekladač, potom AI – ale stále nie to, čo som skutočne tvrdil. To už je taký krásny trojitý slamenný panák.
jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 Je to cista ejaj halucinacia. Ty si "to na co odkazujes" nemal ani otvorene.
To je už argument typu „AI to povedala, takže je to halucinácia“. Nie. Pravdivosť tvrdenia sa neurčuje podľa toho, či som sa k zdroju dostal cez AI, Google alebo poštovým holubom.

Dal som ti autora, názov práce, časopis, ročník, strany a DOI. To je overiteľná bibliografická identifikácia. Ak tvrdíš, že som zdroj neotvoril alebo že jeho obsah nezodpovedá tomu, čo uvádzam, ukáž konkrétne, čo je v ňom nesprávne.

„Ty si to nemal otvorené“ nie je vyvrátenie obsahu zdroja. Je to špekulácia o mojom postupe.

A ak sa ukáže, že som niečo z článku interpretoval nesprávne, opravím to. Práve schopnosť opraviť sa je rozdiel medzi argumentáciou a tvojím „hypotéza nie je fakt, pokiaľ sa mi hodí“.
jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 Vedome si klamal a obgrciaval diskusiu vedomymi lzami. Mohol si sa slusne ospravedlnit a bud ist do haja, alebo uviest nieco nove. Neurobil si ani jedno. Len si v polemike so sebou a svoje grcky pripisujes mne.
Ak bola moja predošlá formulácia nepresná, už som ju opravil. To je presne to ospravedlnenie faktickej nepresnosti, ktoré požaduješ. Ale z „napísal si nepresnú vec“ stále logicky nevyplýva „vedome si klamal“. Na to by si musel preukázať úmysel, nie iba rozdiel medzi dvoma mojimi formuláciami.

A „polemika so sebou“ je opäť len nálepka namiesto argumentu. Keď dnes poviem „toto som vtedy formuloval nepresne“ a následne uvediem presnejšiu verziu podľa primárneho prameňa, nepolemizujem so sebou – opravujem sa.

Ak chceš tvrdiť, že som vedome klamal, ukáž konkrétnu vetu a dôkaz, že som v čase jej napísania vedel, že je nepravdivá. Inak máš dôkaz nanajvýš o nepresnosti, nie o lži.

A mimochodom, krásne sa tým uzatvára tvoj vlastný argument o „faktoch, hypotézach a zdrojoch“: ty z faktickej nepresnosti vyrábaš psychologický úmysel, ktorý v prameni nikde nemáš. 😏
jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 Textovy fakt, ktory si vykladas po svojom. Vies, co znamena hypoteza?
Viem. A práve preto ju používam správne. 😄

Fakt: Homér pri Helene používa λευκώλενος.
Interpretácia: čo presne tým epitetom zamýšľal – vrátane možného fyzického odtieňa – je predmet odbornej diskusie.
Hypotéza: etymologické spojenie Ἑλένη so „svetlom“.

Ty však robíš presný opak: svoje interpretácie o sivej labuti a „farbe asociovanej s Nocou“ prezentuješ ako relevantnú možnosť Heleninej pigmentácie, hoci v Homérovi taký záver napísaný nie je.

Takže áno, hypotéza nie je fakt. Preto som ju označil ako hypotézu. Otázka „vieš, čo znamená hypotéza?“ je teda trochu zbytočná – práve jej význam tu celú dobu rozlišujem.
jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 To robis ty. Lebo pokracovanie vyhladavania ci λευκώλενος znamena "beloska" si vynechal a operujes tym, ze bola. Lebo to pokracovanie sa ti nehodi. Tak isto, ako ked si neotvoris clanok, lebo vacsina z neho sa ti nehodi.
"Vieme", ze Homer zil?
Nie, práve naopak. To, že λευκώλενος neznamená „beloška“, som už viackrát povedal. Znamená doslova „bieloruká/svetloruká“. Z toho nerobím automaticky modernú rasovú kategóriu. Tvrdím iba, že je to textový fakt a že jeho význam pre Helenin fyzický vzhľad je legitímna interpretačná otázka.

A otázka „Vieme, že Homér žil?“ je úplne mimo. Nie, nevieme to s istotou. Historickosť konkrétneho Homéra je predmetom tzv. homérskej otázky. To však neznamená, že nevieme, čo stojí v textoch, ktoré tradične označujeme ako I&O.

Presne preto rozlišujem:

„Homér historicky existoval“ → neisté.
„V Iliade sa pri Helene nachádza λευκώλενος“ → textovo overiteľné.
„λευκώλενος znamená modernú rasovú kategóriu ‚beloška‘“ → nie.
„Môže tento výraz opisovať svetlejšie sfarbenie pokožky?“ → legitímna interpretácia, nie istota.

A k tomu „pokračovaniu vyhľadávania“: ak zdroj tvrdí, že λευκώλενος neznamená „beloška“, pokojne s ním súhlasím. Ja som nikdy netvrdil opak. Zase si teda vyvraciaš tvrdenie, ktoré som nepovedal.

Tvoj problém je, že potrebuješ z „bieloruká ≠ beloška“ urobiť „bieloruká nemá absolútne nič spoločné s fyzickým vzhľadom“. A to už z toho slova jednoducho nevyplýva.
jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 Ale ale. Ved podla teba to presne urobil a Nolan "obsadenim Africanky pretlaca imigraciu" :smt006
Nie. Z „λευκώλενος = bieloruká“ som neurobil „Homér napísal beloška“. A rovnako z úvahy, že casting môže mať politický alebo marketingový rozmer, nerobím tvrdenie, že „Afrikanka = propaganda imigrácie“.

Navyše imigračná politika sama osebe nie je rasizmus. Kritizovať politické posolstvo, ideologický kontext alebo spôsob, akým film pracuje s identitou, nie je automaticky rasový útok. Rasizmom by bolo robiť z etnického pôvodu dôvod na podradnosť či nenávisť.

Ty však neustále robíš presne ten skok, ktorý mi vyčítaš: z kritiky konkrétneho castingu vyrobíš kritiku celej rasy a z politickej interpretácie vyrobíš rasistický motív.

Takže „čierna Helena“ môže byť legitímna umelecká voľba. Kritika tejto voľby môže byť tiež legitímna. A ani jedno z toho samo osebe nie je rasizmus.
jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 Ked mas dve verzie toho ako sa stal jej otcom, ktora plati?
V kontexte Homéra platí tá verzia, ktorú uvádza Homér: Helena je dcéra Dia. Bodka.

To, či bol Zeus pri jej splodení labuťou, Homér neuvádza. To, či bola matkou Léda alebo Nemesis, Homér explicitne neurčuje. To riešia iné vrstvy mytologickej tradície.

A presne preto sa pýtať „ktorá verzia platí?“ je trochu nesprávna otázka. Pri mýtoch neexistuje jeden centrálny matrikár, ktorý rozhodne, ktorá verzia je platná. Existujú rôzne tradície a pramene.

Ale ak diskutujeme o Homérovej Helene, relevantná je predovšetkým Homérova verzia – a tá nám hovorí dcéra Dia, nie „dcéra labute z vajca“.

Tvoje „mohla byť labuť“ je teda argument z inej tradície. Možný variant mýtu, nie dôkaz o tom, čo napísal Homér.
jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 Mozes ma citovat kde som napisal "nemozno hovorit o Homerovom texte"? To mal len tvoj kamarat psychopaticky obvninoval zo lzi, ze napisem "Homer neexistoval" a potom "Homer napisal". Ved si to upracte.
Ak si nikde nenapísal „nemožno hovoriť o Homérovom texte“, potom som ti túto vetu pripísal nesprávne. Beriem ju späť.

Ale zároveň to neznamená, že je rozpor povedať „nevieme, či existoval historický Homér“ a hovoriť o „Homérovom texte“. „Homérov text“ môže označovať text tradične pripisovaný Homérovi, bez tvrdenia, že vieme, kto ho historicky vytvoril.

Takže si to pokojne upracme:

„Nevieme, či existoval jeden historický Homér.“ — legitímne tvrdenie.
„Ilias a Odysea sú homérske eposy.“ — označenie literárnej tradície.
„Homér osobne napísal každý verš.“ — to už tvrdiť nemusíme.

A áno, ak som ti pripísal formuláciu, ktorú si nepoužil, bola to moja chyba a opravujem ju. Teraz by bolo pekné, keby si rovnakú disciplínu uplatnil aj na svoje vlastné rekonštrukcie Heleny. 😏
jackb napísal: 17 aug 2026, 8:30 Mozes ma citovat, kde som napisal, ako si ju predstavujem?
Ty pises, ze tym, ze si dovolil Nolan obsadit Africanku do epizodnej postavy, tym propagoval vsetko mozne aj nemozne a obhajujes rasisticke vykriky ako su niekoho pocity zdranene tymto vyberom.
Nemusíš nikde písať „moja Helena vyzerá takto“. To som ani netvrdil. Hovorím o tvojej argumentácii: z labute, Nemesis, Nyx a asociácie Noci s temnotou vytváraš argument, prečo je subsaharská Helena „možná“. Ak to nie je tvoj záver, tak sme sa konečne posunuli a môžeš jednoducho povedať, že subsaharskú Helenu za prameňmi podloženú možnosť nepovažuješ.

A úprimne, už ma nebaví stále dookola tvoje ďalšie kňu kňu "ja nepoužívam Gúgl translátor", ale kňu kňu "ty používaš AI generaty", kňu kňu "ty si dal obrázok Wikipedie ako zdroj", kňu kňu "Čierna Nubijská Noc a Temnota bola babka Helči, ktorá sa vyďobala z vajca a preto mohla mať pigment nebielej farby, s ktorou si asociujem farbu noci".

Myslím, že sme už túto diskusiu dostatočne vyčerpali. Osobné útoky na mňa nie sú argument a opakovane ich rozoberať nemá zmysel. Rovnako nemá zmysel znova prelievať ten istý guláš z Homéra, Sapfó, Zamarovského, Nemesis a Nyx.

Zostáva jediná podstatná otázka, ktorú si stále nepreukázal: kde je prameň pre Helenin subsaharský/Núbijský pôvod?

Nie prameň o tom, že Gréci poznali Afriku. Nie prameň o tom, že existovala Nemesis. Nie prameň o tom, že Nyx znamenala Noc. A nie otázka typu „akú farbu si spájame s temnotou?“.

Ukáž prameň, ktorý hovorí, že Helena bola Núbijka. Alebo aspoň prameň, podľa ktorého sa z labutích vajec rodia subsaharské, svetlopleté plavovlásky a Gréci si Noc a Temnotu predstavovali ako Núbijskú starú mamu Heleny.

Dovtedy je „Helena mohla byť Núbijka“ iba možnosť, ktorú si môžeš umelecky predstaviť – nie historická či homérska indícia. A tým by som túto debatu s tebou naozaj uzavrel.
aacid napísal: 17 aug 2026, 8:35 ja nesuhlasim s tym tvojim vznikom sporu...
To, že sa verejná kontroverzia sústredila na farbu pleti, ešte neznamená, že každý nesúhlas s castingom je rasizmus. To je presne ten skrat, s ktorým nesúhlasím.

Poznám veľa ľudí, ktorí nie sú rasisti, ale napriek tomu im príde „čierna Helena“ jednoducho komická alebo nevhodná pre predstavu, ktorú si o tej postave vytvorili. Rovnako ako niekomu môže prísť komický gay pár v modernej adaptácii Tri oriešky... Môže sa mu to nepáčiť, môže to považovať za zbytočné prepisovanie pôvodného diela – a stále z toho automaticky neurobíš rasistu a homofóba.

Veď si spomeň na dobu, keď boli úplne bežné paródie na filmy ako 300. Nikto automaticky nekričal „rasizmus“, keď si niekto robil srandu z toho, ako film zobrazil Peržanov alebo Xerxa. Paródia, satira a kritika umeleckého stvárnenia sú normálnou súčasťou kultúry.

Rovnako dnes: čierna Helena môže byť úplne legitímna umelecká voľba a zároveň môže byť úplne legitímne povedať, že mi táto voľba príde smiešna, nevhodná alebo vzdialená od tradičnej predstavy Heleny.

A tvrdiť, že Hollywood nemá žiadnu propagandu vo forme inštitucionálnych pravidiel a stimulov podporujúcich rasovú, etnickú a LGBTQ+ reprezentáciu, nie je pravda. Academy má oficiálne Inclusion Standards a pre Best Picture sa od 96. Oscarov vyžaduje splnenie dvoch zo štyroch štandardov, z ktorých jeden sa priamo týka zastúpenia na obrazovke.

Veď aj Nolan, kľudne mohol zakomponovať do svojho filmu Nubijcov, alebo labutie vajce, alebo Heleninu Nubijskú babku, keď už tam dal kyklopa ako dieťa "búrky" a "mora", alebo Athénu ako halucináciu "neprebudeného" starca, ktorý sa vracia z tripu, tak takisto tam mohol dať kontext k "čiernej" Helene a mohol vytvoriť nejakú "fantáziu" o tom, prečo je "biela" Helena nesprávna predstava všetkých bielych 30+ hetero rasistov, ako nás napr. umlčal prameňom o svojich divokých nociach s gumenou labuťkou a Zamarovským na poličke tuto kolega. Nemuseli sme teraz kňučať, že Nolan "iba" plnil kvóty.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

"dat kontext k ciernej helene" toto je uplne uletene.
toto je prave ten rasizmus (ako som uz pisal vyssie, clovek nemusi byt rasista na to aby mal v sebe rasovu predpojatost)... v tom filme je farba pleti heleny trojskej absolutne nepodstatna. na 100% nolan to neriesil ani pred filmom ani pocas filmovania. on chcel natocit film a nasiel si herecku ktora sa mu pacila na tu kratucku rolu heleny trojskej. velmi pochybujem ze si ju vyberal na to aby mohol odfajknut nieco na niekoho checkliste. zrovna nolan mi nepride ako niekto kto by toto riesil.
a keby to nezacali pravicove a konzervativne media riesit tak to neriesi ani nikto iny. lebo to proste nie je problem pre nikoho len pre konzervativcov.

a ja tu nikoho nepoznam osobne a nebudem nikoho sudit ale zrovna v tomto pripade stojite na tej strane argumentu kde stoja vsetci rasisti a pravicovi extremisti...
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Zase sme sa dostali ku 2 brehom. Čiže áno, film splnil môj hypotetický woke účel kultúrne "rozdeľuj a panuj".

Uletené je silné slovo pre obraznú poznámku, nie faktické tvrdenie. Prosím, skúsme nebrať všetko až tak doslovne, ako napr. že "hypotéza=fakt", "svetlopletá=modrooká blonďatá švédka" a pod. 🙄
Samozrejme, že by bolo uletené pýtať sa Homéra, či λευκώλενος znamená hypoteticky aj „menej opálenú aristokratickú Núbijčanku“.
Ale pre mňa je rovnako uletená čierna Helena bez akéhokoľvek kontextu, ako by bol napríklad biely Memnón bez kontextu.

Napokon aj samotná E. Wilson, autorka prekladu, z ktorého Nolan podľa vlastných slov vychádzal, po zhliadnutí filmu veľmi tvrdo kritizovala, že ochudobňuje ženské postavy a že jeho nenásilná/„race-neutral“ rozmanitosť je problematická v tom, že nebieli herci dostávajú veľmi obmedzené úlohy. Takže sám Nolan to zbytočne hrotil, mohol dať Lupitu trebárs za Calypso a kľudne jej mohol k tejto role pripočítať aj "Helenin" screen time, svetlú plavovasú Helenu mohli nechať kľudne v Petersenovej "Tróji" a moderný kultúrny Disneyland sa zase raz nemusel vzájomne opľúvať, že kto je väčší obranca kultúry a kto je väčší zástanca ľudských práv.
jackb
Redeemer
Redeemer

kayko napísal: 17 aug 2026, 11:16
Takže pokojne si „požičaj“ ďalšiu urážku. Ja si radšej požičiam tvoj vlastný meter: zdroj, citát, argument. To je totiž jediná mena, v ktorej sa táto diskusia ešte dá viesť.
Takze sa ti nepaci, ked ti davam tvojej vlastnej mediciny.
Ak chces "zdroj, citat, agrument", tak tie svoje citaj a hlavne nestvaj slamene panaky. Jednoduche

Ak tvrdíš, že Zamarovský na tých stranách uvádza iba svoju verziu Zeus + Léda a nie alternatívu Zeus + Nemesis, tak dobre – Zamarovského som v tomto bode formuloval nepresne. To je oprava konkrétneho tvrdenia, nie dôkaz, že ostatné argumenty neexistujú.
Ale stále miešaš dve úplne odlišné veci:

Zamarovský a Helenin pôvod – tam môžeme presne citovať, čo píše.
Ἑλένη = „light/shining“ – tam som netvrdil slovníkový preklad, ale etymologickú hypotézu, ktorú uvádza odborná literatúra.
A tu je velky problem. Sice priznas, ze si to pri Zamarovskom prestrelil, ale tebou citovana odborna literatura uz spaja aj Nemesis a vajicko, ako som ti to z toho odcitoval.
A slovenská Wikipédia nebola „dôkaz“, ktorý by tú hypotézu vytvoril. Odborná literatúra bola uvedená následne a konkrétne. Ak s ňou nesúhlasíš, napadni Westovu/Pokorného etymológiu, nie Wikipédiu, ktorú už tretíkrát vytiahneš ako slamenného panáka.
Tak naco si tu Wiki tahal? Ako som uz pisal a pisem hore-vyssie, ja som si toho Poliaka otvoril a citoval som ti z neho. Z tvojho zdroja.
A k Google Translatoru: ak si ho nepoužil, tým lepšie – potom ten screenshot, ktorým si sa snažil vyvrátiť význam mena, vôbec nemusíme riešiť. Ja som ho spomínal práve v súvislosti s tým screenshotom, nie ako zdroj etymológie.
Ty: haha, Helena = svetlo. ja viem, ze sa ine grecke slovo pouziva pre svetlo, dam do prekladaca, ktory je lepsi ako GT slovo Helene po grecky a vypadne z neho nieco ine ako "light", tak dam screenshot

Aj keby som to celé skopíroval z AI, stále to neodpovedá na otázku, či je to pravda. AI nie je prameň, ale ani tvoje tvrdenie „AI si to vymyslelo“ nie je vyvrátenie.
Je. Este raz: ako Schliemann nekriticky veris prvemu dokazu, okolo ktoreho ides. Ked sa tu prvy krat objavil "argument ramenami" tak som hned overoval ci to znamena to, ako sa vnima v roku 2026.
Preto som ti dal konkrétnu publikáciu, autora, názov, časopis, ročník, strany a DOI. Teraz máš dve možnosti: ukáž, že tá publikácia neexistuje, alebo ukáž, že v nej Westovu/Pokorného etymologickú hypotézu uvádzajú nesprávne.
Aj po niekolke. Ten Poliakov clanok ukazuje na to, ze nielen pri "svetle" ale ani pri vajickach nemas pravdu. A to som uz citoval. Z tvojho zdroja, ktory som si ale ja musel hladat. Preco si na to nedal pekne link?
„Skopíroval si to z AI“ nie je argument proti zdroju. Je to iba ďalší pokus diskutovať o pôvode informácie namiesto jej obsahu.
Viac ako 10 rokov vieme, ze zdroj je dolezity. Tiez je tu tema so stovkami stran, kde sa citovali ludia, ktori si za svoje studie dali zaplatit, alebo nemali odbornost na to co publikovali.
Ak je zdroj chybný, vyvráť zdroj. Ak nie je, potom sme sa opäť dostali od „žiadny zdroj“ k „zdroj existuje, ale ty si ho našiel cez AI“. To je dosť výrazný posun bránky.
Ako som napisal predtym a tu uz parkrat: nasiel si cez AI a neotvoril, nezapojil zdravu skepsu. V tejto teme "si to dal na Schielmanna"

Nedoniesol, „snehobiela“ je tvoj ďalší slamenný panák.
Nikde netvrdím, že Homér napísal „Helena bola snehobiela“. Tvrdím, že λευκώλενος je doslova „bieloruká/svetloruká“.

Rovnako „Ἑλένη = biele svetlo“ som netvrdil. Hovorím o odbornej etymologickej hypotéze spájajúcej meno so svetlom/žiarením. „Biele svetlo“ si do toho pridal ty.
Nepridal. Vies, ze to nie je pravda a mam pravo pouzit podstatne meno na L, ktore sa ti nepaci.
Precitaj si naozaj o tej "odbornej etymilogickej hypoteze" v clanku, na ktory si dal odkaz bez linku. Naozaj.
Takže opäť: ja hovorím „toto je textový fakt“, „toto je hypotéza“, „toto je interpretácia“. Ty z toho vyrobíš „snehobiela Helena“ a potom slávnostne vyvraciaš tvrdenie, ktoré som nepovedal.
Tak ty nazves co i len hypoteticku moznost, ze si niekto dovoli predstavit si ju inak ako snehobielu "vyfetovnym prebudenym tripom". Ale hypotezu, ze Helena = 9000K svetlo je spravna :)
Slamenný panák nevzniká tým, že niekto povie „možno“. Vzniká tým, že z „možno“ urobíš „určite“ a potom sa s tým hádaš. 😄
Kolkokrat sa ti to podarilo?

Ak ten prekladač nebol Google Translate, opravím tú formuláciu. To však vôbec nemení argument. A rovnako som netvrdil, že slovenská Wikipédia je odborným dôkazom etymológie. Uviedol som ju ako sekundárny odkaz a následne som predložil konkrétnu odbornú literatúru, ktorá tú etymologickú hypotézu skutočne diskutuje.
Pritom staci menej ako vypisovat Gemini ci je Helena svetlo alebo nie. Len si otvorit GT a pozriet, ci tak vyzera :)
Predlozil si, bez toho, aby si sa oboznamil s obsahom.
A hlavne: nikde z toho nevyplýva, že „Helena = svetlo“ je Homérov textový údaj. Etymológia mena je jedna vec, Homérov opis Heleny druhá.

Ak teda tvrdíš, že „Helena = svetlo“ je chybná etymologická hypotéza, napadni Pokorného/Westovu hypotézu odborným zdrojom. Ak tvrdíš, že Homér túto etymológiu použil ako opis Heleny, ukáž príslušný homérsky verš.

Lebo zatiaľ vyvraciaš Wikipédiu, potom prekladač, potom AI – ale stále nie to, čo som skutočne tvrdil. To už je taký krásny trojitý slamenný panák.
Celkom tvoj. Lebo ty tvrdis, ze som nieco robil z GT, potom ze ja tvrdim, ze Helena = svetlo a cely cas sa odvolavas na clanok, na ktory ti sice AI dala odkaz, ale nikdy si ho nemal otvoreny.
To je už argument typu „AI to povedala, takže je to halucinácia“. Nie. Pravdivosť tvrdenia sa neurčuje podľa toho, či som sa k zdroju dostal cez AI, Google alebo poštovým holubom.
O AI halucinaciach sa vedu cele smeinare. Places na zlom hrobe. Otvor si clanok a porovnaj si.
Dal som ti autora, názov práce, časopis, ročník, strany a DOI. To je overiteľná bibliografická identifikácia. Ak tvrdíš, že som zdroj neotvoril alebo že jeho obsah nezodpovedá tomu, čo uvádzam, ukáž konkrétne, čo je v ňom nesprávne.

„Ty si to nemal otvorené“ nie je vyvrátenie obsahu zdroja. Je to špekulácia o mojom postupe.

A ak sa ukáže, že som niečo z článku interpretoval nesprávne, opravím to. Práve schopnosť opraviť sa je rozdiel medzi argumentáciou a tvojím „hypotéza nie je fakt, pokiaľ sa mi hodí“.
Neotvoril :) Lebo by si Ledu a Dia, vajicka a negrecke myty s vtactvom nezabalil za "moju zoofiliu". Kedze uz pri prvej reakcii na tvoju zmienku o Lede som spomenul da Vinciho zobrazenie jej a Dia - labute, ako to ma Zamarovsky, ohovorit o "mojej zoofilii" bolo dost z cesty. Ak nie je problem promtovat Gemini, nie je problem googlit Zeus Leda da Vinci.

Ak bola moja predošlá formulácia nepresná, už som ju opravil. To je presne to ospravedlnenie faktickej nepresnosti, ktoré požaduješ. Ale z „napísal si nepresnú vec“ stále logicky nevyplýva „vedome si klamal“. Na to by si musel preukázať úmysel, nie iba rozdiel medzi dvoma mojimi formuláciami.
Ked si schopny pisat o "vyfetovanych prebudenych tripoch", tak nie je zamer pisat ad hominem nepravdy? :)
A „polemika so sebou“ je opäť len nálepka namiesto argumentu. Keď dnes poviem „toto som vtedy formuloval nepresne“ a následne uvediem presnejšiu verziu podľa primárneho prameňa, nepolemizujem so sebou – opravujem sa.

Ak chceš tvrdiť, že som vedome klamal, ukáž konkrétnu vetu a dôkaz, že som v čase jej napísania vedel, že je nepravdivá. Inak máš dôkaz nanajvýš o nepresnosti, nie o lži.

A mimochodom, krásne sa tým uzatvára tvoj vlastný argument o „faktoch, hypotézach a zdrojoch“: ty z faktickej nepresnosti vyrábaš psychologický úmysel, ktorý v prameni nikde nemáš. 😏
Mohol si pozriet da Vinciho obraz, mohol si pozriet clanok o danskej lodi. Napriek tomu si mna obvinil z tahania 3D tlace, X-menov ci zoofilie do diskusie. O vsetko si vedel, ze to nebola pravda.
Viem. A práve preto ju používam správne. 😄

Fakt: Homér pri Helene používa λευκώλενος.
Interpretácia: čo presne tým epitetom zamýšľal – vrátane možného fyzického odtieňa – je predmet odbornej diskusie.
Hypotéza: etymologické spojenie Ἑλένη so „svetlom“.

Ty však robíš presný opak: svoje interpretácie o sivej labuti a „farbe asociovanej s Nocou“ prezentuješ ako relevantnú možnosť Heleninej pigmentácie, hoci v Homérovi taký záver napísaný nie je.

Takže áno, hypotéza nie je fakt. Preto som ju označil ako hypotézu. Otázka „vieš, čo znamená hypotéza?“ je teda trochu zbytočná – práve jej význam tu celú dobu rozlišujem.
Stale som si nie isty, ze vies.
Lebo pravdivost hypotezy sa dokazuje. Neberie sa ako pravda.
Ak niekto vytvori hypotezu "Helena = biele svetlo", tak sa to ma brat ako Diov zakon.
Takze ak maju slova bieloramenna Helena pouzite vo fantasy knihe "biele svetlo", tak pri zapojeni znalosti z kanonu mytologie moze byt aj siva labut aj mat farbu pleti po babke Nox.
Nie, práve naopak. To, že λευκώλενος neznamená „beloška“, som už viackrát povedal. Znamená doslova „bieloruká/svetloruká“. Z toho nerobím automaticky modernú rasovú kategóriu. Tvrdím iba, že je to textový fakt a že jeho význam pre Helenin fyzický vzhľad je legitímna interpretačná otázka.
Aky mas teda dovod oznacit Nolanou interpretaciu za "vyfetovany prebudeny trip na splanie kvot"? (kvot, ktorych existencia je pochybna)
A otázka „Vieme, že Homér žil?“ je úplne mimo. Nie, nevieme to s istotou. Historickosť konkrétneho Homéra je predmetom tzv. homérskej otázky. To však neznamená, že nevieme, čo stojí v textoch, ktoré tradične označujeme ako I&O.
Ta otazka je velmi k veci, lebo som bol urazany preto, ze som si dovolil napisat, ze to nevieme a zaroven sa odkazovat na to, co je napisane v diele oznacenom za Homerovo.
Presne preto rozlišujem:

„Homér historicky existoval“ → neisté.
„V Iliade sa pri Helene nachádza λευκώλενος“ → textovo overiteľné.
„λευκώλενος znamená modernú rasovú kategóriu ‚beloška‘“ → nie.
„Môže tento výraz opisovať svetlejšie sfarbenie pokožky?“ → legitímna interpretácia, nie istota.

A k tomu „pokračovaniu vyhľadávania“: ak zdroj tvrdí, že λευκώλενος neznamená „beloška“, pokojne s ním súhlasím. Ja som nikdy netvrdil opak. Zase si teda vyvraciaš tvrdenie, ktoré som nepovedal.

Tvoj problém je, že potrebuješ z „bieloruká ≠ beloška“ urobiť „bieloruká nemá absolútne nič spoločné s fyzickým vzhľadom“. A to už z toho slova jednoducho nevyplýva.
Hore-vyssie pises o slamenych panakoch. Teraz mas noveho.
Co ak su "bieloruke svetlo" vnutorne charakteristiky? Vzenasena, ktore "rozziarila celu miestnost"?

Nie. Z „λευκώλενος = bieloruká“ som neurobil „Homér napísal beloška“. A rovnako z úvahy, že casting môže mať politický alebo marketingový rozmer, nerobím tvrdenie, že „Afrikanka = propaganda imigrácie“.

Navyše imigračná politika sama osebe nie je rasizmus. Kritizovať politické posolstvo, ideologický kontext alebo spôsob, akým film pracuje s identitou, nie je automaticky rasový útok. Rasizmom by bolo robiť z etnického pôvodu dôvod na podradnosť či nenávisť.

Ty však neustále robíš presne ten skok, ktorý mi vyčítaš: z kritiky konkrétneho castingu vyrobíš kritiku celej rasy a z politickej interpretácie vyrobíš rasistický motív.

Takže „čierna Helena“ môže byť legitímna umelecká voľba. Kritika tejto voľby môže byť tiež legitímna. A ani jedno z toho samo osebe nie je rasizmus.
Ja som nekritizoval vsetkych bielych a aj si ma oznacil za rasistu :)
Ak je Nolan "prebudeny aktivista", tak to ma tie Morske narody, ktore na polmilenia rozvratia anticke Grecko za pozitivum? Odyseus si ich berie vsetkych domov na Itaku?
V kontexte Homéra platí tá verzia, ktorú uvádza Homér: Helena je dcéra Dia. Bodka.

To, či bol Zeus pri jej splodení labuťou, Homér neuvádza. To, či bola matkou Léda alebo Nemesis, Homér explicitne neurčuje. To riešia iné vrstvy mytologickej tradície.

A presne preto sa pýtať „ktorá verzia platí?“ je trochu nesprávna otázka. Pri mýtoch neexistuje jeden centrálny matrikár, ktorý rozhodne, ktorá verzia je platná. Existujú rôzne tradície a pramene.

Ale ak diskutujeme o Homérovej Helene, relevantná je predovšetkým Homérova verzia – a tá nám hovorí dcéra Dia, nie „dcéra labute z vajca“.

Tvoje „mohla byť labuť“ je teda argument z inej tradície. Možný variant mýtu, nie dôkaz o tom, čo napísal Homér.
"Moje" je na zaklade Zamarovskeho slovikoveho hesla "Leda". Dalej citujem odborny clanok, ktory si to poskytol. Takze ak berieme odborny clanok za smerodajny pri λευκώλενος Ἑλένη, preco rovnakemu clanku povedat "kategoricke 'nie'"?
Ak si nikde nenapísal „nemožno hovoriť o Homérovom texte“, potom som ti túto vetu pripísal nesprávne. Beriem ju späť.

Ale zároveň to neznamená, že je rozpor povedať „nevieme, či existoval historický Homér“ a hovoriť o „Homérovom texte“. „Homérov text“ môže označovať text tradične pripisovaný Homérovi, bez tvrdenia, že vieme, kto ho historicky vytvoril.

Takže si to pokojne upracme:

„Nevieme, či existoval jeden historický Homér.“ — legitímne tvrdenie.
„Ilias a Odysea sú homérske eposy.“ — označenie literárnej tradície.
„Homér osobne napísal každý verš.“ — to už tvrdiť nemusíme.
Vieme sa dohodnut.
A áno, ak som ti pripísal formuláciu, ktorú si nepoužil, bola to moja chyba a opravujem ju. Teraz by bolo pekné, keby si rovnakú disciplínu uplatnil aj na svoje vlastné rekonštrukcie Heleny. 😏
Da sa to.
Nemusíš nikde písať „moja Helena vyzerá takto“. To som ani netvrdil. Hovorím o tvojej argumentácii: z labute, Nemesis, Nyx a asociácie Noci s temnotou vytváraš argument, prečo je subsaharská Helena „možná“. Ak to nie je tvoj záver, tak sme sa konečne posunuli a môžeš jednoducho povedať, že subsaharskú Helenu za prameňmi podloženú možnosť nepovažuješ.
Ja si stojim za tym, ze kazdy moze mat za "najkrajsiu zenu svete", "vznesenu/pokojnu" a "ziariacu" aku len chce. To by mala byt "krasa homerskych eposvo"
A úprimne, už ma nebaví stále dookola tvoje ďalšie kňu kňu "ja nepoužívam Gúgl translátor", ale kňu kňu "ty používaš AI generaty", kňu kňu "ty si dal obrázok Wikipedie ako zdroj", kňu kňu "Čierna Nubijská Noc a Temnota bola babka Helči, ktorá sa vyďobala z vajca a preto mohla mať pigment nebielej farby, s ktorou si asociujem farbu noci".

Myslím, že sme už túto diskusiu dostatočne vyčerpali.
a opakovane ich rozoberať nemá zmysel. Rovnako nemá zmysel znova prelievať ten istý guláš z Homéra, Sapfó, Zamarovského, Nemesis a Nyx.
Naozaj nema a nebavi to ani mna
Zostáva jediná podstatná otázka, ktorú si stále nepreukázal: kde je prameň pre Helenin subsaharský/Núbijský pôvod?

Nie prameň o tom, že Gréci poznali Afriku. Nie prameň o tom, že existovala Nemesis. Nie prameň o tom, že Nyx znamenala Noc. A nie otázka typu „akú farbu si spájame s temnotou?“.

Ukáž prameň, ktorý hovorí, že Helena bola Núbijka. Alebo aspoň prameň, podľa ktorého sa z labutích vajec rodia subsaharské, svetlopleté plavovlásky a Gréci si Noc a Temnotu predstavovali ako Núbijskú starú mamu Heleny.

Dovtedy je „Helena mohla byť Núbijka“ iba možnosť, ktorú si môžeš umelecky predstaviť – nie historická či homérska indícia. A tým by som túto debatu s tebou naozaj uzavrel.
Pramen nie je. Je len hypoteza, ako sa pise v clanku polskeho autora. O plavovlaske je tam len, ako som citoval, len jeden autor a aj to, ze to on svojej praci napisal raz. O znasani a naslednom liahnuti sa tam ma toho, ako som citoval, viac. Tiez do toho zakomponoval aj Nemesis, dcery Nyx.
Myslim, ze zobrazenie Nyx som uz raz ukazal.
ako nás napr. umlčal prameňom o svojich divokých nociach s gumenou labuťkou a Zamarovským na poličke tuto kolega. Nemuseli sme teraz kňučať, že Nolan "iba" plnil kvóty.
Osobné útoky na mňa nie sú argument
Viac ako Zamarovsky na policke ma o labutkach ten Poliak, na ktoreho si odkazal ty. Co som citoval.
Napísať odpoveď