Ide skor o to, ze ak aj nieco bolo tak nam to moze byt fuk, lebo to na nas nema ziadny vplyv. Cize mozes kludne ratat s tym, ze nic nebolo.kali520 napísal:V tom pripade musel byt cas aj pred velkym treskom. Osobne si myslim ze vesmir ako taky tu bol od pociatku, lebo kebyze velky tresk naozaj bol tak aj pred nim nieco muselo byt a pred tym tiez nieco a tym padom sa dostavame k tomu ze to muselo mat nejaky zaciatok. Ale to je uz blbost. Zaciatok a koniec to su veci ktore chapu len ludia pretoze po celu historiu sa ludia rodili a umierali atd atd ale vesmir zaciatok nema a nema ani koniec a preto si myslim ze cestovat v case sa neda.
Ale tu knihu by som si rad precital
Stvrty priestor je podla toho co viem cas. Zahliadol som o tom len malicko, ale ak som pochopil spravne tak je to koli tomu, ze objekt sa moze pocas casovej periody zmenit. (ergo je stvrty rozmer zmena za casovu jednotku)
O trinast a dokonca viacrozmernych casticiach som pocul pri teorii tachyonoveho vesmiru. Ide o to, ze svoje rozmery stracaju skladanim vacsich castic. Ako to funguje skutocne neviem tak sa ma nepytajte. Niesom fyzik.
Ina teoria zase o n-tom priestore hovori v tom zmysle, ze bod nema rozmer. Ak spojime nekonecne mnozstvo bodov dostavame jeden rozmer aka priamku. Ked zacneme vedla seba ukladat nekonecne mnozstvo priamok dostaneme dva rozmery aka rovnia. Skladanim rovin na seba zase stare dobre a zrejme vsetkym zmane 3D. Z tohto niektorym ludom vyplynulo, ze ak nejako zacneme skladat "priestory" dostaneme 4D a tak dalej az do nekonecna.